Eragon – preview

29. 8. 2008 - 17:23 | Téma | red

Eragon – preview zdroj: tisková zpráva

V polovině prosince vstoupí do světových (a zároveň i do českých) kin jeden z nejočekávanějších titulů letošního roku – dobrodružná fantasy Eragon, natočená podle prvního dílu románové trilogie Christophera Paoliniho

V polovině prosince vstoupí do světových (a zároveň i do českých) kin jeden z nejočekávanějších titulů letošního roku – dobrodružná fantasy Eragon, natočená podle prvního dílu románové trilogie Christophera Paoliniho. Stejně jako Eragon letos vznikal přesně před deseti lety v atraktivních lokacích slovenských hvozdů a skalisek jiný fantastický snímek. Jmenoval Dračí srdce a vyprávěl příběh rytíře (Dennis Quaid) a mluvícího draka, kteří společnými silami zdolávají krutého krále (David Thewlis). Přes velké ambice se ale film kasovním trhákem nestal. Povede se Eragonovi lépe? Má k tomu hned několik předpokladů, od obřího rozpočtu, přesahujícího 125 milionů dolarů, přes věhlas a kvalitu předlohy až po hvězdné herecké obsazení.

SYNOPSE:

Mladičký Eragon (Edward Speleers) se narodil v nešťastné době. Slavné časy Alagaësie jsou ty tam, zemi odvládá strach. Po celém království ho rozsívá temný lord Galbatorix (John Malkovich) a jeho krvelační nohsledi, kteří panují krutě a nemilosrdně. Eragon však není obyčejným chlapcem z farmy, jak by se na první pohled mohlo zdát. Eragon je vyvoleným, jehož osudem je zbavit své království nenáviděného tyrana. Když v sobě objeví schopnost hovořit s dračicí Safirou, opouští rodnou vesnici a vydává se společně s moudrým vypravěčem Bromem (Jeremy Irons) ve šlépějích hrdinných bojovníků, nazývaných Dračí jezdci. Mezi tyto slavné válečníky kdysi přináležel i sám Galbatorix, ten se však nechal zlákat vidinou vládnutí v Alagaësií a své druhy zradil. Stát se hrdinou v časech, kdy čest a spravedlnost nacházejí své zastánce jenom obtížně, ale nebude pro Eragona snadné. Přesto se mu v tom jistě pokusí pomoci nejen záhadný cizinec Murtagh (Garrett Hedlund) a rebelující Vardenové v čele s bojovníkem Ažihadem (Djimon Hounsou).

INSPIRACE:

Eragon Jestliže Eragon usiluje o nehynoucí slávu na válečných polích Alagaësie, mezi spisovateli fantasy literatury se o totéž úspěšně pokouší jeho autor Christopher Paolini. Letos třiadvacetiletý rodák z jižní Kalifornie začal příběhy hrdinného Eragona vytvářet už v roce 1998 a jejich první souborné vydání spatřilo světlo světa o čtyři roky později v rodinném nakladatelství Paolini International, LLC. Cestu na žebříčky bestsellerů si ale Eragon nalezl až o rok později, kdy kniha vyšla v novém (upraveném) vydání péčí vydavatelství Alfred A. Knopf, Inc, součásti nakladatelského domu Random House. To už existoval plán na celou knižní trilogii věnovanou Eragonovým příběhům, souborně nazvanou Inheritance (neboli Odkaz Dračích jezdců). Druhý díl Eldest se na pultech objevil v srpnu loňského roku, trojka Empire na dokončení teprve čeká. Už dnes je ale jisté, že se stejně jako předchozí díly přiřadí mezi nejprodávanější dětské knihy desetiletí. A v případě úspěchu filmového Eragona se jistě brzy dočkáme také jejich převodu na plátna kin.

UPOUTÁVKA:

Eragon Eragon je snímkem pro celou rodinu, z prvního traileru to ale příliš znát není. Všemi způsoby nám tvůrci připomínají žánrovou i tematickou spřízněnost s Tolkienovým a Jacksonovým Pánem prstenů, od epické hudby (Patrick Doyle, jenž má na kontě Branaghova Frankensteina či Harryho Pottera a Ohnivý pohár) až po temné vizuální pojetí Alagaësie, jež nemá příliš daleko k černé říši Mordor. Nezůstává nám upřen ani pohled na dračici Saphiru, která se zdá být kombinací monstrózních draků z akčního Království ohně (2002) a přítulné dračice ze Shreka (2001). Průvodní slovo dostává na starost Jeremy Irons alias někdejší bojovník Brom, vzpomínající na zašlou slávu Dračích jezdců a následný vzestup Galbatorixe.

OBSAZENÍ:

Eragon Bývá už nepsaným pravidlem soustředit do rolí hlavních hrdinů velkých fantasy a pohádkových dobrodružství herecké zelenáče a kandrdasy (vzpomeňme například filmové příběhy Harryho Pottera a jeho přátel či Letopisy Narnie). V titulní úloze Eragona se nám představuje ten nejméně zkušený – debutující blonďáček Edward Speleers, který má ty nejlepší předpoklady stát se miláčkem náctiletých slečen. Eragonova přítele Murtagha ztělesňuje jen o málo zkušenější Garrett Hedlund (má za sebou roli v historickém eposu Trója a jednu z titulních úloh v krimidramatu Čtyři bratři). Něžnou polovinu lidstva pak zastupuje Sienna Guilloryová (Stroj času, Resident Evil: Apokalypsa) jako elfská válečnice Arya a v menší úloze se objevuje Tamsin Egertonová, jejíhož talentu (i krásy) jsme si mohli všimnout už v černé komedii Univerzální uklízečka.

Doprovodný ansámbl Eragona naopak nabízí jedno slavné jméno vedle druhého. A co víc – jedná se zároveň o uznávané herecké osobnosti, ověnčené desítkami cen a nominací. Ztělesněné zlo Galbatorixe představuje charismatický John Malkovich, v jehož kůži před lety pobyl nejeden filmový fajnšmekr. Neméně proradného černokněžníka Durzu si s gustem zahraje muž, který si v bondovce Jeden svět nestačí (1999) vyzkoušel, jaké je to stanout proti agentu 007 – Robert Carlyle. Stranu dobra pak zastupuje Jeremy Irons. Po Malkovichovi další někdejší specialista na vyžilé šlechtice dnes převážně hrává mentory hlavních hrdinů a jeho Brom patrně nebude jiný. A v roli hrdinného Ažihada se objevuje rodák z afrického Beninu Djimon Hounsou, protagonista Spielbergova historického dramatu Amistad (1997) se představil také ve snímcích Gladiátor (2000) či Constantine (2005).

TVŮRCI:

Na svět pomáhá filmovému Eragonovi štáb vedený neznámým americkým tvůrcem Stefenem Fangmeierem. Šestačtyřicetiletý režijní debutant platí za předního odborníka na digitální efekty (podílel se například na tricích ve snímcích Terminátor 2: Den zúčtování, Jurský park nebo Dokonalá bouře) a jako režisér druhého štábu působil u sci-fi filmů Galaxy Quest (1999) a Pavučina snů (2003). Už z toho je patrné, že producenti vsadili na velkolepou vizuální podívanou se spoustou propracovaných počítačových triků. V tom by Fangmeierovi měli dopomoci desítky specialistů ze studií Weta Digital (trilogie Pán prstenů, King Kong) a ILM (staré i nové Hvězdné války). A podpořit by ji měli dlouholetý kameramanský spolupracovník Ridleyho Scotta Hugh Johnson a střihač Roger Barton (Pearl Harbor, Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů). Co nejvěrněji se román Christophera Paoliniho pokusila převést trojice scenáristů; první verze od začínajícího Petera Buchmana (má na kontě pouze scénář k hororové sci-fi Jurský park 3), upravilo osvědčené autorské duo Lawrence Konner a Mark Rosenthal (Burtonova Planeta opic, Úsměv Mony Lisy).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.