Blíží se třetí Hobit - Jaká je budoucnost Středozemě ve filmu? Nejistá!

8. 12. 2014 - 22:30 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Blíží se třetí Hobit - Jaká je budoucnost Středozemě ve filmu? Nejistá! zdroj: tisková zpráva

Hobit: Bitva pěti armád definitivně zakončuje filmové příběhy z fantaskní Středozemě. Prozatím. V minulém textu jsme rozvedli původní trilogii Pána prstenů a podívali se na zoubek i právě se blížícími velkému hobitímu finále. Nyní vám nabízíme zamyšlení nad tím, zda jsou ještě vůbec nějaké šance se do Středozemě vrátit.

Hned z hraje lze vyloučit, že by budoucí filmové verze mohly sáhnout po nových, čerstvě napsaných příbězích. Činí tak sice mnohdy zápletky videoherních výletů do Středozemí, nejnověji akční Middle-earth: Shadow of Mordor, který skrze příběh hraničáře Taliona překlenuje období mezi Hobitem a Společenstvem prstenu. Filmové produkty však sázejí na mnohem větší počty publika (a nižší cenu lístků), prezentace zcela nových příběhů u série proslavené za adaptování kultovních knih je tak spíše čímsi kontraproduktivním a matoucím. Ba ne, nejtoužebněji se vyhlíží, jak to dopadne se Silmarillionem. Tato sebraná historie Středozemě (a jiných zdejších kontinentů) je spíše kronikou než románem, nabídnout by však mohla dostatek materiálu na další filmové série nebo třeba seriál.

Hobbit zdroj: tisková zpráva

Gandalfova poslední cesta na filmové plátno se blíží.

Problémem je, že Peter Jackson ani kdokoliv jiný nemůže Silmarillion zfilmovat i kdyby chtěl. Oproti právům na Pána prstenů a Hobita totiž drží vlastnictví na Silmarillion stále původní Tolkienova rodina. Oproti dvěma předešlým dílům je původní vlastníci nikdy nepustili z rukou a dnes mají stále menší chuť tak činit. Tolkienova rodina ústy Christophera Tolkiena už v době před deseti lety během premiéry původní LOTR trilogie dávala jasně najevo, že se jí nelíbí ani finanční vyrovnání, ani režijní a "konzumní" pojetí v rukou filmařů. "Komercionalizace zredukovala estetický a filozofický dopad díla v nic. Je jenom jedno řešení: pokusit se do ignorovat," shrnuje Christopher své přijetí filmové adaptace.

U Silmarillionu je navíc situace o to emotivnější, že Tolkien psal kroniku prakticky celý svůj život - s její tvorbou začínal před sto lety v roce 1914, dávno před vydáním Pána prstenů. Christopher Tolkien, který Silmarillion po osmnáctileté mravenčí práci složené z kompletování otcových spisů sám dokončil, knihu vnímá jako otcovo největší dílo. Nelze sice vyloučit, že po předání práv další generaci - Christopheru Tolkienovi je úctyhodných devadesát let - se situace může změnit. Na druhou stranu, ani Peter Jackson není takový mladík, jako když se v roce 1995 poprvé jal zfilmovat Pána prstenů. Letos je mu bratru 53 let. Jenom v morálce jedné zklamané generace Tolkienů navíc problém není.

Hobbit zdroj: tisková zpráva

Svět nedočkavě čeká, jaký bude třetí díl. Upřímně, ta nedočkavost tak velká jako u Pána prstenů není.

Podřezaná větev

Faktem totiž je, že účetní machinace filmových studií dávají nechuti Tolkienovy rodiny do značné míry za pravdu i po praktické stránce spolupráce s nadnárodními filmovými koncerny. Ačkoliv trilogie LOTR vydělala skoro tři miliardy dolarů (více než Avatar), studio za ní vykázalo takové výdaje, že se nakonec filmy papírově ukázaly jako prodělečné. Na vyplácení honorářů tak nemuselo dojít. Slovy právníka Tolkienů Cathleen Blackburnové rodina dostávala vyjádření, podle nichž "producenti Tolkienům na zisku nedlužili ani halíř."

Soudní spor rodiny s Warner Bros. sice v roce 2009 skončil mimosoudním vyrovnáním, další se rozhořel dva roky nazpět kvůli ziskům z prodeje merchandisingu (videoher, hraček, oblečení apod.) po začátku Hobita. Na nich studio rodině údajně dlužilo dalších 80 milionů. Warner Bros. následně sebevražedně loni v březnu opětovalo palbu tvrzením, že neochota Tolkienů naopak stála filmové studio ušlý zisk. S podobnou zkušeností není divu, že rodina nehodlá Silmarillion pustit z rukou. Warner Bros. tím však dost možná zhatil jakoukoliv šanci na pokračování výdělků Jacksonova díla.

ChristopherTolkien zdroj: tisková zpráva

Jestlipak uhodnete, s kým je režisér Jackson na obrázku? My si klademe spíš otázku, zda se starému pánovi líbí hobití trilogie.

Jakékoliv kreativní cesty kolem, například vytvoření televizního seriálu, který by se odehrával mimo Silmarillion, ale částečně využíval jeho příběhů, by krom další pozornosti právníků navíc dost možná vedly jenom k další kritice na Jacksonovu hlavu. Už teď, s prodloužení Hobita na tři epické filmy a snaze ho dokonale provázat s prvním dílem Pána prstenu, Jackson nápadně vyvolává srovnání s tvůrcem podobné ságy, která později nastoupila cestu prequelů - s Georgem Lucasem, tvůrcem Hvězdných válek.

Lucas však, mírně řečeno, za svou snahu dále zpětně upravovat Hvězdné války, není v komunitě zrovna nejpopulárnějších. Když značku Star Wars skoupilo studio Disney, značná část fanoušků na Lucasův odchod reagovala veskrze nadšeně. Možná by tak nakonec zdaleka nejlepším řešením pro všechny zúčastněné bylo nechat řešení budoucnosti Středozemě v rukou dalších, mladších autorů a režisérů.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Představitel Gandalfa odmítl roli Dumbledora v Harry Potterovi

Představitel Gandalfa odmítl roli Dumbledora v Harry Potterovi

18. 4. 2017 | Novinky | Adam Homola

Mnoho nechybělo a mohli jsme tu mít dvě velké série, se dvěma velkými čaroději, které by hrál jeden herec. Sir Ian McKellen je mainstreamovému publiku dobře známý jako kouzelník Gandalf z Pána Prstenů a Hobita, nebo jako Magneto ze série X-Men. Jenže skoro jsme tu měla Sira Iana McKellena i jako Dumbledora z Harry Pottera.
Poslední Hobit se blíží - Jak Peter Jackson změnil tvář filmové fantasy

Poslední Hobit se blíží - Jak Peter Jackson změnil tvář filmové fantasy

3. 12. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Finále trilogie Hobit je tu, a s ním zřejmě i na dlouhou dobu poslední filmový výlet do Středozemě. Ať si o rozdělení tenoučkého knižního Hobita do třídílného filmu myslíte cokoliv, Peteru Jacksonovi nelze upřít, že svým náhledem na Tolkiena změnil filmový svět. Nebýt jeho, mohl hraný Pán prstenů i dnešní svět filmové zábavy vypadat docela jinak. Rozebrali jsme, jak se to celé vlastně semlelo a co to filmu v důsledku přineslo.
Nový Zéland zachvátila před světovou premiérou hobití horečka

Nový Zéland zachvátila před světovou premiérou hobití horečka

28. 11. 2012 | Téma | Michal Burkoň

Až 100.000 lidí má podle očekávání lemovat ulice novozélandského Wellingtonu ve středu před premiérou dlouho očekávaného filmu režiséra Petera Jacksona Hobit: Neočekávaná cesta. Hvězdy filmu včetně Cate Blanchettové, Elijaha Wooda, Barryho Humphriese a Huga Weavinga se objeví na červeném koberci před prvním promítáním snímku, který je prvním dílem trilogie dějově předcházející neméně slavnému Pánu prstenů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.