Představitel Gandalfa odmítl roli Dumbledora v Harry Potterovi

18. 4. 2017 - 16:12 | Novinky | Adam Homola

Představitel Gandalfa odmítl roli Dumbledora v Harry Potterovi zdroj: tisková zpráva

Mnoho nechybělo a mohli jsme tu mít dvě velké série, se dvěma velkými čaroději, které by hrál jeden herec. Sir Ian McKellen je mainstreamovému publiku dobře známý jako kouzelník Gandalf z Pána Prstenů a Hobita, nebo jako Magneto ze série X-Men. Jenže skoro jsme tu měla Sira Iana McKellena i jako Dumbledora z Harry Pottera.

Dumbledora si v prvních dvou filmech (Harry Potter a kámen mudrců a Harry Potter a tajemná komnata) zahrál Richard Harris, který v roce 2002 zemřel. Pro třetí film (Harry Potter a vězeň z Azkabanu) ho nahradil Michael Gambon, ale to jen díky Siru Ianu McKellenovi.

Filmovému Gandalfovi stačilo jedno kývnutí a mohli ho mít zafixovaného také fanoušci Harry Pottera jako „toho svého“ čaroděje a fanoušci Pána Prstenů by se o něj přetahovali. Jenže to se nestalo z prostého důvodu. Richard Harris totiž svého času prohlásil, že jakkoliv je McKellen sice precizní, chybí mu jakákoliv vášeň.

To McKellen odbyl prostým odfrknutím s tím, že jde o „nesmysl“, ale jde zároveň i o důvod, proč neztvárnil Dumbledora. „Zavolali mi a zeptali se mě, jestli bych nechtěl hrát ve filmech o Harry Potterovi. Neřekli už ale, jakou roli. Mně ale došlo, co měli za lubem a já nemohl. Nemohl jsem převzít roli po herci, o němž jsem věděl, že by mne neschválil,“ řekl Sir Ian McKellen v rozhovoru pro BBC.

Těžko říct proč se McKellen Harrisovi nepozdával natolik, že ho musel veřejně kritizovat. Kdyby ho pochválil, mohl se McKellen rozhodnout jinak a dát si ještě jednu fantasy sérii.

Mezitím, jak jistě dobře víte, se nám tu rozjela nová série ze světa Harry Pottera – Fantastická zvířata. V nadcházejících pokračováních se Dumbledore také objeví jeho mladí verzi ztvární Jude Law. Ten mi sice na první dobou jako mladý Dumbledore nepřipadá, ale herec je to skvělý, charisma taky má, takže bych se divil, kdyby kouzelníka nezvládl.

Zdroje: BBC

ČLÁNKY O FILMU

Blíží se třetí Hobit - Jaká je budoucnost Středozemě ve filmu? Nejistá!

Blíží se třetí Hobit - Jaká je budoucnost Středozemě ve filmu? Nejistá!

8. 12. 2014 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Hobit: Bitva pěti armád definitivně zakončuje filmové příběhy z fantaskní Středozemě. Prozatím. V minulém textu jsme rozvedli původní trilogii Pána prstenů a podívali se na zoubek i právě se blížícími velkému hobitímu finále. Nyní vám nabízíme zamyšlení nad tím, zda jsou ještě vůbec nějaké šance se do Středozemě vrátit.
Poslední Hobit se blíží - Jak Peter Jackson změnil tvář filmové fantasy

Poslední Hobit se blíží - Jak Peter Jackson změnil tvář filmové fantasy

3. 12. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Finále trilogie Hobit je tu, a s ním zřejmě i na dlouhou dobu poslední filmový výlet do Středozemě. Ať si o rozdělení tenoučkého knižního Hobita do třídílného filmu myslíte cokoliv, Peteru Jacksonovi nelze upřít, že svým náhledem na Tolkiena změnil filmový svět. Nebýt jeho, mohl hraný Pán prstenů i dnešní svět filmové zábavy vypadat docela jinak. Rozebrali jsme, jak se to celé vlastně semlelo a co to filmu v důsledku přineslo.
Nový Zéland zachvátila před světovou premiérou hobití horečka

Nový Zéland zachvátila před světovou premiérou hobití horečka

28. 11. 2012 | Téma | Michal Burkoň

Až 100.000 lidí má podle očekávání lemovat ulice novozélandského Wellingtonu ve středu před premiérou dlouho očekávaného filmu režiséra Petera Jacksona Hobit: Neočekávaná cesta. Hvězdy filmu včetně Cate Blanchettové, Elijaha Wooda, Barryho Humphriese a Huga Weavinga se objeví na červeném koberci před prvním promítáním snímku, který je prvním dílem trilogie dějově předcházející neméně slavnému Pánu prstenů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.