9 filmů, které budou (možná) soutěžit o příštího Oscara

6. 11. 2015 - 23:08 | Téma | Ladislav Loukota

9 filmů, které budou (možná) soutěžit o příštího Oscara zdroj: tisková zpráva

Do vyhlášení oscarových nominací za rok 2015 zbývají necelé tři měsíce, již nyní lze však uzavírat sázky, které filmy se procpou mezi několikero vyvolený – a který z nich si sáhne na cenu nejvyšší. Část snímků, které budou tvořit filmový odkaz roku 2015, již došlo české premiéry, jiné k nám dorazí až po přelomu roku. I tento rok nás čeká přemíra životopisných trháků, které však paradoxně zvyšují šanci, že vyhraje někdo docela odlišný.

Spotlight

zdroj: Archiv

Česká premiéra: neznámá, v USA od 6. listopadu 2015
Hned na úvod vypíchneme snímek, který má dle odhadů vůbec nejvyšší šanci na nejvyšší umístění. Jedná se o v Česku zatím neznámé drama Spotlight, v němž Rachel McAdams a Mark Ruffalo jako tým novinářů plátku Boston Globe, jenž vyšetřuje zneužívání dětí v místní katolické církvi. Snímek splňuje všechny klasické "parametry" oscarového vítěze: disponuje syrovou, kontroverzní látkou, a je rovněž natočen na motivy skutečného příběhu (reálné protipóly zdejších postav za svou roční reportáž získaly Pulitzerovu cenu).

Most špiónů

zdroj: Cinemart

Česká premiéra: 3. prosince 2015
Po několika letech se do oscarového zápolení vrací i Steven Spielberg s Tomem Hanksem. Dvojice slavná spíše v minulých dekádách přišla s filmem Most špionů, který vypráví příběh právníka vyslaného na záchranu sestřeleného amerického pilota špionážního letounu U-2. Jako obvykle je snímek cejchován přízvisky jako "řemeslný", "přesvědčivý" nebo "kvalitní", na zlatou sošku mu však zřejmě chybí aura výjimečnosti, nebo alespoň originality či kontroverze. Je příznačné, že byť se na scénáři podíleli bratři Coenovi, děj prý v drtivé zůstává většina v komfortní zóně.

Marťan

zdroj: Cinemart

Česká premiéra: 1. října 2015
Rovněž Ridley Scott má po řadě let jistou šanci umístit se mezi oceněnými. Obecně se předpokládá, že si Marťan sáhne alespoň na "technické" ceny udílené sci-fi a žánrovým látkám. Snímek však překvapivě trhá rekordy v návštěvnosti, což vzdor současné renesanci inteligentních scifáren čekal jenom málokdo. Pro nejvyšší oscarové ocenění je Marťan zřejmě „nevhodný“, snímek však stále může překvapit v kategorii herecké.

Muž na laně

zdroj: Archiv

Česká premiéra: 8. října 2015
Napětí, vtip, dechberoucí kvalitu efektů i virální příběh o tom, jak se diváci z autentického zážitku v kinech pozvraceli – Muž na laně je z letošní nabídky filmů snímkem, který nejvíce ukázkově, skoro se chce říct "na objednávku", splňuje tradiční oscarové škatulky. Film však může být oceněn nejen pro své vlastnosti, ale i jako vypíchnutí návratu Roberta Zemeckise na výsluní. Pomineme-li totiž jeho solidní, ale stále jen mírně naprůměrný Let z roku 2012, po letech experimentů se Zemeckis, někdejší tvůrce Forresta Gumpa nebo Trosečníka, konečně vrátil do starých vod.

Steve Jobs

zdroj: Cinemart


Česká premiéra: 12. listopadu 2015
Životopisná látka na skutečné motivy je jedna věc, sázka na slavnou, kontroverzní osobu je však něco docela jiného. Papírově má Steve Jobs od Dannyho Boyla a Aarona Sorkina velké šance na zisk zlaté sošky - a praxi však snímek finančně propadl. Zdá se, že již druhé pojednání o osudech slavného IT podnikatele zkrátka netáhne do kin prakticky nikoho.

Snowden

zdroj: Archiv

Česká premiéra: neznámé, v USA na 25. prosince
Druhý velký životopisný film a opět pravděpodobně snímek, který vzdor akurátnímu plnění očekávání zřejmě nedosáhne ani do nominací. Edward Snowden je jednou z nejzajímavějších a nejkontroverznějších osobností dnešní doby, a Oliver Stone se proslavil právě kontroverzními látkami. Jenže Snowdenův příběh známe zevrubně z médií, Stone navíc v posledních letech předváděl spíše vlažnější režii (dvojka Wall Street, W., World Trade Center, Alexander Veliký...), očekávání od jeho pojednání o nejslavnějším whistleblowrovi světa proto nejsou nejvyšší. Pozdně prosincové uvedení Snowdena však naznačuje, že Stone o nic menšího než Oscara rozhodně neusiluje, může tedy jenom překvapit.

V hlavě

zdroj: Falcon


Česká premiéra: 23. července 2015
Podobně jako v případě Marťana je šance na čelní oscarové umístění pixarovského animáku V hlavě spíše marginální. Opět však platí, že Pixar se po několikaletém hluchém období s V hlavě dočkal určitého comebacku. V hlavě je navíc asi jediný snímek z výběru, který se nedočkal premiéry v tradiční "podzimní" oscarové éře, nýbrž ještě v letní sezóně. Pokud tak akademiky letos nepřesvědčí příval životopisných látek, může se V hlavě dostat minimálně mezi nominace na nejlepší film.

Joy

zdroj: Archiv

Česká premiéra: 7. ledna 2016
Nikoliv životopisný příběh jedné osoby, ale hned čtyř generací totožné rodiny vypráví komediální drama Joy. I to v Americe stihne poslední možný termín premiéry do oscarové uzávěrky, totiž 25. prosinec. Joy si sice číní ambice na rozmáchlé vyprávění vzniku (a pádu?) ochodní dynastie, postrádá však rezonující jméno a téma. Leccos z toho může napravit jméno režiséra, David O. Russell totiž před pěti lety velmi dobře zaskóroval s Fighterem, i tak však Joy ve výběru zůstává spíše černým koněm.

Brooklin

zdroj: Archiv

Česká premiéra: 25. února 2016
Ani letos nebude mezi oscarovými kandidáty chybět strhující historické drama plné retro filtrů a nostalgicky střižených kostýmů. Brooklyn od prověřeného divadelníka Johna Crowleyho, má však rozhodně šanci na solidní umístění. Romantický příběh irské imigrantky v Americe 50. let (Saoirse Ronan) totiž může jak brnkat na aktuální společenská témata, tak zároveň zachovat romantistní atmosféru. Brooklyn zatím sbírá velmi kladná hodnocení i nadšení publika, do tuzemských vod však zřejmě dorazí s notným zpožděním. Jak dává vzpomenout Králova řeč, právě on však může s Oscary ještě pořádně zahýbat!

Výše uvedený výběr není v žádném případě kompletní, je totiž možné, že díky případnému limitovanému uvedení se do něj nakonec probojuje u Revenant nebo Osm hrozných, které mají jinak naplánovanou všeobecnou premiéru až na leden. Jak jste ale s takovou letošní úrodou spokojeni vy? Ocenili byste některý z výše uvedených snímků, anebo byste spíše vsadili na tradičnější látky, ať už Millerovo přepálené post-apo Šílený Max: Zběsilá cesta či dechberoucí thriller Sicario: Nájemný vrah? Či byste snad dokonce věnovali nejvyšší zlatou sošku novým Hvězdným válkám? Nakolik se naše či vaše tipy proměnily, zjistíme zřejmě v druhé půlce února, na kdy je očekáváno další slavnostní vyhlášení cen americké filmové akademie.

Zdroje: Vlastní , YouTube

ČLÁNKY O FILMU

Nominace na Oscary 2016 slibují klání mezi Mad Maxem a sci-fi Marťan

Nominace na Oscary 2016 slibují klání mezi Mad Maxem a sci-fi Marťan

14. 1. 2016 | Téma | Vojtěch Karlík

Nominace na 88. ročník Oscarů jsou venku a podle všeho to vypadá na pořádně lítou bitvu mezi klasicky pojatými filmy, ujetou postapokalyptickou podívanou a několika zajímavými snímky. Každopádně v roce 2015 bylo na co koukat a podle toho vypadají i nominace. Vyhraje Marťan, nebo snad Mad Max? Nabízíme vám přehled nejdůležitějších kategorií. S výběrem jsme vlastně spokojeni, jen nás mrzí, že Star Wars se objevují až v kategoriích jako je střih a střih zvuku.
10 nejlepších filmů loňského roku

10 nejlepších filmů loňského roku

1. 1. 2016 | Téma | Vojtěch Karlík

Nové zpracování Mad Maxe s Tomem Hardym a s přízviskem Zběsilá cesta dominuje v mnoha anketách a přehledech nejlepších filmů roku 2015. Nabízíme vám přehled nejzajímavějších filmů, které vznikly v loňském roce.
Pixar a jeho nerealizované filmy - přehled utajených projektů

Pixar a jeho nerealizované filmy - přehled utajených projektů

25. 7. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Dobrá věc se podařila a Pixar se snad se svým nejnovějším filmem V hlavě vrátil ke kvalitě, kterou divákům servíroval v minulé dekádě. Snad tím zvrátil trend posledních několik průměrnějších let studia, kdy spoléhal hlavně na pokračování svých dřívějších filmů. Během své více než třicetileté historie však Pixar nenatočil úplně každý námět, který jeho scénáristy napadl. Čtyři různé nerealizované vize ukazují jak na úskalí tvůrčího procesu, tak i na některé další svěží vize. 
V hlavě - recenze nového animovaného hitu od Pixaru

V hlavě - recenze nového animovaného hitu od Pixaru

20. 7. 2015 | Recenze | František Fuka

Nejnovější animovaný film Pixaru se téměř celý odehrává v hlavě mladého děvčete jménem Riley, které se právě muselo s rodiči přestěhovat z maloměsta do San Francisca (kde nikoho nezná). Jeho hrdinové jsou emoce, konkrétně Radost (žlutá), Smutek (alias Depka - modrá), Strach (fialový), Nechuť (zelená) a Vztek (červený).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.