XII. Dny evropského filmu

10. 2. 2006 - 8:43 | Téma | red

XII. Dny evropského filmu zdroj: tisková zpráva

Sled filmových festivalů byl každoročně zahajován rozsáhlou přehlídkou Febiofest. Ta se však letos přesunula na duben, a Dny evropského filmu, zpravidla konané v polovině března, se staly zahajovatelem festivalové sezóny roku 2005

Sled filmových festivalů byl každoročně zahajován rozsáhlou přehlídkou Febiofest. Ta se však letos přesunula na duben, a Dny evropského filmu, zpravidla konané v polovině března, se staly zahajovatelem festivalové sezóny roku 2005. V Praze se konají ve spřízněných kinech Aero a Světozor (27. 1.–6. 2.), v Brně v kinosále B. Bakaly a v kině Scala (7.–15. 2.), krátké ozvěny dolehnou do Českých Budějovic (10.–12. 2.), Olomouce (14.–15. 2.) a do Uherského Hradiště (14.–15. 2.).

Pražskou část přehlídky slavnostně zahajuje ve čtvrtek 27. ledna 2005 v kině Světozor maďarský film Revizoři (Kontroll), uváděný též v Projektu 100. Děj „humorného thrilleru“ režisér Nimród Antal umístil do útrob budapešťského metra a jeho kvality jsou předznamenány nejen cenami z Cannes, ale také úspěchem, se kterým se setkal na minulém ročníku MFF Karlovy Vary. Na závěr (6. února 2005) pražské publikum zhlédne také cenami ověnčený Příběh o uplakaném velbloudovi, který je absolventským dílem studentů Vysoké filmové školy v Mnichově. I tento částečně dokumentární film, natáčený v Mongolsku, se setkal s úspěchem na festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl Cenu diváků. Oba dva snímky zakoupila do distribuce Asociace českých filmových klubů.

Letošní program nabízí celkem 34 celovečerních a 21 krátkých filmů pocházejících většinou ze zemí Evropské unie. Kromě hraných filmů mnohdy oceněných nejrůznějšími festivalovými či národními trofejemi můžeme zhlédnout i několik dokumentů, které si rozhodně nezaslouží opominutí. Kromě pásma krátkých dokumentů Slovenky Yvonne Vavrové můžeme vidět švýcarský snímek Cesta pastevců do třetího tisíciletí. V něm režisér Erich Langjahr ukazuje, že i v dnešní době žijí v Evropě lidé, kteří bez shonu a stresu našli smysl svého života v soužití s horskou přírodou. Mnohem méně nadějný obraz poskytne veterán dokumentu Nick Broomfield filmem Aileen: život a smrt masové vražedkyně. V něm se zabývá osudy Aileen Wournosové, jejíž příběh byl v nedávné době umělecky zpracován filmem Zrůda, ve kterém excelovala Charlize Theronová.

Každý rok se v rámci této přehlídky setkáváme s britským sociálním filmem. Letos vybídne k zajímavému srovnání snímek Fotbalová fabrika, studie „anglického fotbalového násilí a mužnosti“. Mladík Tommy vidí smysl svého života ve víkendových flámech, najednou ale přijde nečekaný náraz… Srovnávat můžeme s českým filmem Non plus ultras, vítěz duelu je nejspíš předem jasný. Sociální téma zastupuje i švédský film Zlo, který popisuje násilí v jedné švédské internátní škole na přelomu padesátých a šedesátých let. Českou kinematografii reprezentuje na 12. Dnech evropského filmu snímek Marka Najbrta Mistři. Z filmů, které míří do kin, se v přehlídce objevuje také koprodukční snímek odehrávající se v Arménii Vodka Lemon o nelehkém životě v této postsovětské republice. Portugalský film Černý a bílý zobrazuje dilema koloniálního Mosambiku v roce 1972, britské drama Let naslepo je zas sondou do psychologie Evropanů uvězněných muslimskými fundamentalisty. Francouzská komedie Jediné a jedinečné připomíná slavné doby tohoto žánru, i když nezapomene ukázat i současné problémy mladé a střední generace.

Za pozornost stojí i finská Řeka: Jarmo Lampela v ní vsadil na stále oblíbené soustředění příběhu do krátkého časového úseku (sobotní dopoledne), v kterém se jednotlivé dějové linie navzájem propojují a splétají. Film připomíná další podobně strukturovaná díla (např. Magnolie P. T. Andersona či v poslední karlovarské soutěži uvedený balkánský snímek Tady). K nezajímavějším filmům jistě patří i Schultzeho chytlo blues o svérázném německém důchodci-harmonikáři. Program okořeňuje Stratosphere Girl.

Kromě filmů letos program tradičně nabízí i osvětové akce. Beseda u kulatého stolu, tentokrát na téma Kina-boj o přežití…?, se koná v pražském kinu Světozor 31. ledna. Brněnský kinosál B. Bakaly 9. února hostí workshop s názvem Projekt Film a škola, věnovaný otázkám vzdělávání v oblasti filmu na středních školách. Již tradiční součástí přehlídky je i Maratón evropského filmu, celonoční promítání (od 23:59 h v pátek 4. února v kině Světozor), během kterého fanoušci zhlédnou čtyři celovečerní filmy. Vstupné na Maratón je 150 Kč, na jednotlivé filmy přehlídky 90 Kč v Praze, v Brně pak 50 Kč (kinosál B. Bakaly) a 70 Kč (kino Scala). Přehledný katalog je k dispozici zdarma ve všech zúčastněných kinech.

ČLÁNKY O FILMU

Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili

Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili

29. 7. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Zřejmě první běžec oscarového nekonečného maratonu už dorazil pro letošní rok do kin. Jmenuje se Bojovník a ukáže nám někdejšího melancholického teenagera Jakea Gyllenhaala jako namakaného boxera. I když Gyllenhaal ani předtím dlouho nebyl taková sušinka jako v Donnie Darko - největší změnou si prošel zřejmě pro Mariňáka (2006) - přesto první obrázky z filmu vyvolaly určité překvapení z toho, jak mocně se najednou vypracoval. Není ovšem rozhodně sám, kdo pro film podstoupili změny, vedle nichž nějaká kosmetická proměna jen bledne závistí. Praktice, která se dotýká i kontroverzního metodického herectví, se ostatně Hollywood věnuje už pár desetiletí a zdá se, že je na vzestupu. Ne vždy však musí přinést radikálně lepší filmový výsledek. 
Ozvěny filmových festivalů na 30. LFŠ

Ozvěny filmových festivalů na 30. LFŠ

3. 7. 2008 | Téma | red

Naše tipy: Slavíci v kleci (Les Choristes) Vychovávat lze i pomocí hudby. více
Christina Ricciová

Christina Ricciová

25. 5. 2008 | Téma | red

Ač stále mladá, Christina Ricciová se již může řadit mezi herečky s mnohaletou praxí. Hlavně díky první výrazné roli Wednesday z Addamsovy rodiny dodnes získává role nekonvenčních mladých žen, především ve fantaskních komediích
Zrůda (Monster)

Zrůda (Monster)

14. 7. 2004 | Téma | red

Aileen "Lee" Wuornos byla prostitutka, která koncem 80. let zavraždila sedm svých zákazníků

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.