Woody Allen

15. 10. 2008 - 11:30 | Téma | red

Woody Allen zdroj: tisková zpráva

Jeden z nejplodnějších a nejuznávanějších tvůrců své generace – režisér, scenárista, herec, spisovatel, dramatik a hudebník Woody Allen – se narodil 1

Woody Allen Jeden z nejplodnějších a nejuznávanějších tvůrců své generace – režisér, scenárista, herec, spisovatel, dramatik a hudebník Woody Allen – se narodil 1. prosince v roce 1935. Pod jménem Allan Stewart Konigsberg vyrůstal v židovské rodině v Brooklynu.

Školní léta trávil mladý Woody návštěvami kin, kam chodil na filmy bratří Marxových, Ernsta Lubitsche, Prestona Sturgese a Boba Hopea. Během středoškolských studií přispíval do humoristických rubrik různých časopisů; jeho texty později vyšly v třech povídkových sbírkách Vyřídit si účty (1971), Bez peří (1975) a Vedlejší účinky (1980). Po jen semestr trvajícím studiu na New York University i na newyorské City College začal psát gagy pro televizní show Eda Sullivana, Sida Caesara a Arta Carneyho. Po rozvodu se spolužačkou ze střední školy Harlene Roseovou se od začátku šedesátých let objevoval v nočních klubech na Greenwich Village a v televizních zábavních pořadech, kde přirozenou ostýchavost využil jako základní princip své komiky.

Woody Allen na obálce časopisu TIME v roce 1979 V roce 1965 dostal Allen nabídku napsat scénář k bláznivé komedii Co je nového, kočičko?, ve které si zahrál garderobiéra ve striptýzovém podniku. O rok později na Broadwayi uvedl první divadelní hru Nepij tu vodu a do angličtiny předaboval a přestříhal japonskou „bondovku“ A co teď, tygříku Lily? Allenova autorská tvorba byla zpočátku poznamenána ztřeštěností klasických grotesek (Seber prachy a zmiz, 1969). Již tehdy ale Allen začal modelovat svého příznačného roztomile neurotického, obrýleného smolaře, kterého sužují partnerské i tvůrčí krize, pochybuje o sobě samém, navzdory všem zklamáním se ale bezhlavě žene do nových milostných katastrof. Taková figurka se v roce 1972 objevila v různých kostýmech i v parodii Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat).

Allen do prvních filmů obsazoval svoji druhou manželku Louise Lasserovou, s níž se rozvedl v roce 1969. Jeho novou životní i hereckou partnerkou se stala Dianne Keatonová, neodolatelně excentrická herečka s ojediněle vyvinutým smyslem pro humor. Po Allenově boku se objevila v casablankovské komedii Zahraj to znovu, Same (1972), jež vznikla podle Allenovy divadelní hry, i v brilantní variaci Vojny a míru nazvané Láska a smrt (1975). Keatonová se herecky podílela také na prvních dvou částech Allenovy autobiograficky laděné trilogie Annie Hallová (1977) – Manhattan (1978) – Vzpomínky na Hvězdný prach (1980). Všechny tři tragikomedie režisér zasadil mezi frustrované newyorské intelektuály a zkoumal v nich svá klíčová témata: lásku, sex, umění, židovství, smrt. V Annie Hallové tak dokonale, že za film získal čtyři Oscary v kategoriích nejlepší film, režie, scénář i ženský herecký výkon.

Woody Allen se Soon-Yi Úzkostné, humoru zcela zbavené psychodrama Interiéry (1978), stejně jako o čtyři roky později natočená rozmarná shakespearovská parafráze Sexuální komedie noci svatojanské (do které Allen po odloučení s Keatonovou prvně obsadil novou partnerku Miu Farrowovou), předznamenaly nastávající bergmanovské období. V pseudokumentu Zelig (1983) prokázal tvůrce smysl pro mystifikaci a nostalgickým, třemi Oscary oceněným filmem Hana a její sestry (1986) úspěšně navázal na hořké komedie z konce sedmdesátých let.

Vrcholem „pochmurně“ laděné etapy z přelomu osmdesátých a devadesátých let (na podzimní Sonátu odkazující Září, nebo čechovovské drama Jiná žena) se stala posmutnělá tragikomedie Zločiny a poklesky (1989), zamýšlející se nad otázkami nepotrestané vraždy, vztahu k bohu a výčitek svědomí. Posledním mistrovským dílem Allena je „bergmanovsky“ mrazivá partnerská sonda Manželé a manželky (1992). Premiéra byla však poznamenána nechutným soudním sporem, neboť Mia Forrowová po té, co se Allen zapletl s její o více než třicet let mladší adoptivní dcerou Soon-Yi, bývalého partnera obvinila i ze sexuálního obtěžování jejich sedmileté adoptivní dcerky i čtyřletého biologického syna.

Woody Allen Soudními žalobami i vlezlostí bulváru znechucený režisér si alespoň na filmovém place potřeboval odpočinout a výsledkem toho bylo několik roztomilých filmů: „klasická“ detektivka Tajemná vražda na Manhattanu (1993), v níž se po letech opět objevila Diane Keatonová, gangsterské retro Výstřely na Broadwayi (1994) i antickou mytologií zastřešená komedie Mocná Afrodíté (1995). Allenova vášeň k hudbě (léta hraje každé pondělí na klarinet v newyorské hospodě Michael’s Pub) se projevila v poctě klasickým hollywoodským muzikálům Všichni říkají: Miluji tě (1996) i v retru Sladký ničema (1999).

Woody Allen se Scarlett Johanssonovou Po překročení šedesátky se Allen začal obsazovat do sebeironické role hypochondra, jehož obklopují duchaplné partnerky ve věku jeho dcer a prostoduché milenky ve věku jeho vnuček (Pozor na Harryho!, Prokletí žlutozeleného škorpióna, Hollywood Ending). Určitou obměnu tohoto stereotypu naznačily poslední filmy Cokoliv (2003) i Melinda a Melinda (2004) – druhý z nich zrcadlově vypráví o osudech problémové ženy z pohledů autora komedií a autora tragedií. A velká změna přišla s thrillerem Match Point - Hra osudu (2005). Pro Allena je tentokrát zcela netypický žánr i prostředí - příběh tenisového instruktora Chrise se odehrává v prostředí londýnské high society. S následujícím příspěvkem do svého londýnského období, komedii Sólokapr (2006), ale díru do své filmografie zrovna neudělal. Po dalším londýnském thrilleru Cassandra's Dream (2007) změnil Allen město, zemi i žánr a natočil letní romantickou komedii Vicky Christina Barcelona (2008).

Přestože se humor Woodyho Allena dnes již zdá být částečně vyčerpán, stále pomáhá divákům, stejně jako hrdince v retru Purpurová růže z Káhiry (1985), unikat do světa iluzí před všední realitou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.