Válka světů

29. 6. 2005 - 13:00 | Téma | red

Válka světů zdroj: tisková zpráva

Spielbergův přepis knihy H. G. Wellse Válka světů (1898) není první adaptací průkopnického románu konkretizujícího představu, že Zemi z vesmíru sledují inteligentnější bytosti, které lidstvo pozorují „podobně jako vědec s mikroskopem studuje organismy, které se hemží a rozmnožují v kapce vody“. Sugestivnost „marťanské utopie“ o zničujícím vesmírném útoku nejpřesvědčivěji doložila rozhlasová dramatizace Orsona Wellese (1938), jenž předlohu koncipoval jako mystifikační reportáž se „živými vstupy“ tak emotivně, že posluchači propadali hysterické panice v domnění, že mimozemská invaze skutečně nastala. Svého prvního filmového zpracování se Válka světů dočkala v roce 1953, poznamenala jej však doba vzniku: nemístnou religiózností prodchnutý snímek byl natočen v ovzduší studené války, jež „ufouny“ paranoidně vnímala jako alegorii komunistické hrozby.

Po úspěchu sci-fi Minority Report se Spielberg rozhodl znovu obsadit Toma Cruise, který v nové verzi Války světů ztvárňuje jeřábníka z doků v New Jersey. Krátce nato, co mu jeho někdejší žena svěří na víkend jejich desetiletou dceru a dospívajícího syna (kteří mají k „nepoužitelnému“ otci značně rezervovaný vztah), město napadnou z hlubin země se vynořivší obrovité trojnohé válečné stroje –„tripody“ a začnou rozsévat zkázu a smrt ve snaze vyhladit lidskou rasu...

Spielberg, jenž v předchozích filmech mimozemšťany představoval jako přátelské bytosti, od počátku natáčení tvrdil, že se Wellsova námětu chce držet věrněji než jeho předchůdci. Snímek místy stylizuje v duchu sci-fi z padesátých let (příběh rámuje vypravěčův prolog a epilog), zároveň však klade důraz na obvyklý motiv pospolitosti rodiny, respektive na téma „selhávajícího“ otce (Cruise nehraje žádného hrdinu, vědce nebo novináře, který by se vetřelcům postavil: jeho jedinou snahou je – i za cenu vraždy stejně ohroženého člověka – zachránit své děti).

Kromě subjektivního pohledu, z něhož je invaze vylíčena, Spielberg učinil několik zásadních změn i v kostře příběhu, v knize rozčleněné na dvě části (Marťané přicházejí a Země pod nadvládou Marťanů). Příběh situoval jen do Spojených států (v předloze je detailně popsáno zničení Richmondu, Kingstonu či Wimbledonu, ve filmu se o útocích na jiných kontinentech jen letmo hovoří) a z viktoriánské doby jej přesadil na začátek třetího tisíciletí. S ohledem na současné vědecké poznatky nejsou vetřelci tudíž Marťané, ale blíže nespecifikovaní mimozemšťané, a Amerika se nezmítá v obavách ze studené války, ale ve strachu před teroristickým útokem. Wells v knize podrobně popisuje řadu vědecko-technických detailů (včetně užití předchůdce laseru), stroze reportážním stylem ale i velmi autenticky líčí vzniklou paniku, během níž se prchající lidé ušlapávají, střílejí po sobě, či do sebe zabodávají nože, a policisté rozbíjejí hlavy těm, které mají chránit. Davová hysterie je ve filmu sice naznačena, o zákroku armády proti civilistům ale v politicky korektním blockbusteru natočeném po 11. září nemůže být ani řeč.

Lucasova společnost ILM připravila pět set počítačově generovaných sekvencí. Ty z filmu však nijak „neční“ (brilantní jízda kamery, jež v jednom záběru krouží kolem auta, působí jako by samozřejmě) a věrohodně synchronizují hereckou akci s hroutícími se budovami, vzduchem létajícími automobily i s pohybem Wellsových slavných, po třech nohách kráčejících „tripodů“ (v prvním snímku je vzhledem k technickým omezením nahradily létající talíře). Tyto stroje svými ohebnými chapadly připomínají spíše organickou než mechanickou bytost: některé scény působí jako by šlo spíše o dalšího pravěkého raptora z Jurského parku, který ohrožuje bezmocné lidí. To dokládá i nejdůmyslnější, z knihy převzatá scéna, v níž optické chapadlo slídí po uprchlících v polorozbořeném sklepení (tato hra na schovávanou je variací Perseova „zrcadlového“ triku vůči Medúse.)

Atmosféru všeobecného ohrožení vsugerovává nejen působivá zvuková stopa, ale i herečtí aktéři. Tom Cruise (Ray Ferrier) odvádí jeden ze svých lepších výkonů, nepřehlédnutelná je i jedenáctiletá Dakota Fanningová, která je – ač je zbytečně nucena do neustálého vřískání – se suverenitou dospělé herečky schopna velmi emocionálně procítit děs a hrůzu. Miranda Otto hraje Ferrierovu manželku, zatímco Tim Robbins dostal vedlejší roli podivína Ogilvyho.

Na rozdíl od tvůrců, kteří si z Wellsova díla dodnes bezostyšně „půjčují“ hlavní motivy (nejnestoudněji tak učinil Roland Emmerich v patriotické masturbaci Den nezávislosti), se Spielberg úspěšně vyhýbá řadě otravných žánrových klišé (destrukce věhlasných dominant, americká generalita rozhodující nad mapou o osudu světa, vítězně plápolající vlajka s červenými a s bílými pruhy apod.). Zároveň je však otázka, zda současné publikum odkojené matrixovými oslnivými efekty a bombastickou akcí, bude až nečekaně staromódní a při zemi se držící sci-fi (ve které trojice lidí jen prchá napříč zpustošenou zemí či bojuje o život a která má v souladu s románem velmi „prozaickou“ pointu) považovat za dostatečně atraktivní a vzrušující.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.