Minority Report – preview

30. 9. 2008 - 8:45 | Téma | red

Minority Report – preview Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Jako už několikrát, stála předlohou tohoto filmu krátká povídka již legendy sci-fi, Philipa K. Dicka (kdo by snad netušil, možná si vzpomene na filmy podle jiných jeho děl Blade Runner, Total Recall nebo Screamers). Scénáře se ujali poměrně neznámý Jon Cohen a poněkud zkušenější Scott Frank (z jeho tvorby známe například Znovu po smrti, Človíček Tate či Chyťte ho! Děj vzdáleně připomíná Blade Runnera: nacházíme se ve Washingtonu, D.C, roku 2054

minority_report
Děj vzdáleně připomíná Blade Runnera: nacházíme se ve Washingtonu, D.C, roku 2054. Moderní technologie umožňují pomocí jakýchsi jasnovidců, tzv. pre-cogů, odhalit zločince dříve, než tito spáchají nějaký zločin. Soudní úřad proto vysílá do budoucnosti speciální policisty (tzv. pre-crime).

Šéfem tohoto oddělení je John Anderton (Tom Cruise). Svou práci bere vážně a maká fakt tvrdě. Avšak jen do chvíle, než je sám obviněn ze zločinu, který teoreticky spáchá někdy v budoucnosti... Sám teď musí prchat před dokonalým zřízením, jemuž sám sloužil. A po stopě mu jde jeho rival v úřadu, Danny Witwer (Colin Farrell).

minority_report
V dokonalé společnosti se však těžko utíká – je nutné se vyhnout řídícímu radaru zautomatizovaného města, které střeží každý váš krok, autům, jež může řídit někdo jiný, a kontrolním stanovištím, kde se můžete identifikovat jen skenem očí. Ostatně název filmu se dá do češtiny přeložit výrazem „zpráva o menšině“, jenž používáme ohledně poněkud jiné komunity.

Zdá se, že Steven Spielberg po A.I. – Umělé inteligenci opět sáhl k poměrně populárnímu žánru i dobrému autorovi. Jak jsem již předeslal, jsou zde dokonce určité návaznosti na již kultovní film Blade Runner. Naštěstí si Tom Cruise film neprodukoval – vzpomeňme totiž jen jeho producentsko-hereckou megalomanii v M:I-2, která již působila v mnoha ohledech spíše směšně, než akčně.

minority_report
A zdá se, že vše bylo k dobru věci – protože hned první víkend se film umístil na 1. místě amerického žebříčku s výdělkem 35,7 milionů dolarů (náklady přitom činily 142 milionů). Pravda, není to nic moc, film na druhém místě, animovaný Lilo & Stitch, si připsal 35,3 milionů dolarů, ale na straně Minority Report stojí jak přízeň diváků (v hlasování IMDb mu přidělilo přes 2760 diváků průměrnou známku 8,6 z deseti a zařadilo jej tak na 101. místo v top všech filmů všech dob), tak kritiků – z třiceti recenzí je jich většinou 28 kladných, a jen dvě záporné.

Ty kladné jsou nadšené z filmařského kumštu, dechrvoucího děje, jenž dává nový smysl slovům futuristický thriller, jiní jsou nadšeni z akčních scén, na druhé straně někteří přirovnávají Minority Report k filmům noir... Ty záporné recenze vytýkají filmu přílišný chlad, kdy režisér nebere ohled na diváky a servíruje jim ne to, co jim chutná, ale co chutná jemu; film podle nich neobsahuje žádné emoce, je antiseptický – a některým dost vadí, že v celém ději se mihnou jen dvě ženy.

A v tom mají pravdu. Větší ženskou roli má Jessica Capshaw jako Evanna, ale v celkovém řazení důležitosti herců na plátně je až na šestém místě, a Anna Maria Horsford jako Casey dokonce na jedenáctém. Ze známějších herců ještě uvidíme Maxe von Sydow, jenž si v posledních deseti letech přivydělává na důchod miniroličkami šéfů, kteří se na plátně většinou jen mihnou, či Patricka Kilpatricka (Zachraňte Willyho 3, Poslední zůstává). Ostatní herci jsou v USA na středním stupni známosti, u nás však naprosto neznámí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.