Next

26. 7. 2007 - 18:16 | Téma | red

Next zdroj: tisková zpráva

Spisovatel Philip K. Dick (1928-1982) byl považován za předního reprezentanta sci-fi zvané filosofická

Spisovatel Philip K. Dick (1928-1982) byl považován za předního reprezentanta sci-fi zvané filosofická. Ve svých povídkách a románech zkoumal lidskou podstatu. Žánr sci-fi si Dick zvolil spíše z donucení: umožňil mu postavit hrdiny před ta nejzásadnější dilemata života. Mnohdy překvapoval své postavy. Chce po nich, aby se vypořádali s faktem, že nejsou lidmi, ale stroji (Blade Runner). Aby pobývali mezi realitou a virtuálnem (Total Recall), popřípadě zápolili s vlastní pamětí a zapomněním (Výplata).

Několikrát se Dick pokusil hledat odpovědi na otázku, zda existuje předem definovaná budoucnost. S jasnovidectvím se potýkal v podobě zinstitucionalizované, kdy sloužila totalitnímu režimu (Minority Report). V povídce Zlatý muž (1954), jež byla použita jako předloha k filmu Next, sledujeme příběh vizionářského mutanta Crise. Jeho schopnost číst budoucnost má svá omezení a svá pravidla. Cris vidí pouze dvě minuty „dopředu“. A navíc pozná pouze budoucnost svoji a také všeho, co se ho bezprostředně dotýká. Tak jako všichni mutanti je i Cris naháněn vládní agenturou, která jemu podobné jedince násilně sterilizuje.

Jak už to u filmových adaptací P. K. Dicka chodívá, tvůrci se obvykle soustředí na akční stránku příběhu. Tu je nutno nejprve z povídek pracně vydolovat. Next v tomto ohledu není žádnou výjimkou. Hollywoodská pravidla jsou neúprosná. Náš sympaťák se tentokrát jmenuje Cris Johnson (Nicolas Cage) a pronásleduje ho myšlenka, že kdyby se o jeho schopnostech dozvěděl svět, Cris by skončil v rukou zvídavých vědátorů. Na svém umu si nicméně založil živnost. Je třetiřadým iluzionistou v kasinu čtvrté cenové skupiny a říká si Frank Cadillac. Osud s ním ale sehrává nemilou hru. Vlastně hned dvě. Cris totiž nezůstal nepovšimnut, ráda by ho využila agentka FBI Ferrisová (Julianne Mooreová) při pátrání po ukradené jaderné pumě. Před policií však Cris dovedně utíká. Co ho však dohnalo, to je vize pohledné Liz (Jessica Bielová), posmutněle sedící v jistém bistru. Když se své Liz dočká, může spolu s ní prchnout před federály. Cesty agentky Ferrisové jsou však nevyzpytatelné a Cris se přece jen bude muset postavit své vlastenecké povinnosti čelem…

Kdo zná Total Recall, Minority Report či Výplatu, ten tuší, jakým směrem se bude ubírat i Next. Ale s Next se to má ještě trochu jinak. Největší problém snímku je, že nedává smysl. Čekejte sérii více či méně nápaditých akčních scén, jimiž se proplétá romance hlavního hrdiny s blonďatou sexbombou-světicí. Ta spočívá v kýčovitě pojatých scénách, naplněných patetickým žvástem. Autoři sice zachovali typicky dickovský unhappy end. Jenže vše skončí jaksi do ztracena. Vždyť závěr zpochybní skoro celý příběh a potažmo i důvod pro divákovu návštěvu kina.

Abych byl k filmařům úplně spravedlivý, hrdina díky nim aspoň předvede několik kousků matrixovského střihu. Když se zamyslí, dovede se virtuálně multiplikovat, zvládá i tanec mezi padajícími kládami anebo kličkování v dopravní špičce. Je zajímavé sledovat desítky Cageů, kterak prohledávají obrovskou zaoceánskou loď, zbytek jsme už v obměně viděli několikrát. Triky navíc nemají tu nej úroveň, mnohdy z nich digitálnost přímo čpí. Režisér Lee Tamahori se neukazuje jako přední tvůrce akčních thrillerů, ač se zajisté touží vyrovnat třeba Tonymu Scottovi, který před nedávnem představil tematicky i kvalitativně spřízněný film Déjà Vu. Koneckonců, ani Tamahoriho bondovka Dnes neumírej zrovna nepatřila z filmařského hlediska mezi to nejlepší z celé série.

Výrazněji nás nepotěší ani herci, kteří užívají své standardní výrazivo. Největší naději zaujmout má Peter Falk. Někdejší detektiv Columbo již zestárl, image umolousaného dědečka mu vcelku sluší. Škoda jen, že má k dispozici jen jednu jedinou scénu. Nicolas Cage coby protagonista i jeden z producentů opět prokazuje své zaujetí pro Las Vegas (Líbánky v Las Vegas, Leaving Las Vegas, Con Air) i pro rychlá kola (Skála, 60 sekund). Jiný důvod pro vznik snímku nehledejme. Takových thrillerů už má Cage ve své filmografii mnoho, střídání zarputilého, prosebného a útrpného obličeje už taky pár let patří do Cageova obvyklého arzenálu. Julianne Mooreová pro změnu navazuje na jinou svojí agentku, Clarice Starlingovou z Hannibala. Za těch několik málo let se její hrdinka pouze zatvrdila a její metody jsou o něco méně vybíravé. A Jessica Bielová? Na tu je radost pohledět. Nevděčí za to ale až tak svému učiteli herectví jako spíše vizážistovi, kadeřníku a osobnímu trenérovi.

Stejně zkrášlené jako plavovláska Jessica je v Next vlastně úplně všechno, ten tam je zneklidňující náboj Dickových próz. Kdo má zájem podívat se na vyretušovanou část Ameriky mezi Las Vegas a Los Angeles, ten má při Next celkem slušnou šanci. Obdobně je ale pojímán i pohled na práci FBI, ale taky záhadné teroristické organizace, o níž se nedozvíme vlastně vůbec nic. V Next zkrátka nenacházíme ani ždibíček reality. Odpočívat a usínat se u Next dá vcelku úspěšně, k přemýšlení však tento snímek nevybudí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.