Tvůrci Kawasakiho růže doufají, že díky festivalu Berlinale film prorazí do světa

13. 2. 2010 - 8:00 | Téma | red

Tvůrci Kawasakiho růže doufají, že díky festivalu Berlinale film prorazí do světa zdroj: tisková zpráva

Tvůrci filmu Kawasakiho růže, který má mezinárodní premiéru na filmovém festivalu Berlinale doufají, že uvedení filmu na jedné z největších přehlídek v Evropě snímku pomůže prorazit do celého světa. Na tiskové konferenci před večerní premiérou to prohlásil producent Rudolf Biermann. Zájem o film prý je. To potvrdila už ranní projekce pro novináře, kam dorazilo přes 60 žurnalistů.

"Myslíme si, že to bude mít jednoznačný dosah a že se prodá po celém světě," slibuje si jeden z producentů novinky režiséra Jana Hřebejka od účasti na 60. ročníku Berlinale. V to věří i představitel hlavní role, slovenský herec Martin Huba: "Věřím, že se dostane do povědomí a že mu to mírně pomůže."

Oproti předchozím spíše komediálním snímkům zvolila tentokrát osvědčená autorská dvojice Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský velmi citlivé téma vyrovnávání se s prohřešky z komunistické éry, které je dodnes aktuální i v Německu. Hlavní důvod, proč chtěli tvůrci mezinárodní premiéru mít právě v Berlíně, to ale prý nebyl. "Rozhodně jsme s tím nekalkulovali," řekl Biermann, i když připustil, že toto téma může publikum berlínského festivalu zajímat. 

"Naše projekce na Berlinale je pokusem ukázat, že se taky snažíme" o vyrovnávání s nedávnou minulostí, doplnil Hřebejk ke skutečnosti, že tato problematika nebyla dosud v české kinematografii často zpracovávána. A když, tak humorněji laděnými snímky, jako byl například jeho populární film Pelíšky. "Proto jsme taky šťastní, že Kawasakiho růži máme v Berlíně, kde stála 30 let zeď mezi dvěma městy," dodal Hřebejk.

Režisér věří, že jeho film bude srozumitelný také pro mezinárodní publikum, i když pojednává o specificky středoevropském tématu odhalování spolupráce s komunistickou tajnou policií a udávání známých kvůli kariéře nebo rodině. "My doufáme, že to někdo pochopí, ale jak to pochopí a jestli, tak to nevíme," řekl českým novinářům po tiskové konferenci.

Už ranní promítání pro mediální zástupce na festivalu ale naznačilo, že toto téma je přenosné univerzálně. "Je to film, který nás nutí bojovat proti zjednodušování," vyzdvihl jeho přednosti jeden americký novinář. Námět i pojetí si pochvalovala také jeho německá kolegyně, podle níž německé publikum snímek jednoznačně přijme.

ČLÁNKY O FILMU

Hřebejkův snímek Kawasakiho růže by měl bojovat o Oscara

Hřebejkův snímek Kawasakiho růže by měl bojovat o Oscara

27. 9. 2010 | Téma | red

O prestižního Oscara by měl za Česko bojovat snímek Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka. O jeho nominaci pro kategorii nejlepší cizojazyčný film rozhodla Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Vyplývá to z informací, které dnes ČFTA zveřejnila na svých internetových stránkách.
Snímek Jana Hřebejka Kawasakiho růže vychází na DVD

Snímek Jana Hřebejka Kawasakiho růže vychází na DVD

18. 5. 2010 | Téma | red

Nejnovější film Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Kawasakiho růže vyjde koncem května na DVD. Po sérii hořkých komedií ze současnosti se úspěšný autorský tandem v tomto svém desátém společném projektu pomyslně vrátil k stylu "téměřoscarového" snímku Musíme si pomáhat.
Kawasakiho růže se představí také na Berlinale v sekci Panorama

Kawasakiho růže se představí také na Berlinale v sekci Panorama

29. 1. 2010 | Téma | red

Film Kawasakiho růže, jediný zástupce české kinematografie v hlavním programu letošního Berlinale, zahájí 12. února promítání v sekci Panorama.
Filmové hity: Leden + TRAILER

Filmové hity: Leden + TRAILER

13. 1. 2010 | Téma | red

Filmy, které by jste si neměli určitě v lednu nenechat ujít ve Vašem oblíbeném kině jsou: Imaginarium dr.Parnasse, poslední snímek Heatha Ledgera (postava Jokera v posledním Batmanovi), Lítám v tom s Georgem Clooneym, Hřebejkova Kawasakiho růže a Sherlocka Holmese od Guye Ritchiiho (exmanžela Madonny)
Film režiséra Hřebejka Kawasakiho růže měl premiéru v Praze

Film režiséra Hřebejka Kawasakiho růže měl premiéru v Praze

21. 12. 2009 | Téma | red

Dnes v podvečer byla v kině Lucerna odvysílána premiérová představení filmu režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského Kawasakiho růže.
Kawasakiho růže

Kawasakiho růže

18. 12. 2009 | Téma | red

Kdo může posuzovat minulé viny? Kdo je může odpouštět? Může jim čas obrousit hrany? Nebo pokání, jímž se viníci posléze pokusí spasit? Drama Jana Hřebejka podle Cenou Sazky oceněného scénáře Petra Jarchovského vytváří spletitý řetězec podobných otázek a nabízí celou škálu často protichůdných odpovědí.
Kawasakiho růže jsou jiným filmem dua Hřebejk-Jarchovský

Kawasakiho růže jsou jiným filmem dua Hřebejk-Jarchovský

11. 12. 2009 | Téma | red

Nikoli komediálně pojatým příběhem, ale čistě komorním dramatem ze současnosti je film režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského Kawasakiho růže. Dnes ho tvůrci představili v pražském kině Lucerna, kde bude mít 21. prosince premiéru. V širší distribuci se objeví až od poloviny ledna.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.