Sedm nejzbytečnějších filmových pokračování

8. 1. 2015 - 21:30 | Téma | Ladislav Loukota

Sedm nejzbytečnějších filmových pokračování zdroj: tisková zpráva

Píše se rok 2008 a do kin směřuje sympatická akční jednohubka 96 hodin z produkce Luca Bessona. Kdo by nefandil zdejšímu rány rozdávajícímu Liamu Neesonovi, který pomohl moderní generaci objevit kouzlo akčních mužů středního věku. Píše se rok 2015 a do kin míří pokračování původního filmu jménem 96 hodin: Zúčtování a navzdory skoro stejnému týmu herců i autorů, film vyvolává daleko více pohledu očima v sloup.

96 hodin: Zúčtování (režie Oliver Megaton jako u druhého 96 hodin: Odplata, pro celou trilogii je však významnější pojítko Luca Bessona) se totiž hrdě řadí do seznamu filmů, jejichž pokračování nikdo netoužil, a které paradoxně zhoršují pověst prvním dílů své neplánované série. Fenomén nevyžádaných pokračování má však ve filmovém byznysu bohatou tradici.

Moucha 2

Béčkové horory jsou častým cílem honby producentů za snadným výdělkem, a příkladem za všechny budiž Moucha 2 z roku 1989. Že první Moucha na konci oddělala hlavního hrdinu? Nevadí, vždyť je možné přijít s jeho synem! I když by premisu zmutovaného dítěte schopný režisér jistě dovedl pojmout zajímavě, bez Davida Cronenberga přišlo pokračování Mouchy i o poslední naději na zajímavé vyvedení.
Už na druhé Mouše si navíc lze všimnout, že syndrom příšerných pokračování nejčastěji postihuje překvapivé černé koně a jiné nečekané hity spíše než díla zavedených hitmakerů. O to významněji v tomto kontextu působí, jak úctihodně se s pokračováními dovedla poprat série Vetřelec, popřípadě že se pokračování až dodnes vyhnul Blade Runner.

zdroj: Archiv

Samantha Darko

I když dnes filmaři s pokračováními zacházejí podstatně citlivěji - vlivem internetu se totiž notně zesílil hlas naštvaných fanoušků – bizarní pokračování kultovních děl rozhodně nejsou výjimkou. Je tomu ostatně ani ne šest let, co do kin vtrhl (daleko od nás, cupitajíc po špičkách) snímek Samantha Darko navazující na mystery ujetinu Donnie Darko.
Opět se potvrdila tradiční formulka rychlokvaškových pokračování – v příběhu o sestře původního Donnieho si nehrál nikdo z někdejších představitelů a nepřišel ani od původního režiséra. Jestli se skutečně blíží konec světa, Samantha Darko je jedním ze zjevných průvodních jevů.

zdroj: Archiv

Základní instinkt 2

Výše uvedené příklady však neznamenají, že špatná pokračování jsou výhradně doménou béčkové filmové ligy. Pro erotický thriller Základní instinkt 2 se ostatně před kameru ve své nejslavnější roli vrátila charismatická Sharon Stone. Kriminální však namísto zápletky byl nakonec celkový výsledek od rutinéra Michaela Catona-Jonese, který kdysi natočil dva slušné filmy (Memphiskou krásku a Dospívání po americku), leč kvalitativně, podobně jako smyslná svůdnost Sharon Stone, ustrnul hluboce v 90. letech.

zdroj: Archiv

Záhada Blair Witch 2

Špatným pokračováním hororů jsme se už věnovali, druhý díl Záhady Blair Witch je však speciálním příkladem. Podstatnou část úspěchu prvního dílu Blair Witch totiž bylo mediální haló vytvářející dojem, že jde o autentickou dokumentární nahrávku. Blair Witch je ostatně platí za jeden z prvních internetových memů.
Veškerá atmosféra sice postupně opadla, na renomé filmu to však nic nemění (found footage filmy jsou ostatně dodnes označovány za "klony Blair Witch"). Je proto překvapivé, že filmaři pokračování – u něhož už bublina tajemna dávno splaskla – se vůbec namáhali s jeho natáčením.

zdroj: Archiv

Indiana Jones a tajemství křišťálové lebky

Zmíněné snímky obvykle disponují mrzkými kvalitami především protože se na ně vybodl původní produkční tým. Dokonce i Základnímu instinktu 2 se vyhnul původní režisér, vzdor obsazení klíčové ženské role. Čtvrtý Indiana Jones sice neplatí za podobné monstrum jaké jiné příklady našeho seznamu, řadu fanoušků však digitálními triky překypující film rozhodně zklamal a ve srovnání s trikově střídmými počátky série se jim není co divit.
Poslední "Indy" především krásně dokazuje přísloví o usekávajícím se mistru tesaři – zároveň ale také naznačuje, že při přítomnosti původních autorů i herců může být výsledek uspokojivý alespoň pro část diváků.

zdroj: Archiv

Matrix: Reloaded a Matrix: Revolution

Z velké ligy ještě jeden velký, dodnes bolavý příklad, který celé jedné generaci dokázal, že pokračování bombastického filmu může být nejen zklamáním, ale dokonce zpětně zhoršit dojem ze zdrojového materiálu...

zdroj: Archiv

Nebezpečná rychlost 2

A to nejmrazivější na závěr. Příkladem až nápadně podobným třetímu (a vlastně i druhému) dílu 96 hodin je i Nebezpečná rychlost 2. Paradoxně pro ní platí, že tvůrčí tým nedoznal větších změn. S prvním dílem pojí dvojku jméno režiséra i jedné ze dvou hvězd, Sandry Bullock. Nezmizely ani vysoké produkční kvality (tedy drahé triky a lokace).
Stejně jako 96 hodin však zápletka Nebezpečné rychlosti pracovala s tím, že hlavní hrdina se do celé té šlamastiky dostane více méně omylem – opakovaný vtip však v pokračování přestává fungovat.

zdroj: Archiv

 

 

 

 

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.