Salma Hayeková

20. 11. 2007 - 14:15 | Téma | red

Salma Hayeková zdroj: tisková zpráva

Mexická herečka se jménem, které je v Čechách snadno zapamatovatelné. Salma Hayeková se narodila v roce 1966 mexické matce a otci libanonského původu (má tak s Čechami méně společného, než bychom mohli podle jejího jména doufat) a vyrůstala ve velmi pobožné rodině

Salma_Hayek_film_hvezdy

Salma Hayeková se narodila v roce 1966 mexické matce a otci libanonského původu (má tak s Čechami méně společného, než bychom mohli podle jejího jména doufat) a vyrůstala ve velmi pobožné rodině. Od svých dvanácti pak několik let studovala na internátní škole v Luisianě, po návratu domů začala studovat na univerzitě mezinárodní vztahy, brzy však studií zanechala a začala se věnovat hraní. Na konci 80. let se Salma stala hvězdou telenovel jako Un Nuevo Amanecer či Teresa, kde se představila coby titulní hrdinka. Místo pokusu prosadit se na domácím filmovém písečku se rozhodla odcestovat do Los Angeles a stát se hvězdou pro celý svět.

Salma_Hayek_film_hvezdy
Pro její budoucí kariéru se stala určující jedna z hlavních rolí v televizním filmu Roadracers. Při natáčení se totiž Hayeková setkala s režisérem Robertem Rodriguezem, který ji poté obsadil do hlavní ženské role svého prvního hollywoodského filmu. Vznikl Desperado s Antoniem Banderasem coby osamělým mstitelem a z Hayekové se po jeho úspěchu stala téměř přes noc první hispánská hvězda Hollywoodu od Dolores del Río a dvacátých let. Však jsou také Hayeková a Rodriguez dodnes velmi dobří přátelé a Hayeková je ochotná u Rodrigueze vzít prakticky každou roli. Svůdná upírka v Od soumraku do úsvitu nepatří mezi ty zapomenutelné, to se ale nedá příliš říci o roličce ve Fakultě a přiznejte: všimli jste si Hayekové v povídce Zlobivé děti filmu Čtyři pokoje? V letošním pokračování Desperada Kdysi dávno v Mexiku účinkovala Salma opět po boku Antonia Banderase.

Salma_Hayek_film_hvezdy
Po úspěchu Desperada se Salma rozhodla natočit vždy dva filmy ročně - jeden mainstreamový a druhý nezávislý. Ve výběru nového potenciálního hitu však šťastnou ruku neměla. Akční film Vzali roha se Stephenem Baldwinem a Laurencem Fishburnem, romantická komedie Jen blázni spěchají, kde je partnerem Hayekové Matthew Perry, ani steampunková dobrodružná komedie Wild Wild West s Willem Smithem a Kevinem Klinem se velkým kasovním trhákem nestaly. Více štěstí Hayeková měla při výběru nezávislých a experimentálních filmů. V Rozchodu si zahrála s Russellem Crowem, s filmy Mikea Figgise Timecode a Hotel - experimenty s možnostmi souběžného vyprávění několika dějů - Salma objela filmové festivaly po celém světě. Největším nezávislým hitem Hayekové je ale Traffic - Nadvláda gangů, přestože si v něm zahrála pouze malou roličku.

Salma_Hayek_film_hvezdy
S novým stoletím si Hayeková konečně splnila svůj velký sen - natočit životopis nonkonformní mexické malířky Fridy Kahlo. Frida, kterou si Hayeková také produkovala, se stala dosud největším úspěchem drobné černovlásky. Do vedlejších rolí Hayeková doslova přemluvila řadu slavných hereckých kolegů, mezi jinými i svého tehdejšího přítele Edwarda Nortona, a i nominace na Oscara a Zlatý glóbus pro Hayekovou svědčí o tom, že splnění tohoto snu stálo za to.

Dalším stupínkem vzhůru v kariéře Salmy Hayekové je přestup za kameru; po několika produkčních počinech Hayeková v roce 2003 představila svůj režijní debut, televizní drama The Maldonado Miracle - zpracování skutečné události, kdy socha Ježíše v malém městečku začala "ronit" krvavé slzy - a novou zkušenost si Hayeková velmi pochvalovala. Možná to tedy nebude dlouho trvat a Hollywood bude mít svou novou režisérskou hvězdu. K filmovému herectví se Hayeková vrátila hlavní ženskou rolí v krimikomedii Když se setmí (2004), ve které se sešla s Piercem Brosnanem. Vyzkoušela si však také milostné drama, a to hlavní ženskou úlohou po boku Colina Farrella ve snímku Zeptej se prachu (2006), či western, když se ve filmu Sexy Pistols (2006) sešla s Penélope Cruzovou. Z přátelství k režisérce Fridy Julii Taymorové se v jejím dalším projektu, muzikálu Across the Universe (2007) Hayeková objevuje v drobné pětiroli zdravotní sestřičky.

A jaké má Salma cíle a záliby? Nadevše prý miluje svou práci a ráda by se jí věnovala ještě mnoho let, doufá, že některý z jejích filmů se nakonec stane klasikou. To by ostatně považovala za svůj největší úspěch. Vedle tance a horolezectví má obzvláště v lásce basketbal, své oblíbené L. A. Lakers si prý nechá ujít pouze ve výjimečných případech. Jejím oblíbeným jídlem jsou prý nadívaný krocan a chiles en hogada…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.