Podfukáři - recenze

22. 6. 2013 - 15:00 | Recenze | Karel Drda

Podfukáři - recenze Mark Ruffalo a Michael Kelly ve filmu Podfukáři | zdroj: Bontonfilm

Když chcete natočit zlodějský film a nemáte v rukou dobrý nápad, když chcete udělat snímek o partě zlodějů a nechce se vám toho příliš vysvětlovat a rezignovaně sledujete logiku, jak se při psaní scénáře vytrácí kamsi v dáli, pak z hrdinů udělejte eskamotéry. Divák ocení efektní podívanou a těch několik diskutérů ze sociálních sítí odnese ďábel do pekla filmových kritiků. Vítejte v kině na filmu Podfukáři.

Zlodějské filmy jsem měl vždycky rád. Ten mix napětí, dramatu i komedie byl povětšinou namíchán velmi chytře, takže když Charlie Crocker vymyslel svoji první italskou práci, byl jsem v sedmém nebi. Nevadila mi ani jedenáctka Dannyho Oceana a to prosím jak ta šéfovaná Frankem Sinatrou, tak i ta nesourodá parta vedená Georgem Clooneym. V takovém filmu si jako tvůrce můžete dovolit téměř cokoliv. Snesu cokoliv, takže když se před časem rozhodl Ben Stiller a Eddie Murphy ukrást auto z posledního patra věžáku pro bohaté, nad logikou jsem si lámal hlavu jen chvíli. Doma jsem zjistil, že to prostě možné je. Snímek Podfukáři si hraje s divákem na kočku s myší. Nahání nás vtipem, sexy zápletkou a nabízí nám k zamilování družinu tak nesourodou, že i Oceanova skupina působila jako jednovaječní sourozenci. Jenže tenhle film má chyb jako máku. Je zoufale okázalý, což znamená, že se díry ve scénáři snaží maskovat dobrým obsazením a drahými věcmi kolem a navíc se krkolomným způsobem snaží tlačit do hlav otupělých diváků poselství o chudých a bohatých. Zcela zbytečně je tak skupinka zlodějů pasována do rolí novodobých Robinů Hoodů.

Podfukáři Isla Fisher ve filmu Podfukáři | zdroj: Bontonfilm

A nyní vyhlašujeme soutěž o nejméně sympatického lumpa

Vyprávěl jsem známému příběh Podfukářů a dostávalo se mi velmi nejapných a vulgárních reakcí. Problém byl v tom, že jsem mu při sledování filmu vstupoval do děje a velmi přesně předpovídal, co se v následujících pěti deseti minutách na plátně stane. Někdy jsem se dokonce trefil o notný kousek dál. Spekulace o tom, zda film má, nebo nemá žádný potenciál, bych okamžitě začal trestat výpraskem na holou a doživotním zákazem sledovat nějaké filmy v budoucnosti. Podfukáři jsou výpravnou podívanou, které však na lacinosti neuberou žádné z těch grandiózních efektů. Morgan Freeman hraje pořád stejně, kdyby ve snímku mohl nadzdvihnout nějaký kámen a najít pod ním mapu, udělá to. Populární Jesse Eisenberg v roli J. Daniela Atlase nehraje, ale vypadá, že se každou chvíli ponoří do role Zuckerberga. A takhle bych mohl pokračovat. Louis Leterrier není špatný režisér, za takové rutinéry, kteří umí pracovat s vysokým budgetem, Hollywood královsky platí. Moc nad předlohou nepřemýšlí, ale vše dokáží dokonale zabalit a prodat.

Podfukáři Mark Ruffalo ve filmu Podfukáři | zdroj: Bontonfilm

V tomto ohledu jsou Podfukáři vlastně královskou zábavou. A nyní tedy vyhlašujeme soutěž o nejméně sympatického lumpa. A také se podívejme na zoubek metodám, kterými se na plátně ohání F.B.I.. Tak tedy… Ne, slíbil jsem¨, že neprozradím jedinou zkroucenou scénku, která na první pohled vždycky vypadá efektně, posléze v ní najdete neuvěřitelné množství děr. Prý se nad tímto žánrem nemá přemýšlet, prý se má divák jenom bavit. Jenže, do hajzlu, kde je alespoň jediný náznak nadsázky. Celé to zavání pokusem o smrtelně vážně míněný film, v němž ti talentovaní kradou bohatým, protože to snad nějakým způsobem zlepší společnost. A nejhorší na tom, že Leteriertoimu snad i věří.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.