Muž na laně: Zemeckisova novinka pod drobnohledem

17. 10. 2015 - 23:00 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Muž na laně: Zemeckisova novinka pod drobnohledem zdroj: tisková zpráva

Pokud se vám dělá špatně z výšek, tomuto snímku se raději vyhněte. S kvapně se blížící sezónou oscarových závodů souvisí i vyšší počet filmů inspirovaných u skutečných strhujících příběhů. Režisér Robert Zemeckis touto perspektivou zvolil nečekaně civilně pojatý příběh Philippa Petita, tedy muže, který v roce 1974 přešel mezi oběma věžemi Světového obchodního centra pouze na nataženém špagátu. Film Muž na laně, který na začátku měsíce dorazil do kin, už dokázal u některých diváků vyvolat pocity na zavracení. Tak je věrohodný.

Zdolávání výškových budov bez jištění je dnes doslova na denodenním pořáku. Internetové stránky jsou tak plné záběrů z kamer na helmách mužů a žen, kteří v nevyřčené soutěži potají zdolávají rozestavěné mrakodrapy, až se tématice už média ani nevěnují. Ještě dekádu, dvě nazpět přitom za podobného "šílence" platil pouze "reálný Spider-Man", lezec Alain Robert. Jenže ještě před ním tu byl první pokořitel Philippe Petit.

petit zdroj: tisková zpráva

Jako syn armádního pilota a autora, Petit narozený v roce 1949 miloval výšky už od nízkého věku. Od 16 let se poprvé odvážil zkoušet chůzi po laně, veškeré úkony s ní související, jako výskoky nebo kotrmelce, se přitom naučil sám. Nebylo to bez obětí - Petit byl kvůli mizerné docházce postupně vyloučen z pěti škol - mělo se to však časem vyplatit. Jenom rok poté, co s chůzi po laně začal, v sedmnácti letech, totiž svou pozornost upřel na tehdy teprve budovaná dvojčata Světového obchodního střediska.

Šestiletá příprava na Petitův nejslavnější kousek se neobešla bez potu, dřiny a dolarů. S pomocí finančního mecenáše, kterým se stal německý žongléř Francis Brunn, by se Petit neobešel. Ruku k dílu však přidal třeba i fotogram Jim Moore, který pro Petita pronajal helikoptéru k obletu budovaného mrakodrapu. Petit sám rovněž usilovně trénoval na různých jiných slavných stavbách, aby si osvojil balanc vůči větrům ve vyšších polohách – na lanu tak přelezl mezi věžemi katedrály Notre Dame i pilíři mostu v Sydney. Vše z toho však bledlo vedle kousku ze 7. srpna 1974, kterému se začalo přezdívat „umělecký zločin století“.

Zemeckisův comeback?

Petit na kousek na Světovém obchodním středisku samozejměneměl povolení, nahoru se ostatně dostal také trikem. K jeho kejklířskému vystoupení, které vyděsilo všeny lidi okolo mrakodrapů, proto byla brzy přivolána policie, která zvažovala ho z lana shodit i vrtulníkem. Nakonec Petit slezl až poté, co začalo pršet. Byť byla z kousku globální senzace, úřadům se přesto nelíbila. Zprvu se zdálo, že Petit bude čelit vyšetřování, nakonec se ale úřady stáhly a nařídily mu pouze nutnost vystoupit pro děti. Petit i poté mnohokrát performoval před živým publibem a dostal rovněž místo v newyorské Katedrále sv. Jana, taktéž místu dalších vzdušných kousků.

zdroj: Archiv

Nakonec je tak vlastně zvláštní, že se Petitova nezemského příběhu filmaři ujali až nyní - i když dodnes vzniklo několik dokumentů, včetně oscarového Man on Wire (2008), hraný snímek zatím žádný. Režisér Robert Zemeckis by přitom pořádný trhák potřeboval jako sůl. Jeho posledním výraznějším filmem byl Trosečník z roku 2000, poté se Zemeckis na několik následujících filmů přimkl k nepříliš úspěšným digitálním experimentům (Beowulf, Polární expres). Před třemi lety sice příjemně překvapil hraným thrillerem Let, i ten byl ale sotva mírně nadprůměrnou podívanou. Mírně pohádkově šmrncnutý Muž na laně má tak šanci využít jak to nejlepší ze Zemeckisovy digitální průpravy, tak i exotična jeho předešlé tvorby.

The Walk zdroj: tisková zpráva

I z tohoto důvodu působí ona historka o zvracejících divácích při bližším náhledu spíše jako marketinová vějička – nevolnost totiž má na triku každý dobře natočený snímek o výškách, nedávno například i Gravitace. Impresivní režijní práci ale Muži na laně přiznávají i zahraniční kritiky. Ani účast skutečného Petita, který při natáčení pomáhal s tréninkem Josepha Gordon-Levitta a ve filmu provádí příběhem, celkový dojem rozhodně nekazí. Jestli to bude stačit „jenom“ na zajímavý filmový zážitek, či i na Oscara, se však teprve uvidí.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

10 nejlepších filmů loňského roku

10 nejlepších filmů loňského roku

1. 1. 2016 | Téma | Vojtěch Karlík

Nové zpracování Mad Maxe s Tomem Hardym a s přízviskem Zběsilá cesta dominuje v mnoha anketách a přehledech nejlepších filmů roku 2015. Nabízíme vám přehled nejzajímavějších filmů, které vznikly v loňském roce.
9 filmů, které budou (možná) soutěžit o příštího Oscara

9 filmů, které budou (možná) soutěžit o příštího Oscara

6. 11. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Do vyhlášení oscarových nominací za rok 2015 zbývají necelé tři měsíce, již nyní lze však uzavírat sázky, které filmy se procpou mezi několikero vyvolený – a který z nich si sáhne na cenu nejvyšší. Část snímků, které budou tvořit filmový odkaz roku 2015, již došlo české premiéry, jiné k nám dorazí až po přelomu roku. I tento rok nás čeká přemíra životopisných trháků, které však paradoxně zvyšují šanci, že vyhraje někdo docela odlišný.
Říjnoví herci: velké hvězdy i mladá naděje

Říjnoví herci: velké hvězdy i mladá naděje

7. 10. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Užijte si podzimní nášup! Do projekčních sálů dorazí řada stars, u nichž se charisma snoubí s hereckým uměním. Na řadu přijde slavný hollywoodský veterán i jedna mladá herecká naděje. 
Muž na laně - recenze dobrodružství mezi mrakodrapy

Muž na laně - recenze dobrodružství mezi mrakodrapy

5. 10. 2015 | Recenze | Vojtěch Karlík

Chlapík jménem Philippe Petit natáhl v roce 1974 lano mezi newyorskými věžemi obchodního centra a přešel se po něm. Bylo to něco spektakulárního, zbytečného, ale současně úžasně hrdinského. Teď o tom Robert Zemeckis natočil vynikající hraný film, v němž exceluje  Joseph Gordon-Levitt.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.