Mechanický pomeranč

11. 1. 2007 - 8:36 | Téma | red

Mechanický pomeranč Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Film Stanleyho Kubricka podle stejnojmenné temné sociální sci-fi Anthonyho Burgesse působí dodnes jako kultovní snímek. O zfilmování knihy Anthonyho Burgesse Mechanický pomeranč, která vyšla v roce 1962, uvažovala již v polovině šedesátých let kapela Rolling Stones

Kubrick_Orange_Pomeranc

O zfilmování knihy Anthonyho Burgesse Mechanický pomeranč, která vyšla v roce 1962, uvažovala již v polovině šedesátých let kapela Rolling Stones. Bandu násilníků z Burgessova románu hodlali ztělesnit právě členové Rolling Stones - roli vůdce chuligánského gangu Alexe DeLarge si měl zahrát Mick Jagger. Rolling Stones tenkrát zamýšleli zfilmovat Mechanický pomeranč jako "černou odpověď" bezstarostným snímkům s Beatles. Z natáčení ale tehdy sešlo. Údajně proto, že Rolling Stones by se bývali musili spokojit jen s nízkorozpočtovým snímkem pro klubovou distribuci. Filmová práva vlastnila totiž původně jen malá produkční společnost, která je teprve později převedla na Warner Brothers.

A právě Warner Brothers umožnili Stanleymu Kubrickovi, aby v roce 1971 vytvořil v Anglii svou vlastní filmovou vizi Mechanického pomeranče. Anthony Burgess prodal filmová práva na Mechanický pomeranč již v polovině šedesátých let za 500 dolarů, poněvadž tehdy zrovna potřeboval peníze. Po úspěchu Kubrickovy filmové adaptace obdržel Burgess podle vlastních slov několik honorářů z dobré vůle, které mu celkovou sumu za filmová práva zvedly asi na tři tisíce dolarů, ale ve srovnání s tím, co tvůrci snímku Mechanický pomeranč celkově vydělali, to stále nebylo mnoho.

Kubrick_Orange_Pomeranc
Generace mladých lidí v sedmdesátých letech se masově ztotožňovaly s antihrdinským hrdinou Kubrickova filmu Alexem DeLarge. Vnímaly totiž tohoto vůdce chuligánské bandy hlavně jako oběť establishmentu a jako vitálně revoltérského, přitažlivého hrdinu. Byl to právě charismatický Alex ve vynalézavém podání Malcolma McDowella, kdo v Anglii tehdy inicioval módu černých buřinek, nalepených velkých očních řas i používání zavřených deštníků místo holí. Navzdory zjevné problematičnosti svého charakteru se stal Alex DeLarge Malcolma McDowella přímo kultovním hrdinou. Snímek, namířený proti sílícímu vlivu zbyrokratizovaného moderního establishmentu i proti společenskému sobectví a pokrytectví, vděčí za velký díl svého úspěchu elegantně sarkasticky humornému pojetí.

Malcolm McDowell o tomto pojetí říká: "Kubrickův humor je černý, až úplně do krajnosti černý. A tak postava Alexe DeLarge musela být v souladu s Kubrickovým smyslem pro humor. Ten jeho humor se ostatně dost shoduje s mým vlastním... Stanley poskytuje herci též naprosto jedinečný pocit svobody, takže jsem směl jakkoli experimentovat. Stanley je jako divák nedostižný. Při práci na Mechanickém pomeranči jsem ho mockrát viděl, jak stojí za kamerou a do úst si cpe kapesník, protože se začal chechtat na celé kolo. Byl na něj úžasný pohled, vyvolával ve mně pocit nesmírné důvěry."

Poznámka: Malcom McDowell o natáčení násilných scén

Kubrick_Orange_Pomeranc
Ještě dnes, více než třicet let po svém vzniku, zaujme Kubrickův Mechanický pomeranč nonšalantně půvabnou stylizací oprávněně varovné vize ultranásilí v moderní společnosti. Ale jakkoli je Kubrickova filmařská kultura hodna ocenění a obdivu, naskýtá se tak jako u každé filmové adaptace významného literárního díla otázka, nakolik filmový přepis není s to postihnout hlubší filosofickou dimenzi knihy. V poslední, jedenadvacáté kapitole britského vydání románu Mechanický pomeranč Alex dospívá a lituje svého násilí jako určité ztráty času. Jenomže Kubrick měl v době práce na scénáři filmu, který psal úplně sám, k dispozici jenom okleštěné americké vydání Burgessovy knihy, a v něm tato poslední kapitola chybí. Je ovšem pravděpodobné, že Kubrick by k tomuto pozitivnímu vyznění Burgessovy knížky nepřihlédl, ani kdyby se s ním býval včas seznámil. Celé Kubrickovo filmové dílo má totiž výrazně polemický charakter.

Téma vyrovnávání se s násilím a dehumanizací prostupuje většinou Kubrickovy tvorby: smíření v hlouběji náboženském smyslu je jeho naturelu spíš cizí. Naproti tomu katolík Burgess měl román Mechanický pomeranč ze všech svých knih rád nejméně a k tématice násilí a násilnicky zaměřeného léčení násilnického chování se už v žádné ze svých knih nevrátil.

Poznámka: Burgessova předloha vs. hotový film


Na SPECIÁL Filmy Stanleyho Kubricka na DVD

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.