Lví král (The Lion King) - verze pro IMAX

25. 1. 2008 - 14:13 | Téma | red

Lví král (The Lion King) - verze pro IMAX Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Scénář: Irene Mecchiová, Jonathan Roberts, Linda Woolvertonová. Režie: Roger Allers a Rob Minkoff. Hudba: Hans Zimmer. Písně: Elton John a Tim Rice. Střih: Tom Finan. Animovaný, 89 minut. Český dabing: Stanislav Fišer (Zazu), Martin Sobotka, zpívá Jiří Langmajer (Simba), Jana Drbohlavová (Shenzi), Stanislav Zindulka (Rafiki), Pavel Soukup (Scar), Miroslav Moravec (Mufasa), Petra Hanžlíková, zpívá Jana Mařasová (Nala), Tomáš Trapl (Timon), Vlastimil Zavřel (Banzai) a další. Dolby Digital. USA 1994. Distribuce v ČR: Falcon. Premiéra v ČR: 29. května 2003. Animovaný snímek z roku 1994 oceněný dvěma Oscary přichází ve speciální úpravě do kin, respektive do jediného kina - Oskar IMAX

Lvi_kral

Animovaný snímek z roku 1994 oceněný dvěma Oscary přichází ve speciální úpravě do kin, respektive do jediného kina - Oskar IMAX. V novém hávu a formátu, vykrášlený do podoby, která vás ještě více vtáhne do svého krásného pohádkového světa. Lví král se dodnes pyšní titulem „nejúspěšnější animovaný film všech dob“. Na kontě má více než 700 miliónů dolarů a mnoho diváků se k němu rádo vrací jako k jednomu z nejlepších animovaných snímků, které vznikly v Disneyho studiích. Není tedy divu, že právě Lví král se dočkal jako jeden z mála Disneyho filmů převedení do formátu IMAX, kde může plně vyniknout jeho krása. Přiřadil se tak k filmům Kráska a zvíře, Fantazie 2000 a Planeta pokladů, které si již svou premiéru v IMAXu odbyly.

Lvi_kral

Příběh Lvího krále nás zavádí do zvířecí říše, kde spolu zvířata žijí v dokonalé harmonii a blahobytu. Není divu, vždyť tu vládne moudrý lví král Mufasa. Tomu se zrovna narodil syn Simba, kterého se snaží naučit, jak se o sebe postarat. Jenže klid a pohoda většinou netrvá věčně, zvláště když má Mufasa zlého bratra Scara, jenž si dělá zálusk na trůn. Jen těžko nese, že budoucím králem bude právě malý Simba. Neúspěšně se jej pokusí zneškodnit i s jeho kamarádkou Nalou za pomoci zákeřných hyen. To se mu sice nepovede, ale druhý pokus jak se dostat k moci, mu již vyjde a životem za to zaplatí samotný Mufasa. Scar hodí zodpovědnost na Simba a ten utíká pryč z říše. Daleko od domova nachází nové přátele Pumbay a Timona a vyroste u nich v dospělého lva. Pak přijde čas, vrátit se zpět do své země, která zatím strádá pod krutovládou Scara a vybojovat si své právo na titul krále a zároveň naplnil svou lásku k Nale.

Lvi_kral

Lví král obsahuje všechno, co by ve správné Disneyovce mělo být. Hlavního hrdinu, který jde z jednoho dobrodružství do druhého, zákeřného padoucha, příběh, jenž je poutavý a zároveň i poučný, chytlavé písničky, komické figurky a trochu toho napětí, romantiky i legrace. Lví král je primárně určen dětem, které budou bezpochyby nadšené. Dospělí, kteří jsou z posledních let rozmazlení filmy jako Mravenec Z nebo Shrek, jež skvěle pobavily i ty, co už dávno nejsou malými dětmi, nebudou možná zas tak moc uchváceni, což ale nemění nic na tom, že jde o zdařilý animovaný snímek. Jedním z největších kladů filmu je dechberoucí hudba Hanse Zimmera, který si za ni odnesl zaslouženého Oscara. Nesmíme ale zapomenout ani na písně Eltona Johna, k nimž dělal texty Tim Rice (získali Oscara za píseň „Can You Feel the Love Tonight“). Snímek má český dabing, což je zcela pochopitelné, když jde o film pro děti, bohužel tím ale velmi utrpěly původní písně. V originále zní nesrovnatelně lépe, než česky nazpívané.

Lvi_kral

Převedení na formát IMAX má své výhody především v tom, že při pohledu na obří plátno, vás atmosféra filmu dokonale pohltí. Stejně jako zvuk, kterému se v IMAXu nedá nic vytknout. Nicméně v případě Lvího krále je na velkém plátně mnohem více znát fakt, že byl natočen před deseti lety. Ačkoli je klasická animace snímku na vysoké úrovni, jemné nedokonalosti (například v barvách) lze chvílemi zahlédnout. Režiséři Roger Allers a Rob Minkoff (který později sklízel velký úspěch se svým Myšákem Stuartem Littlem) přivedli na plátna kin poutavý příběh, který už jedno desetiletí okouzluje malé i velké diváky po celém světě a formát IMAX ještě více znásobí zážitek, který si děti i jejich rodiče budou z kina odnášet.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.