Lví král - IMAX

3. 7. 2008 - 15:41 | Recenze | red

Lví král - IMAX zdroj: tisková zpráva

U Disneyho prostě vědí co dělají. Občas sklouznou do průměru, ale když do toho šlápnou pořádně, nikdo se jim nevyrovná

U Disneyho prostě vědí co dělají. Občas sklouznou do průměru, ale když do toho šlápnou pořádně, nikdo se jim nevyrovná. Teď nemám na mysli animované filmy, protože na tomhle poli jim vyrostla zdatná konkurence v čele s tvůrci Shreka, nýbrž animované filmy pro děti. Když u Disneyho vyráběli Lvího krále, stály při nich všechny šťastné hvězdy: nejenže je tenhle film jedna z těch nejlepších věcí, na které můžete své ratolesti vzít, ale ještě k tomu vydělal neuvěřitelný balík peněz. Není proto divu, že když Disney přemýšlel, který ze svých titulů předělat pro mamutí plátno IMAX, sáhl právě po Lvím králi.

Lví král Těm, kdo se propracovali k pubertě a dál, může Lví král připadat třeskutě průhledný, schematický a jednoduchý, ale když se na něj podíváte očima osmiletého dítěte, nemůžete nebýt uchváceni. Lví král představuje nestárnoucí příklad přímočaře vyprávěného klasického příběhu, ve kterém najdete mocné hrdiny i zlotřilé padouchy, prožijete chvíle napětí i dojetí a po cestě ještě navíc dojdete mnohého poučení.

Lví král je Simba; tedy bude. Zatím je jen malým lvíčkem, který se narodil mocnému Mufasovi a jeho krásné partnerce. Mufasa vládne moudře a spravedlivě velké a pestré zvířecí říši, jejímž principem je rovnováha. Simba zatím zlobí, v čemž mu zdatně asistuje jeho kamarádka Nala, a tak má Mufasův rádce papoušek Zaza plná křídla práce je uhlídat – nota bene když by se králův zatrpklý bratr Scar vůbec nezlobil, kdyby se nástupníkovi Simbovi něco stalo. Scarovy intriky se nakonec zdaří, ale není to Simba, kdo zahyne pod kopyty zdivočelého stáda, nýbrž sám Mufasa. Simba, stíhaný pocity viny, z říše raději uteče, a tak se vlády "konečně" ujme Scar se svými pobočníky hyenami. Simba se v jakémsi detašovaném džunglovém ráji, kde vyrůstá ve společnosti dvou podivných hedonistických individuí, snaží zapomenout. Hlas jeho otce ho však přesto dostihne, a když se Simba jednoho dne navíc setká s Nalou, je rozhodnuto. Mufasův syn se vrací dobýt zpátky trůn...

Zvírátka, zvírátka Člověk žasne, když si uvědomí, kolik výchovných myšlenek se tvůrcům podařilo do Lvího krále zapracovat, aniž by z něj nepatřičně trčely. Děti se dozvědí, že jednu ze zásadních kvalit přírody/světa představuje jeho různorodost, kterou je nutno chránit a v níž je třeba si vážit každého druhu, protože všechny mají své místo a svůj účel - dokonce i hyeny. A své místo a svůj smysl života má i každý jedinec, jehož úkolem tedy je se svého místa ujmout a konat na něm to nejlepší, čeho je schopen. Člověk – vlastně promiňte, opičák, papoušek, slon či lev – tak nese odpovědnost nejen za sebe, ale i za ostatní a vlastně za rovnováhu celého světa. A před touto odpovědností nelze utéct. K cíli nevedou snadné cesty, nicméně když budete poslouchat své předky, určitě nesejdete ze správné cesty. A tak dále. Není divu, že příběh Lvího krále takhle funguje, když do něj zkušení scenáristé zapracovali Hamleta, klasickou mytologii i africké lidové pohádky.

Cekání na zázrak To všechno je zabaleno do nekompromisně dokonalé formy, na jakou jsme u Disneyho zvyklí už po celé dekády. Obraz i zvuk byl bez chybičky už u původní verze, nicméně teď, když na Lvího krále můžete zajít do IMAXu, ten film už neuvidíte a neuslyšíte, nýbrž prožijete. Jistě, trochu přeháním, protože se stále pokouším vcítit do optiky malého dítěte, ale musím podotknout, že i tak zkušený divák a starý cynik jako já u Lvího krále držel palce jako o život a ve velkém závěru se nechal dojmout téměř k slzám... A co se týče písní (protože Lví král je ještě ke všemu muzikál) – vy z nich třeba nijak zvlášť nadšení nebudete, ale na děti zaberou troufám si tvrdit spolehlivě. A o to přece jde.

Kde jste kdo? Česká verze Lvího krále byla pochopitelně nadabována; naštěstí poměrně slušně, jakkoliv v písňových textech chvílemi hapruje rytmus a frázování.

Lví král je po Fantazii 2000, Krásce a zvířeti a Planetě pokladů čtvrtým fimem studia Disney, který se dostal na obří plátno IMAX. Místo prostého zvětšení 35mm negativu tvůrci film znovu vybudovali z originálních digitálních informací; proces trval více než rok. Zdrojová data k IMAX verzi Lvího krále zabírají 3.6 terabytů (12 156 CD). Původní Lví král se stal nejúspěšnějším animovaným filmem všech dob a zároveň stojí na desáté příčce největších kasovních trháků vůbec.

ČLÁNKY O FILMU

Nejlepší animované filmy, které vás pobaví i jako dospělého diváka

Nejlepší animované filmy, které vás pobaví i jako dospělého diváka

16. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Tento týden do kin dorazí zbrusu nový animovaný příběh pro děti i jejich rodiče. Druhý díl drakobijeckého příběhu Jak vycvičit draka je téměř sázkou na jistotu. Rodiče si zcela jistě oblíbí několik dospěláckých hlášek, jejich ratolesti pak dobrodružný příběh hlavních hrdinů a nějaké to pitvoření k tomu. Dostat do kina dospělé a děti současně umí  studia jako Dreamworks, Pixar, nebo 20th Century Fox na výbornou. Zkusili jsme vybrat nejznámější a podle nás i nejlepší animované filmy, které stojí za to vidět i několik let od premiéry. Schválně, zda s námi budete souhlasit.
Lví král (The Lion King) - verze pro IMAX

Lví král (The Lion King) - verze pro IMAX

25. 1. 2008 | Téma | red

[Statistické údaje:] - Scénář: Irene Mecchiová, Jonathan Roberts, Linda Woolvertonová. Režie: Roger Allers a Rob Minkoff. Hudba: Hans Zimmer. Písně: Elton John a Tim Rice. Střih: Tom Finan. Animovaný, 89 minut. Český dabing: Stanislav Fišer (Zazu), Martin Sobotka, zpívá Jiří Langmajer (Simba), Jana Drbohlavová (Shenzi), Stanislav Zindulka (Rafiki), Pavel Soukup (Scar), Miroslav Moravec (Mufasa), Petra Hanžlíková, zpívá Jana Mařasová (Nala), Tomáš Trapl (Timon), Vlastimil Zavřel (Banzai) a další. Dolby Digital. USA 1994. Distribuce v ČR: Falcon. Premiéra v ČR: 29. května 2003. Animovaný snímek z roku 1994 oceněný dvěma Oscary přichází ve speciální úpravě do kin, respektive do jediného kina - Oskar IMAX
Walt Disney

Walt Disney

24. 1. 2006 | Téma | red

Světoznámý tvůrce oblíbených kreslených postaviček a jejich příběhů. WALT DISNEY Kdo by neznal legendární kreslený film Sněhurka a sedm trpaslíků, který se pravidelně vrací do kin v obnovených premiérách

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.