LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS - soudtrack

25. 1. 2008 - 16:24 | Téma | red

LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS - soudtrack Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Podobně jako v případě Johna Williamse a "jeho" Harryho Pottera, i Howard Shore vstoupil s pokračováním Pána prstenů znovu do stejné pomyslné řeky. Hudba ve Dvou věžích měla mít podobnou atmosféru jako ve Společenstvu, ale zároveň neobsahovat jen "recyklované" motivy z jedničky. Shoreovi se podařilo složit hudbu stejně působivou jako v předešlém filmu, kterou doplnil o mnoho nových a úžasných hudebních témat. Již od samého začátku je jasné, že Shore tentokrát přidá na monumentálnosti a zároveň ubere klidnějších pasáží – přesně v duchu filmu, který je mnohem akčnější a také temnější než Společenstvo Prstenu

Soundtrack_Pan_prstenu_Dve_veze
Již od samého začátku je jasné, že Shore tentokrát přidá na monumentálnosti a zároveň ubere klidnějších pasáží – přesně v duchu filmu, který je mnohem akčnější a také temnější než Společenstvo Prstenu. Jedna z úvodních skladeb – The Taming of Smeagol začíná ústředním motivem Společenstva, jenž je po chvíli vystřídán velkolepými chóry a následně začne hrát na temnější strunu. Nejvíce se vám do povědomí vryje „rohanský motiv“ nesoucí se v keltském stylu, kterému dominuje především viola. Jde o nejkrásnější motiv z celého soundtracku, který se na albu (stejně jako ve filmu) objevuje opakovaně v rozdílném podání. Nejpůsobivěji zní motiv kupodivu bez orchestru, ve své „syrové“ podobě, které vévodí právě viola ve skladbě Helm´s Deep.

Shoreovi se právě díky tomuto motivu podařilo to, o co každý režisér ve svém snímku usiluje. Vyvolat emoce správným zkombinováním obrazu a hudby. Rohanské téma takovýto účinek má – v samotném filmu i při samostatném poslechu vás dokáže dojmout až k slzám. Tato a ještě několik dalších skladeb, které se na soundtracku Dvou věží nacházejí, jsou také důvodem proč si album poslechnout. Vrátí vám vzpomínky na úžasný zážitek v kině a zas a znovu vás budou vracet do Tolkienova fantastického světa. V závěrečných titulcích tentokrát Enyu a její May It Be vystřídala Emiliana Torrini s Gollum´s Song, která svým hlasovým projevem nápadně připomíná islandskou zpěvačku Björk. Spokojenost s písní tak do značné míry bude záviset na tom, zda je vám tento styl hudby a zpěvu blízký, či nikoliv.

Intenzivní pocity samozřejmě nebudete zažívat při poslechu všech skladeb. Řada z nich „jen“ podkresluje akční scény a tyto skladby neobsahují žádný výrazný hudební motiv. Na druhou stranu je celý soundtrack vyvážený a krásné melodie, s úchvatnými vokály (jako například ve Even Star nebo Isengard Unlashead), střídají „akčnější“ a temnější skladby, které na albu převažují.

Howard Shore (The Client, Seven) byl dlouho opomíjen a mnohými fanoušky filmové hudby také nemilosrdně „odstřelován“ jako skladatel, který nedokáže složit hudbu, jenž by byla melodická a velkolepá. Již Společenstvem však dokázal, že ze sebe dovede vyždímat maximum a složit hudbu, která dokonale podkreslí „magičnost“ tak úchvatného filmového díla, jakým Jacksonova trilogie je. Stejně jako v případě samotného snímku, ani soundtrack Společenstva a Dvou věží nelze srovnávat a určovat, který z nich je lepší. Shore sice ve Dvou věžích hodně čerpá ze Společenstva, ale přesto jde o samostatné dílo s novými motivy.

O tom, že se Shoreova hudba dokonale hodí do filmu není pochyb. Působivé tóny, které „stvořil“ ve vás dokáží vyvolat emoce i vzpomínky na zhlédnuté dílo, což je jeden z hlavních účelů filmové hudby. Tento výborný soundtrack by určitě neměl uniknout vaší pozornosti, jde o totiž o velmi vydařené dílo, které si s každým dalším poslechem zamilujete více a více.

Seznam skladeb: (72:45)


1. Foundations of Stone (3:51)
2. The Taming of Smeagol (2:48)
3. The Riders of Rohan (4:05)
4. The Passage of the Marshes (2:46)
5. The Uruk-hai (2:58)
6. The King of the Golden Hall (3:49)
7. The Black Gate is Closed (3:17)
8. Evenstar (3:15)
9. The White Rider (2:28)
10. Treebeard (2:43)
11. The Leave Taking (3:41)
12. Helm‘s Deep (3:53)
13. The Forbidden Pool (5:27)
14. Breath of Life (5:07)
15. The Hornburg (4:36)
16. Forth Earlingas (3:15)
17. Isengard Unleashed (5:01)
18. Samwise the Brave (3:46)
19. Gollum‘s Song (5:51) - Emiliana Torrini

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.