Kód Enigmy - pozoruhodný film, který čeká boj o Oscara

25. 1. 2015 - 23:00 | Téma | Ladislav Loukota

Kód Enigmy - pozoruhodný film, který čeká boj o Oscara zdroj: tisková zpráva

Životopisy významných osobností patří mezi tradiční oscarové soutěžící už po několik dekád. V minulých letech lze vzpomenout třebas na snímek Lincoln o americkém prezidentovi z doby občanské války, letos ovšem o Ceny filmové akademie bude soutěžit snímek Kód Enigmy o hrdinovi, jehož jméno řada diváků v životě neslyšela. Alan Turing však svou prací pomohl výrazně definovat dnešní svět - právě díky němu dnes můžete tyto řádky číst na osobním počítači, a právě díky němu spojenci porazili nacistické Německo. Jeho tragický konec je o to paradoxnější a smutnější.

Turing je považován za prvního a nejvýznamnějšího počítačového vědce, jehož práce vydláždila cestu dnešní informační době. Pomohl ustanovit základní pojmy rodícího se oboru, ve svém teoretickém "Turingově stroji" definoval první moderní počítač a dodnes zůstává při vývoji umělé inteligence platný jeho "Turingův test" schopný odlišit od sebe člověka a pouhou emulaci inteligence. Jako takový je Turing obecně považován za zakladatele moderních počítačů.

Kód Enigmy zdroj: tisková zpráva

Nejde však pouze o jeho přispějí technologickému pokroku. Turing má na triku i nesčetnou řadu vojenských vítězství druhé světové války. Byl jeden z nejvýznamnějších šifrovacích odborníků pracujících v anglickém Bletchley Park, kde pomohl vymyslet matematické postupy nezbytné k prolomení nacistických šifer. Nemusíte ale věřit nám - sám Winston Churchill označil Turinga za jednu konkrétní osobu, která ze všech dalších lidí nejvýznamněji přispěla k vítězství spojenců ve válce. Odhaduje se, že bez Turinga a jeho kolegů by se válka mohla protáhnout o několik dalších let, pokud by neskončila smírem či atomovou dohrou. Geniální matematik tak v historickém významu na hlavu poráží politiky i generály, konkurovat mu mohou snad jenom fyzici z projektu atomové bomby.

Kód Enigmy zdroj: tisková zpráva

Turing sám se však aplikací počítačového věku už nedočkal - zemřel 7. června 1954 po pozření kyanidu. Oficiálně vlastní rukou, už o dva roky dříve byl však Turing - gay - kvůli své orientaci vyloučen z vládních projektů a byla mu vnucena agresivní hormonální terapie. Ať už se zemřel vlivem depresí, chyby z nedbalé terapie či přímo vlivem spekulované politické vraždy, v závěru života se dočkal jenom nevděku a zapomenutí. Dlouho se jeho památce věnovala jenom hrstka historiků. Milost mu posmrtně byla udělena teprve v roce 2013. Kdo ví, kde by svět byl, kdyby se Turing nestal obětí žabomyších procesů.

Jeho životopis, v němž Turinga ztvárnil Benedict Cumberbatch, se přitom věnuje všem významným aspektům života včetně válečných a poválečných let. Spíše než český název Kód Enigmy je pro něj příhodný původní název The Immitation Game - "Hra na nápodobu". Nejen z hlediska jeho zájmu o matematické vyjádření šifer a jiných aspektů reality, ale i z hlediska jeho života v době represe.

Informatici v kurzu

Bez valné nadsázky lze přitom posledních několik let pozorovat trend tvorby častější tvorby životopisných snímků slavných osobností věky informatiky. Ponejvíce je známá dramatizace vzniku Facebooku ve filmu Social Network, v těsném závěsu je však i předloňský životopis zakladatele společenosti Apple Steva Jobse jOBS a nyní i Kód Enigma. Z roku 1999 lze ještě zmínit flm Piráti ze Silicon Valley o úvodu Steva Jobse a Billa Gatese.
Že však můžeme díla popisující klíčové osobnosti informační doby považovat za trend, dále potvrzují díla nová televizního charakteru - z produkce kanálu HBO seriál nazvaný Silicon Valley (2014), z produkce kanálu AMS pak PC Rebelové (2014, v originále Halt and Catch Fire). Poptávka je dokonce tak velká, že to v minulých měsících vypadalo, že vznikne třetí životopisný snímek o dráze Steva Jobse, tentokrát by se v hlavní roli objevil Christian Bale.

zdroj: Archiv

Nad důvody podobného hladu se lze dlouze dohadovat, rozmach internetu a počítačů do každodenního života však bude nejpravděpodobnějším důvodem hledání nového typu hrdiny -vynálezce programátora, tak inteligentního, jak i sociálně vyloučeného. Už více než dekádu se v popkultuře prominentně a zároveň kladně objevuje postava geeka či nerda. Ponejvíce je to znát na sitcomu Teorie velkého třesku, nerdi v roli hackerů však infiltrovali i další, dříve drsnější aspekty fikce.

Bez svého pomocníků s počítačem se dnes neobejdou detektivové kriminálek (trend forenzních detektivů) ani akční hrdinové (čtvrtá Smrtonosná past budiž příkladem za všechny).
Uvidíme proto, na koho si po Turingovi popkultura posvítí přístě. Snad se v hledáčku objeví i Ada Lovelace, o století starší zakladatelka programování, které je podobně vlastně románový život i tragický osud.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Keira Knightley není jen královnou dobovek: připomeňte si její nej tváře

Keira Knightley není jen královnou dobovek: připomeňte si její nej tváře

1. 10. 2015 | Téma | Šárka Novotná

Na 30 let toho tahle netypická britská kráska stihla kopu. Dvě nominace na Oscara, hlavní role v řadě blockbusterů i uznávaných nemainstreamových snímků, koncem října jí čeká debut na Broadwayi… Zároveň patří k herečkám, které asi nejvíc rozdělují filmové fandy na ty, kteří ji milují a ty, co ji nemůžou vystát. Přesto jí to, že patří k nejúspěšnějším herečkám současnosti, nikdo neodpáře. Pokud se vám při zaslechnutí jména téhle hollywoodské star nekřiví koutky, zavzpomínejte s námi na její nejzajímavější role.
Oscaři pod lupou. Proč vyhrál Birdman?

Oscaři pod lupou. Proč vyhrál Birdman?

23. 2. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Nejslavnější filmové ceny roku jsou za námi, podívejte se proto na přehled vítězů včetně pravděpodobného vysvětlení příčin jejich úspěchů. Ačkoliv totiž na poli nejvýznamnějších cen všechny válcoval Birdman, nakonec ho v počtu sošek spolehlivě dohnal rozverný Grandhotel Budapešť. Cenu za zahraniční film si připsala i polská Ida, naopak u animáků byla akademie letos mnohem konzervativnější. 
Kód Enigmy - recenze filmu s excelujícím Benedictem Cumberbatchem

Kód Enigmy - recenze filmu s excelujícím Benedictem Cumberbatchem

2. 2. 2015 | Recenze | Vojtěch Karlík

Titulek opravdu nelže. Po charismatickém Sherlocku Holmesovi a po padouchovi Khanovi ze Star Treku, přichází Cumberbatchova opravdová velká role, v níž ztvárnil britského vědce Alana Turinga. Životní příběh chlápka, který si až do smrti mohl užívat života úspěšného matematika, kdyby v Británii nepořádali hony na gaye a totálně jej systém nezničil, je opravdu parádním filmovým zážitkem.
Nominace na Oscary jsou venku, které filmy nakonec zabodují? Zkoušíme hádat!

Nominace na Oscary jsou venku, které filmy nakonec zabodují? Zkoušíme hádat!

15. 1. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Nominace na Oscary jsou známy, my však nabízíme naše vlastní tipy, který film by to nakonec mohl vyhrát. Bude to Grandhotel Budapešť, nebo půjdoe členové akademie mnohem více směrem k vážnějším filmům? A co herečky? Má šanci životní výkon Julianne Moorové, nebo naopak zaboduje Rosamunde Pike, coby zmizelá žena? Zkuste tipovat s námi.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.