Hvězdné války, které nebyly: v čem se lišil Lucasův náčrt Nové naděje od filmu

28. 11. 2015 - 22:00 | Téma | Ladislav Loukota

Hvězdné války, které nebyly: v čem se lišil Lucasův náčrt Nové naděje od filmu zdroj: tisková zpráva

Od odhalení Vadera jako Lukova otce po nezvyklé pojmenování prvního filmu v řadě jako “Episoda IV” doprovází sérii Hvězdné války celá řada legend spojených s tím, jak perfektně je tatínek George Lucas naplánoval dopředu. Pohled na to, jak komplikovaně vznikal scénář prvního filmu, však naznačuje zcela jiný obrázek. Seznamte se s příběhy Hvězdných válek, jak mohly skončit na plátně – než je George Lucas překoval do nám známé podoby. 

Pročítat se shrnutím děje prvního, hrubého scénáře Hvězdných válek, je jako ocitnout se v alternativní realitě – nacházíme tu známá jména, kontext je však oproti zvyku zcela přeházený. Mnohé části zápletky, které byly nakonec vyházeny, se navíc nakonec dočkaly uplatnění jinde.

Tzv. druhý náčrt, první relativně kompletní verze scénáře Hvězdných válek, tak začíná u kybernetického člena válečnického řádu Jedi Bendu jménem Kane Starkillera, který v exilu na opuštěné planetě vychovává své dva syny Deaka a Annikina. Když je přepadne válečník řádu Sith a Deaka zabije, přeživší musejí hledat nové útočiště na nezávislé planetě Aquilae, která čelí blokádě Galaktického Impéria (jehož sídlem je plynný obr Alderaan). Členkou místní aquilaeské královské rodiny je i jistá princezna Leia. Kane zde rovněž najde starého známého, jiného člena Jedi Bendu jménem Luke Skywalker, který se ujme tréninku Annikina (!). Když se planeta konečně ocitne pod útokem Impéria, které dorazilo ve své obrovské létající pevnosti, Luke, Annikin a Kane se snaží uniknout s Leiou, která jako člen královské rodiny nesmí být zajata.

Star Wars zdroj: tisková zpráva

Během snahy opustit Aquilae s pomocí oslizlého mimozemského pašeráka Hana Sola však Kane umírá a celá skvadra je následně zajata. Podaří se jim sice uprchnout na tropický, zaesněný svět Yavin, domov rasy Wookee, a zkamarádit se s místními chlupáči, to celé ale bez Leii – ta je zajata a unesena na imperiální orbitální pevnost nad Aquilae. Annikin se ji v závěrečné scéně vydá spolu s robotem Artwo (jehož eskapády jsme raději opominuli) a letkou wookeeských stíhačů zachránit. Po dramatech na palubě je Leia osvobozena, imperiální vesmírná pevnost zničena, Leia korunována královnou Aquilae a Annikin místním Lordem protektorem.

Je toho opravdu mnoho, co se liší, a to jsme vynechali celou řadu dalších scén, včetně uvedení vedlejšího imperiálního generála jménem Darth Vader, která nemá žádnou přímou souvislosti s našimi hrdiny. První náčrt však osvětluje celou řádku scén, které v původních Hvězdných válkách působily poněkud zbytečně monumentálně – třebas závěrečné udílení medailí bylo velkolepé, protože šlo o torzo původní korunovace nového panovníka. Je rovněž vidět, že řada elementů, především motiv obléhané planety a nutnost zachránit místní princeznu, ale i Wookeeové jako nečekaní spojenci, se nemlich v identické, původní podobě vrátila v Episodě I prequelové trilogie. I tak však vypadá tvůrčí proces. Občas se zkrátka vrací nazpět jako bumerang.

Mýtus přiživovaný Lucasem

Do druhé a konečně třetí verze scénáře, vzniklé o rok později, se prakticky celý koncept proměnil v cosi, co již nápadně připomíná finální film. V jeden okamžik se sice zdálo, že namísto Jediů budeme skoro vymřelým strážcům galaktického pořádku říkat Dai Noga, pro scénář sepsaný v lednu 1975, nesoucí jméno Adventures of the Starkiller, Episode I: The Star Wars, se název řádu vrátil do původní podoby.

Tento děj už následuje známé kličky. Začínáme u pronásledovaného rebelského transportu, byť jeho kapitán stále nese jméno Deak Starkiller. V roli hlavního záporáka se konečně objeví už i do brnění ponořený Vader. Scéně jejich souboje předchází i Deakovo vypuštění dvojice droidů na blízkou planetu Utapau (jméno později zrecyklovala Episoda III), kde najdou šestnáctiletého Luka Skywalkera a doručí mu požadavek kapitána Starkillera - doručit jisté krystaly k obléhanému světu Ogana Major. Lukův opatrovník, Jedi Owen, mezitím předpokládá, že zajatý Deak byl vzat na Anderaan, domovský svět Impéria.

chewbacca zdroj: tisková zpráva

Skrze Mos Eislei a seznámení se s mladým vesmírným pirátem Hanem Solem se skupina vydá ke hvězdám, na Oganu Major však nedorazí - svět byl zničen novou ničivou zbraní impéria! Otočí proto kurz na Alderaan, aby zachránili Deaka. Jelikož jde o plynného obra, lidé zde žijí na vznášejících se městě (ideu později použil díl Impérium vrací úder). Deaka osvobodí, ten je však těžce zraněn. Uniknou odtud na domovské sídlo povstalců na Yavin 4, jsou však pronásledováni obrovskou imperiální létající stanicí, Hvězdou smrti. Luke se na Yavinu setká se svým otcem, Kanem Starkillerem, než se ujme útoku vůči stanici. V závěrečné scéně je jeho stroj skoro zničen Vaderem, zachrání jej ale piráti z Hanovy lodě. Poté, co Luke se svým strojem klesne do požadovaného koridoru, je Hvězda smrti zničena po zásahu Threepia a Antillese do chladící šachty – namísto útoku jednomístných stíhaček jsou totiž plavidla (Y-Wingy) útočící na stanici vícemístná.

Star Wars zdroj: tisková zpráva

Od této verze je to už co by kamenem dohodil k té finální. Na první pohled je nejvýznamnější následnou změnou výměna Deana za Leiu, více však zarazí jméno scénáře a skutečnost, že je odhalen i Lukův otec. S tím, jak byla ovšem bratrská sága Starkillerů vyměněna za méně homogenní trio Luke, Leia a Han, však na demaskování původně mnohem významnějšího Kanea Starkillera (především v předešlé verzi, viz výše) už nezbylo místo - a George Lucas si tak mohl dovolit v Impérium vrací úder přijít s geniální kličkou, odhalujíc, že Lukův otec je ve skutečnosti Darth Vader. Pohled na evoluci scénářů Hvězdných válek ukazují, jak moc Lucas přiživuje mnohé mýty, a že spíše než geniálním plánováním vznikají kultovní "promyšlené" ságy spíše kombinací řemeslné trpělivosti a náhody.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

13. 12. 2017 | Novinky | Adam Homola

Jakkoliv tvůrci z LucasFilmu osekali oficiální kánon o hromadu věcí, pořád je v něm mnohem víc, než jen samotné filmy. Těch je v tuto chvíli devět: původní trilogie, prequelová trilogie, dvě nová pokračování a Rogue One.
Star Wars: The Force Awakens - internet se baví nad červeným světelným mečem

Star Wars: The Force Awakens - internet se baví nad červeným světelným mečem

1. 12. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Okamžitě po zveřejnění prvního traileru na chystané sedmé Hvězdné války zareagovala internetová komunita fanoušků i vtipálků na nový světelný meč. Upřímně řečeno, pokud budeme vycházet z faktu, že světlo na meči je vlastně sečnou zbraní, pak je světelné provedení rukojeti vlastně dost nebezpečnou hračkou. Nabízíme vám pro pobavení několik variant, na které jsme narazili.
Star Wars: The Force Awakens - první trailer je venku

Star Wars: The Force Awakens - první trailer je venku

28. 11. 2014 | Novinky | Vojtěch Karlík

Tak a je to venku! Dlouho očekávaný a slibovaný trailer nového pokračování Hvězdných válek je venku. Podívejte se na náznaky toho, jak bude vypadat asi nejdůležitější filmová premiéra roku 2015.
Sci-fi a romantické filmy? Ano, ale ne vždy to funguje

Sci-fi a romantické filmy? Ano, ale ne vždy to funguje

20. 3. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Milovat hlas z mobilního telefonu je možná zvláštní, ale Spike Jonze takový vztah dokázal podat velmi zajímavě. Snímkem Ona dokázal potěšit nejen příznivce romantických filmů, ale také fanoušky sci-fi. Trochu jinak naservírovaná láska je motivem v mnoha filmech. Některé z nich se vám pokusíme představit. A sami uvidíte, že ne vždy láska a sci-fi fungují dokonale.
Deborah Kara Ungerová

Deborah Kara Ungerová

29. 6. 2006 | Téma | red

Ledová kráska s nekompromisním pohledem své herecké umění propůjčuje pro odtažité až cynické příběhy plné erotiky, násilí a krutostí

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.