Sci-fi a romantické filmy? Ano, ale ne vždy to funguje

20. 3. 2014 - 9:30 | Téma | Vojtěch Karlík

Sci-fi a romantické filmy? Ano, ale ne vždy to funguje zdroj: tisková zpráva

Milovat hlas z mobilního telefonu je možná zvláštní, ale Spike Jonze takový vztah dokázal podat velmi zajímavě. Snímkem Ona dokázal potěšit nejen příznivce romantických filmů, ale také fanoušky sci-fi. Trochu jinak naservírovaná láska je motivem v mnoha filmech. Některé z nich se vám pokusíme představit. A sami uvidíte, že ne vždy láska a sci-fi fungují dokonale.

Tentokrát jsme se rozhodli, že vám představíme jen několik filmů, v nichž hraje hlavní roli nějaký vztah a prostředkem k naplnění je nadpřirozeno v podobě vědecko-fantastického žánru. Filmů, v nichž se objevují zamilované páry a vynálezy z daleké budoucnosti je však mnohem více. V poslední době například sledujeme, jak se vyvíjí láska mezi Spockem a Uhurou v obnovené sérii Star Trek. Ani Bruce Willis ve 12 opicích nezůstal ušetřen. K unesené psychiatričce přeci něco cítil. Každopádně, takové vztahy my nemáme na mysli. Spíš nám šlo o to ukázat takové snímky, kde lásce hodně pomáhají technologie.

Paralelní světy (Upside Down / Kanada, Francie 2012)

Paralelní světy Jim Sturgess ve filmu Paralelní světy. | zdroj: H.C.E.

Pamatujete si na příběh obyčejného kluka, který se zamiluje do dívky žijící ve světě, který je k tomu jeho posazen vzhůru nohama? Asi ne, protože snímek byl velmi průměrný, byť samotná myšlenka romantického sci-fi příběhu posazeného do nereálného světa byla zajímavá. Režisér Juan Diego Solanas dokázal, že lze pomocí počítačů v současné době natočit téměř cokoliv. Kirsten Dunst pak potvrdila, že započala cosi, čemu se v hollywoodské terminologii říká (kariérní) sešup. Naivní příběh popisuje Romea a Julii v divném světě, v němž proti sobě leží dvě země, jako opravdu leží, v té jedné se chodí hlavou vzhůru. Přičemž je jasné, že v té druhé si samozřejmě myslí, že hlavou vzhůru chodí v té první. Bizarní podívaná uchvacuje triky a naopak příběhem zadupává vše dobré. Průměrná podívaná, ale pokud chcete „romantiku jinak“, pak jde o docela dobrou volbu.

Dům u jezera (The Lake House / USA, Austrálie 2006)

thelakehousepic zdroj: tisková zpráva

Doktora Kate (Sandra Bullock) si pořídila dům u jezera a v něm se zamilovala do architekta Alexe, který v něm bydlí také. Jenže ona v něm bydlí v roce 2006 a on v roce 2004. Takže se vlastně neviděli, nebo on jí nějak viděl, ale neřekl jí, že ví, kde bydlí. Jejich komunikačním nástrojem se stane kaslík na dopisy, který zásilky teleportuje mezi roky 2004 a 2006. Pamatuji se, jak jsem na projekci strávil asi hodinu přemýšlením nad tím, který rok vlastně je a zda vůbec mají šanci se potkat, když jsou od sebe dva roky. A když se potkali ti dva později, co dělal ten člověk, který je v o dva roky jiném paralelním světě. Bylo tozmatené, ale převažovala více romantická část, takže film mnohem více bavil ženy.

Lásky čas (About Time / Velká Británie 2013)

Lásky čas (About Time) zdroj: tisková zpráva

Nesmělý mladík Tim (Domhall Gleeson) má úžasné rodiče, s nimi sdílí parádní dům, ale to je asi tak všechno. Narazí na krásnou dívku, ale neví, jak ji sbalit. Naštěstí mu poradí otec. Muži v jejich rodině mají schopnost cestovat do minulosti svého života a upravovat některé události. Stačí zavřít oči, zatnout pěsti a jste „tam“. Film není nic extrovního. Prvek sci-fi (fantasy) je pouze v onom zavírání očí. Na druhou stranu tvůrci divákům přichystali milou zápletku o tom, jak lze získat dívku svých snů, pokud jste úplně nesmělý a máte alespoň jednu vzácnou schopnost. Film stojí na příjemných hereckých výkonech, humoru a velké lásce. Velká očekávání asi nesplní, ale jeden večer zaplácne spolehlivě.

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (Star Wars: Episode II - Attack of the Clones / USA 2002)

star wars zdroj: tisková zpráva

Máte pocit, že do našeho krátkého přehledu takový film vůbec nepatří? Ale jděte. Na druhou stranu zcela otevřeně přiznáváme, že je to taková malá zlomyslnost. U druhého dílu obnovené trilogie Hvězdných válek George Lucas zjevně netušil, zda chce natočit sci-fi film, nebo chce fanouškům nabídnout romantickou lásku ala Rosamunde Pilcher mezi Anakinem Skywalkereme a Padmé Amidalou. Zatímco první čtyři filmy nijak nezastírají, že jsou především o láce, pak druhá epizoda kultovních válek ve vesmíru je nechtěným romantickým filmem vyprávějícím o tom, jak student na Jediho Anakin prožívá nepovolenou lásku se svojí šéfovou Padmé. Děsné, zdlouhavé a nudné.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

13. 12. 2017 | Novinky | Adam Homola

Jakkoliv tvůrci z LucasFilmu osekali oficiální kánon o hromadu věcí, pořád je v něm mnohem víc, než jen samotné filmy. Těch je v tuto chvíli devět: původní trilogie, prequelová trilogie, dvě nová pokračování a Rogue One.
Hvězdné války, které nebyly: v čem se lišil Lucasův náčrt Nové naděje od filmu

Hvězdné války, které nebyly: v čem se lišil Lucasův náčrt Nové naděje od filmu

28. 11. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Od odhalení Vadera jako Lukova otce po nezvyklé pojmenování prvního filmu v řadě jako “Episoda IV” doprovází sérii Hvězdné války celá řada legend spojených s tím, jak perfektně je tatínek George Lucas naplánoval dopředu. Pohled na to, jak komplikovaně vznikal scénář prvního filmu, však naznačuje zcela jiný obrázek. Seznamte se s příběhy Hvězdných válek, jak mohly skončit na plátně – než je George Lucas překoval do nám známé podoby. 
Star Wars: The Force Awakens - internet se baví nad červeným světelným mečem

Star Wars: The Force Awakens - internet se baví nad červeným světelným mečem

1. 12. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Okamžitě po zveřejnění prvního traileru na chystané sedmé Hvězdné války zareagovala internetová komunita fanoušků i vtipálků na nový světelný meč. Upřímně řečeno, pokud budeme vycházet z faktu, že světlo na meči je vlastně sečnou zbraní, pak je světelné provedení rukojeti vlastně dost nebezpečnou hračkou. Nabízíme vám pro pobavení několik variant, na které jsme narazili.
Star Wars: The Force Awakens - první trailer je venku

Star Wars: The Force Awakens - první trailer je venku

28. 11. 2014 | Novinky | Vojtěch Karlík

Tak a je to venku! Dlouho očekávaný a slibovaný trailer nového pokračování Hvězdných válek je venku. Podívejte se na náznaky toho, jak bude vypadat asi nejdůležitější filmová premiéra roku 2015.
Deborah Kara Ungerová

Deborah Kara Ungerová

29. 6. 2006 | Téma | red

Ledová kráska s nekompromisním pohledem své herecké umění propůjčuje pro odtažité až cynické příběhy plné erotiky, násilí a krutostí

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.