Hobit: Šmakova dračí poušť - recenze

12. 12. 2013 - 16:17 | Recenze | Karel Drda

Hobit: Šmakova dračí poušť - recenze zdroj: tisková zpráva

Budiž natočen dobrý film a kritici nechť se do něj všemi dostupný prostředky pustí a nenechají na něm nit suchou. Druhý díl Hobita razí do kin se pečetí filmu, který se prostě musí vyrovnat Pánovi prstenů. Musí! A když ne, tak je to špatný počin, který je po zásluze sestřelen.

Velmi dobře si pamatuji některé české kritiky, kteří u Společenstva prstenu doslova vyzvraceli negativní recenzi, aby dalšího dílu pěli nekritické ódy. Prostě celospolečensky se to od nich čekalo. Také si vybavuji jednu celkem šířenou výtku, že Peter Jackson nechal v trilogii „příliš hodně“ z knihy a nesnažil se nijak interpretovat. Když pak slavný režisér předělává knihu v Hobitovi, někteří hystericky ječí, že zašel příliš daleko. Hobit je úplně jiné dílo, je to kniha psaná především pro dětského čtenáře a rozdíl ve stylistice pozná i naprostý retard. Jackson logicky stál před problémem, zda natočit rozverné dílko, které by se více klanělo knize, nebo vystavěl epický příběh, který si bere mnoho látky i z doplňujících literárních materiálů. Zvolil druhou cestu a zvolil správně.

zdroj: Archiv

Dvojka pěkně šmakuje

Hobit vznikl po jedné celé dekádě a nese si stigma slavné prstenové trilogie. Jenže Pán prstenů neovlivnil jen masovou populaci, ale také celou kinematografii. Fantasy dostalo v Hollywoodu zelenou a vznikla celá řada dobrých i horších filmů. Stačí si vzpomenout, jak pod tlakem úspěchu Pána prstenů vytvořili producenti Harryho Pottera drsný artwork hlavního hrdiny s mečem. Teď tu máme dvojku Hobita a všichni řeší, zda je lepší, nebo snad dokonce horší než úvodní díl. Je stejný a konzistentní. Důvodem vzniku trilogie je bezesporu snaha mít tři dlouhé kasovní trháky na tři sezóny. Je to úplně akceptovatelná úvaha a každý ví, že Hobit na tři díly není, že se bude muset hodně upravovat a natahovat. A to ve Šmakově dračí poušti funguje dokonale. Nebudu zastírat, byl jsem nadšen a z kina odcházel s tím, že Jackson splnil zjevně všechno, co si předsevzal. Hobit se dostal do tempa už v prvním díle. V okamžiku, kdy výprava zmizela ve skalních útrobách, nás režisér nenechal vydechnout. A tentokrát se tempo drží v solidní rychlosti už od samotného začátku.

Dokonalý drak a ušmouraná elfka

I když se zde mnohem více odklání od literárních předloh, stále zachovává z knihy to nejdůležitější – totiž cestu. Je to stále velké dobrodružství s celou řadou questů, kdy dojde i na setkání s finálním nepřítelem. A drak je tentokrát hlavním hrdinou. Jestliže jsme před rokem dostali ochutnávku v podobě náznaku, tentokrát jej nechal Peter Jackson předvést v celé své kráse. Vizuálně je to prostě dokonalý mazlíček, který si zasluhuje jisté sympatie. Volnost zpracování dvojky jde hodně za hranici knihy, ale nepřekračuje vkusnou mez. Asi nejvíce diskutovanou změnou bude obsazení Evangeline Lilly do role elfky Tauriel. Dal jsem si tu práci, zda na postavu nenajdu alespoň malý odkaz v doslovech Pána prstenů, ale nic. Ušmouraná elfka je autorskou licencí scénáristů, ale nijak nepřekáží.

Výprava trpaslíků za zlatem graduje postupně a nabírá na síle s každou hodinou. Druhý díl Hobita se povedl a není pravda, že je lepší. Není však ani pravda, že je horší. Trilogii je nutné vnímat jako homogenní kus. Tvůrci vlastně z humorně dobrodružné knihy vystavěli zbrusu nový kus, který dokonale zapadá do světa filmové Středozemě. To se jim povedlo téměř na výbornou. A na dějové odbočky se nedívejte skrz prsty, užívejte si je.

Hodnocení: 80 %

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Představitel Gandalfa odmítl roli Dumbledora v Harry Potterovi

Představitel Gandalfa odmítl roli Dumbledora v Harry Potterovi

18. 4. 2017 | Novinky | Adam Homola

Mnoho nechybělo a mohli jsme tu mít dvě velké série, se dvěma velkými čaroději, které by hrál jeden herec. Sir Ian McKellen je mainstreamovému publiku dobře známý jako kouzelník Gandalf z Pána Prstenů a Hobita, nebo jako Magneto ze série X-Men. Jenže skoro jsme tu měla Sira Iana McKellena i jako Dumbledora z Harry Pottera.
Blíží se třetí Hobit - Jaká je budoucnost Středozemě ve filmu? Nejistá!

Blíží se třetí Hobit - Jaká je budoucnost Středozemě ve filmu? Nejistá!

8. 12. 2014 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Hobit: Bitva pěti armád definitivně zakončuje filmové příběhy z fantaskní Středozemě. Prozatím. V minulém textu jsme rozvedli původní trilogii Pána prstenů a podívali se na zoubek i právě se blížícími velkému hobitímu finále. Nyní vám nabízíme zamyšlení nad tím, zda jsou ještě vůbec nějaké šance se do Středozemě vrátit.
Závěrečnou písničku k třetímu Hobitovi nazpíval hobit Pipin z Pána prstenů

Závěrečnou písničku k třetímu Hobitovi nazpíval hobit Pipin z Pána prstenů

24. 11. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

S blížící se premiérou třetího a závěrečného dílu Hobita na veřejnost pronikají správně cílené a dávkované zprávičky, kterými se producenti snaží diváky opět přilákat do kin. Hobit: Bitva pěti armád dorazí do kin 11. prosince. My vám nyní můžeme vyzradit, že závěrečnou písničku nazpíval hobit Peregril Bral zvaný Pipin.
Nejdivnější adaptace Hobita: sovětská pohádka i československý animák

Nejdivnější adaptace Hobita: sovětská pohádka i československý animák

14. 12. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Druhý díl Hobita s přízviskem Šmakova dračí poušť je tu a s ním přicházejí hody pro milovníky velkolepé filmové fantasy! Ohlasy fanoušků i kritiků snímek hodnotí, jako výrazné zlepší oproti Neočekávané cestě, zdá se tedy, že Tolkienova Středozemě se znovu vrátila v plné síle.
Prosincové herečky: Nymfomanka i elfka

Prosincové herečky: Nymfomanka i elfka

9. 12. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

První regulérní zimní měsíc je tradičním obdobím, kdy proud filmových novinek zamrzává vlivem události známé jako „Vánoce“. Přesto jsme vyhrabali šestici pozoruhodných filmů spolu s šesticí neméně pozoruhodných hereček, jimiž si můžete spravit náladu mezi přemýšlením nad dárky a plánováním novoroční kocoviny.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.