Deset nejslavnějších umělých inteligencí ve filmu

26. 3. 2014 - 11:15 | Téma | Ladislav Loukota

Deset nejslavnějších umělých inteligencí ve filmu zdroj: tisková zpráva

Hodné, zlé či komické – i takové jsou myslící stroje filmu. Kinematografie umělé inteligence miluje minimálně tak intenzivně jako upíry nebo mafiány, důkazem je ostatně přehlídka fiktivních digitálních entit, které za svou stoletou historii vyplodila. K premiéře filmu Ona, v níž se hipsterský Joaquim Phoenix zamiluje do operačního systému s hlasem Scarlett Johansson, jsme připomněli desítku největších mohykánů z jedniček a nul. 

HAL 9000

hal5000 zdroj: tisková zpráva

Poprvé (a naposled) se sigmatická umělá inteligence objevila už v roce 1968 v kultovním filmu 2001: Vesmírná odysea, dodnes však HAL 9000 zůstává etalonem kvality jak co do znázornění filmové AI, tak i konstrukce záporáka. Není to náhodou – filmověji a pozorní diváci si dobře povšimli, že HAL je po celou stopáž snímku zdaleka nejlidštější postavou, kdo ostatně zná pointu knižní předlohy, bude tím stěží překvapen.

Bomba 20

Bomba20 zdroj: tisková zpráva

Vesmírná satira Dark Star o posádce hvězdné lodi, jejíž jedinou/ činností je likvidace jiných nestabilních planet jadernými bombami, je dnes známá především pro svého scénáristu Dana O‘Bannona s ohledem pozdějším zfilmování jeho scénáře prvního Vetřelce (respektive především toho, jak se na finální podoby Vetřelce nakonec moc nepodepsal). Vrcholem „jeho“ Dark Star (režie John Carpenter) je však především zápletka odehrávající se kolem jedné z bomb, která neuposlechla rozkaz a sama sebe prohlásila za Boha…

Wall-E

wall-e zdroj: tisková zpráva

Na okamžik se oprosťme od zlých AI a přijměme vřelou náruč robotka Wall-E ze stejnojmenné pixarovské moderní klasiky. Nejen, že si Wall-E zaslouží své místo v kinematografii za částečně moderní oživení konceptu němého filmu, ale zároveň šlo také o jeden z posledních původních pixarovských filmů na originálním námětu. Pamětníkům navíc ústřední robůtek připomněl podobně vypadající Číslo 5, podobně ojedinělého zástupce filmových strojů, kteří byli humánnější než jeho lidští oponenti.

Skynet

skynet2 zdroj: tisková zpráva

Důkazem toho je náš další digitální šťastlivec Skynet. Ztělesnění strachu z jaderné války a zároveň blížící se éry robotiky je o to působivější, že v celé dosavadní filmové tetralogii Terminátor vlastně Skynet neměl žádnou výraznou roli co do filmové stopáže. Dá se sice argumentovat, že jeho Terminátoři byli de facto „prodlouženou rukou“ (někdy i doslova) Skynetu, přesto platí hlavní umělá inteligence odpovědná za jaderný holocaust lidstva za ojedinělý příklad dobře zkonstruované filmové hrozby, která nemusí deklamovat sáhodlouhé věty.

WOPR

wopr zdroj: tisková zpráva

V 80. letech vznikl i Skynetův popletenější bratříček WOPR. V rodinném dramatu Válečné hry se WOPR snažil o podobný cíl jako Skynet, totiž odpálení jaderného arzenálu a likvidaci lidstva. Oproti zlotřilým plánům Skynetu mu k tomu však stačilo jenom nepochopit princip jedné počítačové hry. WOPR si sice o po třiceti letech od svého vzniku neužívá podobného statusu jako Skynet, zvláště v dnešní době plné válečných technologií a pokročilých her však stále funguje jako parádní filmové vykreslení umělé inteligence.

Replikanti

replicant zdroj: tisková zpráva

Chcete recept na famózní filmovou AI? Dávají ho Replikanti z Blade Runnera: jde o to co nejvíce se podobat lidem. Replikanti jsou podobně jako HAL 9000 snad nejvíce lidsky se chovajícími postavami celého snímku Ridleyho Scotta – jejich prostá snaha nezemřít z nich ostatně činí, když ne přímo kladné postavy, tak alespoň sympatické antihrdiny. Ironií přitom zůstává, že se film nabitý zvláštními efekty zrovna v jejich případě obešel bez výrazných triků.

Maria z Metropolis

maria zdroj: tisková zpráva

Nešlo by nevzpomenout na prototyp filmových robotů, jehož dopad lze vidět dodnes. Maria z trikového opusu Metropolis si možná neužila komplexního vykreslení svého charakteru, model robota jako dvojníka je však stále fortelný, naposledy ho do mrtě využil seriál Battlestar Galactica. RoboMaria navíc oplývala pořádnou porcí sex apeallu, a její design můžete vidět třebas i na seriálu Futurama nebo ve Hvězdných válkách.

C-3PO a R2-D2

R2D2-C3PO_EP4-KEY-63_R_8x10 zdroj: tisková zpráva

Podobně jako Wall-E je taktéž „homosexuální dvojice“ (alespoň dle genderových interpretací…) C-3PO a R2-D2 z Hvězdných válek ojedinělým zástupcem filmových robotů, kteří v pracovní době neplánují vyhlazení lidstva. C-3PO a R2-D2 ve své podstatě slouží jako komické odlehčení, občas spojené s deus ex machina (především v případě R2-D2 u prequelových filmů), nic to však neubírá na jejich nehynoucím vlivu hlavně na dětské diváky od 70. let dodnes.

Stroje z Matrixu

matrix_sentinel_by_todayv4-d4l4d7v zdroj: tisková zpráva

Logická evoluce Skynetu došla svého vrcholu v nepojmenované „rase“ strojů v sérii Matrix. V souladu s dnešními postmoderními náhledy na filmové antagonisty, a po zhlédnutí animovaného doplňku Animatrix, totiž Stroje náhle nepůsobí jako ztělesněné zlo, nýbrž naopak jako přirozeně se bránící entita. Poselství světa Matrixu je jasné: i umělá inteligence má právo na život, a bude-li ji upřeno, vrátí to lidstvu bernou mincí. Zvláště vzhledem k tomu, že matrixovská úroveň technologie k nám chvátá mílovými kroky, bude možná tohle téma v budoucnu ještě aktuálnější než v době premiéry prvního Matrixu.

Marvin

marvin-aurther zdroj: tisková zpráva

Dost však filozofování, jakkoliv patří k řadě nejznámějších filmových AIs, na závěr přejděme k nedoceněné filmové adaptaci Stopařova průvodce po galaxii, konkrétněji k jejímu superinteligentnímu robotovi Marvinovi. Ani ten si neužije tolik stopáže, kolik by možná takový nihilistický cynik zasloužil, na pekelně nevyrovnaném filmu však rozhodně patřil mezi ty nejlepší části.
Doufejme, že umělá inteligence s hlasem Scarlett Johansson v Ona bude mít namířeno alespoň z půlky k podobně významnému mezníku v rámci popkultury.

Hodní, zlí i komičtí – i takové jsou myslící stroje z desítky filmů, na něž jsme vzpomněli k příležitosti premiéry AI romance Ona. Mimochodem, většinu z nich dabovali muži. 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.