Vrcholy i pády režiséra Ridleyho Scotta

29. 11. 2013 - 11:45 | Téma | Ladislav Loukota

Vrcholy i pády režiséra Ridleyho Scotta zdroj: tisková zpráva

Jen málokdo se zapsal do podoby filmů, ale i videoher a dalších médií, jako britský režisér Ridley Scott. Za svou více než třicetiletou kariéru ve svých snímcích vytvořil rozmanitou paletu stylů, které dodnes inspirují tvůrce napříč médii. Nyní se Scott vrátil se dramatem Konzultant, k němuž sepsal svůj první filmový scénář americký spisovatel Cormac McCarthy.

Jejich společný příběh titulního Konzultanta (Michael Fassbender), který je neprávem obviněn z problematického obchodu s drogami, obsahuje baterii hereckých hvězd od Brada Pitta přes Penélope Cruz až po Javiera Bardema. Kritika je však z výsledku více než rozpačitá, a film označuje i výrazem "nejhorší Scottův film v kariéře". Podívali jsme se proto na předešlé vrcholy i pády Scottovy filmografie – když totiž nic jiného, připomou vám, že podobnými výrazivy byly očastovány i jiné rozličné, dnes kultovní Scottovy snímky.

Vetřelec a Blade Runner

Hned první dva významnější Scottovy filmy z let 1979 a 1982 mají vyloženě pověst jedněch z nejlepších sci-fi všech dob. Ve Vetřelci vdechl Scott život parádnímu monstru, které se objevuje v rozmanitých filmech, hrách či komiksech, prakticky dodnes. Blade Runner pak svých technicidním noirem ovlivnil podobu děl jako byl Pátý element a dodnes se s ním srovnává nejeden nový titl.

Oba filmy se co do hodnocení pohybují na samotném vrcholu Scottovy tvorby. V době jejich vydání však byly názory mnohem kritičtější. Některé recenze Vetřelci vytýkaly parazitování na šestákovém vědeckofantastickém žánru, a označily film i na "vyprázdněný bágl triků, jehož produkční hodnoty nemohou zamaskovat chudobu myšlenek". Blade Runner na tom nebyl o mnoho lépe – i zde byli někteří kritici rozčarováni z přemíry efektů, ale (dle svých slov) minima myšlenek, a neúměrně pomalého tempa. Roger Ebert, zřejmě nejvýznamnější americký kritik 20. století, sice zvedl palec vzhledu, lidskou stránku zápletky však označil za klišé.

Blade Runner zdroj: tisková zpráva

Thelma a Louise

Ani další vysoce hodnocený snámek Thelma a Louise z roku 1991 se neobešel bez černobílého hodnocení. Parádní herecké výkony netradiční road movie, v níž se dvojce vyhořených žen dopustí zločinu a utíká před zákonem, byl sice vyzdvihován za "neúproslé zobrazení zkušenosti žen", právě z tohoto důvodu se však ocitl i na mušce těch, podle nichž zároveň negativně zobrazoval muže.

Gladiátor a Černý jestřáb sestřelen

A rovněž na Scottových filmech z přelomu milénia se napásly davy škarohlídů. Gladiátor (2000) platí za snímek, který pomohl znovu odstartovat módu historických a fantasy velkofilmů – mimo jiné i série Pán prstenů. Přesto si mnozí historici rvali vlasy nad množstvím nepřesností či přímého znásilnění historie, například už ze skutečnosti, že hlavní postava generála Maxima Decima Meridia nikdy neexistovala.

Naproti tomu Černý jestřáb sestřelen (2001) byl po svém uvedení okamžitě milován diváky kin i fanoušky ozbrojených složek – stylizace filmu ostatně dodnes ovlivňuje mnohé z akčních her. Při zpětném pohledu z konce vlády prezidenta George W. Bushe si ovšem mnoho analýz povšimlo, že Černý jestřáb sestřelen výrazně ovlivnil veřejné mínění po 11. září. A to prý tím, že se sveřepě drží americké strany konfliktu, která přišla o 18 vojáků, a Somálce vykresluje jako anonymní tlupu barbarů, ačkoliv přišli až o 3000 lidí (dle nejvyšší odhadů)...

G.I. Jane

Na druhé straně má Scott na svém seznamu i několik kritických neúspěchů, filmů, jež za zklamání označuje většina hodnocení. G.I. Jane je jedním z nich. Fiktivní příběh první vojandy O’Neilové (Demi Moore), která se rozhodla zapsat se do elitní jednotky, místa určeného jenom mužům, si na sebe sice vydělal, zároveň však posbíral mnohé anticeny včetně Zlaté maliny pro hlavní představitelku.

Nyní však G.I. Jane platí za mírně horšího bratříčka Černého jestřába, a také za jeden z mála filmů s ženskou hrdinkou v hlavní roli (ačkoliv může být trochu komická). A to jsou klady, na které dodnes leckdo uslyší.

Bílá smršť

Dobrodružné drama Bílá smršť působí jako Scottova reakce na tvrzení, že jeho první snímky neměly dostatečnou palbu akce – příběh námořní plavby Jeffa Bridgese a několika dospívajících chlapců, "kteří se pod tíhou událostí mění v muže", je po všech stránkách nenáročným, až průměrným dílem, čistě střízlivě však i ona dosahuje solidních kvalit.

Ještě před několika lety měla Bílá smršť pověst nejhoršího Scottova filmu, tomu však učinila přítrž poslední salva Scottových snímků…

white-squall-poster zdroj: tisková zpráva

Robin Hood a Dobrý ročník

Závěrem je zde úplné dno Scottova hodnocení – v obou případech se hlavní role ujal Russel Crowe. Zatímco Dobrý ročník nikoliv nepodobný českých Bobulím je vyloženě nenáročnou látkou, o níž se šušká, že si ji Scott natočil jako výmluvu pro dovolenou, Robin Hood měl působit podobně jako Gladiátor. No v obou případech se na filmy snesla negativní kritika. Může za to i skutečnost, že původně měl být Robin Hood dvojím příběhem, v němž by stejný herec ztělesnil i hodného (!) šerifa z Notinghamu, leč nakonec se snímek přiklonil na konvenčnější stránku příběhu.

Horší se Scottova režie? Hodnocením i významem filmů bezpochyby. Loňské zklamání Prometheus je jenom dalším argumentem na mlýn negativ. Konzultant může trend jen potvrdit – je však otázkou, jestli nebude za dvě dekády podobně milován, jako je dnes Vetřelec nebo Blade Runner.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.