Jednu z hlavních rolí ve filmu Lidice si zahraje Veronika Kubařová

12. 8. 2010 - 7:30 | Téma | red

Jednu z hlavních rolí ve filmu Lidice si zahraje Veronika Kubařová zdroj: tisková zpráva

Jednu z hlavních postav ve filmu režiséra Petra Nikolaeva Lidice ztvární Veronika Kubařová. „Hraji roli mladé dívky Aničky, která pracuje v továrně. Anička je upřímná, nebojí se pomáhat lidem, kteří se jakkoliv aktivně snaží zapojit do odboje, přitom ani ona sama nemá lehký osud. Jedná se o postavu, která skutečně existovala,“ řekla o své roli sama herečka.

Veronika Kubařová začala svou kariéru v komedii Rafťáci (2006) Karla Janáka. V roce 2008 si zahrála hlavní roli v pohádce Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka. Úspěch znamenala role po boku Ivana Trojana v televizním snímku Juraje Herze Dívka a kouzelník, za niž získala cenu pro Televizní objev roku 2009.

Do role Aničky se přitom téměř od počátku počítalo s Marthou Issovou, ovšem nakonec se nepodařilo sladit termíny a roli bylo nutné přeobsadit těsně před začátkem natáčení. „Nabídka přišla opravdu na poslední chvíli, ale jde o tak silný scénář a tak hezkou roli, že jsem neváhala,“ přiznává Kubařová.

Vzhledem k tomu, že natáčet se začalo již 26. července, nebylo na přípravy příliš mnoho času. „Původně jsme chtěli, aby byl první den Veroniky na place co nejlehčí, aby se cítila jako v bavlnce. Všechno nakonec dopadlo úplně jinak - na Veroniku se na place velmi křičelo. Nebyl to ale Petr Nikolaev, ani nikdo z realizačního štábu. Vyžádala si to role jako taková. Točila se totiž scéna, kdy dva vojáci vytahují Veroniku z postele, aby ji odvedli. Jako producent mám pro Veroniku připravenu květinu jako omluvu za tato filmová příkoří a musím říci, že se role zhostila opravdu v plném nasazení,“ řekl o prvním natáčecím dnu Veroniky producent Adam Dvořák.

Sama Kubařová dodává: „Dokonce jsme s režisérem Petrem Nikolaevem vymysleli skoro akrobatický prvek, jak mám z postele být vytažena. Pak jsem byla vláčena dvěma vojáky a mlela se mezi samopaly. Odnesla jsem si pár modřin a naražené koleno, ale jinak byli všichni vstřícní a příjemní. Na place panuje pohoda a všichni pracují bleskově a naprosto profesionálně.“

Příběh podle scénáře Zdeňka Mahlera, oceněného cenou Sazky v roce 2007, nabízí pohled na tragický osud Lidic za 2. světové války z neobvyklé perspektivy: skrze příběhy tří mužů, jejichž osudy ovlivnily osobní vztahy a nevěra. Jde tedy o příběh plný emocí, který poukazuje na to, jak zdánlivé maličkosti mohou změnit chod dějin a způsobit tragédii.

Natáčení filmu by mělo probíhat ve fázích do konce roku, premiéra je plánována na 9. června 2011.

ČLÁNKY O FILMU

Nikolaeovy Lidice zhlédlo za rok půl milionu diváků

Nikolaeovy Lidice zhlédlo za rok půl milionu diváků

4. 6. 2012 | Téma | red

Historický film Lidice, který režisér Petr Nikolaev natočil podle scénáře Zdeňka Mahlera, zhlédlo za rok od premiéry v českých kinech 523.000 diváků. Záměrem producentů bylo ukázat osud Lidic především co největšímu počtu mladých lidí a seznámit je tak s tímto obdobím novodobých českých dějin. I proto před rokem uspíšili jeho premiéru, aby stihli závěr školního roku.
Padla poslední klapka filmu Lidice

Padla poslední klapka filmu Lidice

21. 9. 2010 | Téma | red

V pondělí 20. září padla poslední, neuvěřitelná 1733. klapka filmu Lidice režiséra Petra Nikolaeva. Po téměř dvouměsíčním natáčení se tak práce na filmu přesouvá do střižny, kde se z více než 55 hodin natočeného materiálu bude pomalu tvořit výsledná podoba snímku.
Ministr Jiří Besser se objeví v malé roli ve snímku Lidice

Ministr Jiří Besser se objeví v malé roli ve snímku Lidice

15. 9. 2010 | Téma | red

Ministr kultury Jiří Besser ztvárnil jednu z malých rolí ve filmu režiséra Petra Nikolaeva Lidice, který vzniká podle scénáře Zdeňka Mahlera. Podle mluvčí projektu Ivany Rodingerové ministr ztvárnil jednoho z lidických mužů zastřelených u Horákova statku. Scéna se natáčela v obci Chcebuz - Štětí, poblíž Mělníka.
Natáčení davové scény k filmu Lidice se zúčastnily stovky lidí

Natáčení davové scény k filmu Lidice se zúčastnily stovky lidí

14. 8. 2010 | Téma | red

I když se natáčení filmu Lidice podle scénáře Zdeňka Mahlera rozeběhlo teprve koncem července, už tento týden vznikaly v režii Petra Nikolaeva za účasti stovek statistů přímo v lidickém památníku záběry, jimiž tento snímek vyvrcholí. Šlo o rekonstrukci skutečné historické události - první tryzny za zničené Lidice v roce 1945, které se tehdy zúčastnilo neuvěřitelných 160.000 lidí z celé republiky.
Lidice: dobrovolníci se mohou zůčastnit natáčení davové scény

Lidice: dobrovolníci se mohou zůčastnit natáčení davové scény

28. 7. 2010 | Téma | red

Tvůrci snímku Lidice, který připomene tragický osud této středočeské obce za druhé světové války, hledají dobrovolníky pro natáčení davové scény. Půjde o rekonstrukci skutečné události - první tryzny za zničené Lidice v roce 1945, které se zúčastnilo 160.000 lidí z celé republiky. Tvůrci snímku by rádi alespoň částečně zachytili tehdejší atmosféru, sdělil ČTK Vilém Frček z kladenské radnice, která s filmaři spolupracuje.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.