Grace, kněžna monacká - recenze filmu s Nicole Kidmanovou v hlavní roli

12. 6. 2014 - 23:00 | Recenze | František Fuka

Grace, kněžna monacká - recenze filmu s Nicole Kidmanovou v hlavní roli zdroj: tisková zpráva

Grace Kellyová. Říká vám to jméno něco? Slavná hollywoodská kráska, v 50. letech hrála hlavní role v několika Hitchcockových filmech, a pak se provdala za Monackého prince (ne ve filmu, ale ve skutečnosti) a místo herectví se nadále věnovala dobročinnosti a sem tam i politice.

V tomto filmu ji hraje Nicole Kidmanová a je krásná (i když ne moc podobná skutečné Kellyové).

Ale není příliš zajímavá (aspoň v tomto filmu). Ani ta postava, ani její příběh...

Samozřejmě vzniká pnutí z toho, že Grace není zvyklá na roli pasivní krasavice, která je ozdobou svého manžela (Tim Roth), a dvorská etiketa je jí cizí. Samozřejmě vzniká pnutí z toho, že by se Grace chtěla aspoň na chvíli vrátit k filmu (Hitchcock pro ni má úžasnou novou roli s Connerym!), což je pro všechny u královského dvora nemyslitelné. 

zdroj: bontonfilm.cz

A také - což jsem nečekal, neboť jsem historicky nevzdělaný - vzniká pnutí z toho, že Monaco bylo v podstatě odříznuto od světa de Gaulleovou vládou, která chtěla tento malý, ale relativně bohatý státeček okrást.

Při tom všem ale Grace nedělá o mnoho víc, než že se tváří rozervaně a občas je vypeskována za to, že mluví příliš na rovinu. Výrazně zajímavější je postava knížete, který sice manželku miluje, ale přitom je paličatý, jde mu o stát a je mu jasné, že takhle to dál nepůjde. Nebo malá rolička Franka Langelly, který hraje kněze, jediného důvěrného přítele Grace v Monaku. Nebo ještě menší rolička Dereka Jacobiho, který hraje starého šlechtice, jenž má naučit Grace dvorní etiketě (což by mohlo za lepších okolností vydat na úžasný samostatný film, ale tentokrát nevydalo).

grace_of_monaco zdroj: tisková zpráva

Pokud film vůbec má nějakou pointu, pak spočívá v tom, že Grace svým projevem na mezinárodním večírku zabránila francouzské invazi do Monaka! To mi přišlo jako hodně silná káva, ale opravdu to vypadá, že se to tvůrci snaží tvrdit. Posloucháme dlouhatánský, pomalý projev o lásce a dobrotě, k tomu hraje tklivá hudba, pak se všichni dojmou a následuje titulek, že invaze nebyla a blokáda skončila. Bizarre...

Film není vyložená pitomost a uvidíte v něm pár moc hezkých záběrů Monaca, exteriéry, interiéry paláců, Onassisovu jachtu a drahé šaty. Ale tak nějak to všechno nezajímavě plyne, nuda je občas proložena mírně zajímavou scénkou, až je konečně konec...

Francouzský režisér Olivier Dahan (natočil např. Purpurové řeky 2 nebo nedávnou Edith Piaf) se tímto u mně řadí do kategorie "nebrat".

Hodnocení: 40 %

Zdroje: FFFILM

ČLÁNKY O FILMU

Přehlídka nejhorších filmů roku 2014 - vítězí snímky s Nicolasem Cagem

Přehlídka nejhorších filmů roku 2014 - vítězí snímky s Nicolasem Cagem

22. 12. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Konec roku je tradičně proplněný seznamy toho nejlepšího a nejvýznamnějšího, co se ve filmovém světě urodilo. Tentokrát se však podíváme na trochu jiný přehled. Seznam těch nejhorších filmových potratů dle webu Rotten Romatoes, který volí nejhorší film dle poměru pozitivních recenzí k těm negativním, přináší náhled na velké průšvihy i upřímně bizarní snímky. 
Monacká Grace: z herečky princeznou, která stále budí kontroverze

Monacká Grace: z herečky princeznou, která stále budí kontroverze

13. 6. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Kina po celém světě tento týden připomenou, že i skutečné příběhy mohou být stejně zajímavé jako hollywoodské výmysly. Osud americké herečky Grace Kelly, která se provdala do bohatého evropského knížectví, aby poté tragicky zemřela, skutečně působí jako ztělesněná pohádka s hořkým koncem. Filmaři sami ale přiznávají, že nynější film je životem Grace Kelly jenom volně inspirován. 
Červnové herečky - Emily Blunt ve sci-fi hitu a Nicole Kidman ve filmu o monacké kněžně

Červnové herečky - Emily Blunt ve sci-fi hitu a Nicole Kidman ve filmu o monacké kněžně

6. 6. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Nicole Kidman, Charlize Theron i "ta holka, co hrála v Posledním vládci větru" – tahle skupinka se v červnu popere o přízeň diváků. S přelomem poloviny roku začnou letní trháky atakovat všechny naše smysly, přesto se paradoxně vybrané červnové dámy svou variabilitou drží zkrátka. Najdeme mezi nimi jenom hrst představitelek blockbusterů, a v podstatě žádnou "sázku na jistotu

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.