Divergence - recenze nového teenagerského filmové hitu

29. 4. 2014 - 9:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

Divergence - recenze nového teenagerského filmové hitu zdroj: tisková zpráva

Další film, který se snaží cílit především na teenagery, kterým se vnucuje jako sci-fi podle předlohy nějaké knihy, kterou jsem nečetl, ale milióny dětí na celém světě ano. Ten film ve mne nezanechal jedinou stopu chvění, či snad dokonce nadšení, ale na rovinu přiznávám, že mi neštval a dokonce jej svým způsobem respektuji.

Byla jednou jedna série o kouzelníkovi jménem Harry Potter a ta přilákala do kin ohromné množství dětských i dospívajících diváků. Pak přišla další řada, která si vzala za cíl dostat do sedaček děti. Jmenovala se Twilight. A pak tu je ještě Hunger Games. A tohle všechno spolu souvisí, ač se zdá, že to není pravda. Studia moc dobře pochopila, že teenager zbožňující nějakého toho idola vysolí další peníze za pokračování. Potřebuje mít hlavně pocit, že "je to podle knihy".

divergent-movie-2 zdroj: tisková zpráva

Nechci tady nikomu dělat přednášky o filmovém byznysu, ale prostě jsem měl na srdci těch pár vět, než mi začne někdo říkat, že jsem se zbláznil, když ten film chválím. Úplně na rovinu, Divergence je strašlivý slepenec všelijakých klišé, které někdo opsal z jiných knih a filmů. Je to neuvěřitelný blábol s tak nesympatickými herci, že bych všem dal lopatu a poslal jsem stavět Varšavu. Tohle mi vždycky říkala babička. Když budeš zlobit, půjdeš stavět Varšavu.

zdroj: Archiv

Přesto jsem se celý film bavil a říkal, že tohle přesně na teenagery zabere, tady je tak nečitelný a nesmyslný příběh, že se v něm děti najdou a hlavní hrdinové jsou tak průhlední, že se do jejich těl každá uhrovitá fanynka vtělí hned třikrát.
Místo rozdělení světa na upíry a ty druhé je zde svět, který připomíná totalitní systém z budoucnosti evidentně inspirovaný něčím, co se kdysi inspirovalo Orwellem. Podezírat autory scénáře (nebo knihy), že Orwella znali, mi přijde značně přehnané.
Beatrice (Shailene Woodley) žije v divném prostředí Chicaga, které kastuje lidi do pěti skupin podle jejich vlastností. Když se ukáže, že mladá dívka do žádné partičky nezapadá, že by jako mohla fungovat ve více kastách, tak je divergentní a musí být zlikvidována.

Ony frakce vlastně nejsou ničím jiným než názvem lidské vlastnosti, což mi přišlo děsně zábavné. Takže jako celé lidstvo podle autorky knihy lze smrsknout do několika málo pojmů a tím jako nastolit mír? Co ta dáma dělala ve škole? Kreslila si po penálu?

divergent-movie-8 zdroj: tisková zpráva

 

Dívka nakonec končí u Neohrožených (nebo tak nějak), hodně se utíká a naivně poskládaný svět vypozorovaný asi v jiných filmech a osekaný na jednoduchou esenci pro tupce, se stává nepřítelem a obnažuje se. Nejde zde o harmonii, ale nadvládu. Naštěstí se objevuje nový idol holčiček Theo James a je vymalováno. Kritizovat novou výrobní linku na milióny dolarů, které přinesou především dívky, není zrovna vhodné. 

Také se dost mluví, pronáší se totiž všelijaké proslovy a je jasné, že tam někde dole doutná vzpoura proti zavedenému režimu. 

divergent-movie-3 zdroj: tisková zpráva

Filmu dodávají punc věrohodnosti Ashley Judd a Kate Winslett. Mezi dětmi však tyto herečky dnes vypadají jako staré ženské.

Divergence je takovým postutopickým sci-fi, které teenagerům přijde prostě originální, protože nic jiného nečetli a budou divnou zápletku hájit do roztrhání těla. Nevadí mi to. Výpravný film nabízí svižné tempo a je úplně jedno, že jsem místy vůbec nevěděl, co se děje a hlavně proč. Vědí to mladí diváci, kteří četli předlohu. Že filmy mají být celkem tři, mi vůbec nepřekvapuje. Každá generace má právo na svůj filmový styl. My jsme chodili na nadupaného Willise, dnes se chodí na polystyrenové šampóny. No a co.

Hodnocení: 60 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.