Zápisky z filmového ráje #1

28. 7. 2013 - 13:00 | Téma | Michal Polák

Zápisky z filmového ráje #1 Letní filmová škola | zdroj: Letní filmová škola

První den (27.7.) letní filmové školy úspěšně skončil. Kinosály byly plné rozhicovaných návštěvníků, kteří se těší na artové lahůdky. Na festival dorazil také první z větších hostů, srbský režisér Goran Paskaljević. Do Uherského Hradiště jsme vyslali našeho redaktora, který měl za úkol shrnout dění včerejšího dne.

Slunce vytrvale spaluje dějiště festivalu už několik dní, takže návštěvníkům ve stanech příliš dlouhý spánek nedopřálo. Z toho důvodu jsme se rozhodli navštívit kontroverzní film Zkažená mládež (někdy překládáno jako Třída) estonského režiséra Ilmara Raaga, který měli filmoví diváci možnost vidět před několika lety na Karlovarském festivalu. Film se stal malou senzací, protože získal na festivalu hned dvě ocenění.

Velice sugestivní snímek vypráví příběh outsidera Josefa, který se vcelku nevzrušeně nechá šikanovat od svých spolužáků. Neuvědomuje si, co všechno může jeho apatie způsobit a kam až může násilí dojít. Snad můžu napovědět, že režisér Raag pobýval ve Spojených státech v období, kdy došlo k masakru na Columbine High School. Zkažená mládež rozhodně není film pro slabé nátury, nicméně zážitek z něj ve Vás zůstane ještě dlouho dobu.

Další volbou byl dvojblok českých filmů Strach a Odpad město smrt. Krátký film Martina Krejčího se pokouší ukázat, jak může jedna malá lež spustit obrovský kolotoč lží, z kterého se těžko vystupuje. Film je inspirovaný incidentem v Břeclavi, kde mladík všem včetně medií a policie dlouhé týdny zatajoval, jak přišel k vážnému zranění. Hřebejkův film Odpad město smrt funguje jako labutí píseň bývalého souboru divadla Komedie, které kvůli stávající grantové politice hlavního města už rok nefunguje. Hřebejk vybral inscenaci svého oblíbence Wernera Fassbindera a pokusil se jí převést do filmové podoby. Vychází to tak napůl. Vetšina scén s Gabrielou Míčovou v roli prostitutky Romi funguje stejně dobře jako na divadle. To se bohužel nedá říct o zbytku. Text inscenace je mírně krácený, aby se vyhl hluchým místům, ale filmový formát nemůže nahradit kontakt s publikem, který je právě pro tuto inscenaci tak důležitý. Divadlo je prostě divadlo.

Filmový den jsme zakončili v kině Mír v oblíbené sekci exploitačních filmů. Letos diváky děsí filmy se zombie tématikou. Vybrali jsme film Had a duha od hororového klasika Wese Cravena.

Atypicky pojatý film se zaměřuje na prapůvodní zombie, které se nejprve objevovaly ve spojení s kultem voodoo. Mladičky vědátor Dennis Alan pod křídly medicínské korporace vyjíždí na Haiti, aby prozkoumal podivné zmrtvýchvstání a pokusil se získat přípravek, který ho zprostředkovává. Svižně natočený film funguje hlavně díky skvělému Billu Pulmanovi a výtečné ponuré atmosféře.

Naše filmové úsilí ve večerních hodinách mírně polevilo a my jsme se pokusili vyburcovat se k dalšímu výkonu. Bohužel vinný sklep byl proti. Ale o tom někdy příště.    

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.