Wilbur se chce zabít (Wilbur Wants To Kill Himself)

30. 12. 2003 - 16:40 | Téma | red

Wilbur se chce zabít (Wilbur Wants To Kill Himself) zdroj: tisková zpráva

Hořká komedie (anebo sladké drama?) Lone Scherfigové (Italština pro začátečníky) o Wilburovi, který se chce zabít, ale nikdy to nedopadne. Skvělý Mads Mikkelsen v jedné z vedlejších rolí! Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Skvělý Mads Mikkelsen v jedné z vedlejších rolí, působivé glasgowské exteriéry a ztichlými příběhy přetékající tajemný antikvariát

Skvělý Mads Mikkelsen v jedné z vedlejších rolí, působivé glasgowské exteriéry a ztichlými příběhy přetékající tajemný antikvariát. Kvůli nim stojí za to vidět hořkou komedii Wilbur se chce zabít (Wilbur Wants To Kill Himself) dánské režisérka Lone Scherfigové.

Wilbur (Jamie Sives) se rád zabíjí. Nemá k tomu žádný zvláštní důvod, možná si přeje mít nějaký velký problém, který mu očividně chybí. V nemocnici po něm pálí sestřička Moira (Julia Davis) a bratr s případným jménem Harbour (Adrian Rawlins) mu vždycky podá pomocnou ruku. Teď ho vezme k sobě do bytu, aby dohlédl na jeho žíly, na jeho krk.
K Harbourovu bytu je připojený již zmíněný rohový antikvariát zděděný po otci. Sem chodí Alice (Shirley Henderson). Uklízí v nemocnici a v krámku prodává knihy po pacientech. Její oči potkají Harbourovy oči a brzo je svatba.
Pak se karta otočí. Vtipné momenty z terapeutických dýchánků, kde spolupacienti osočují Wilbura, že on ty sebevraždy nikdy nedotáhne a simuluje, vystřídá basový tón. Jakmile je pod čepcem, zatouží po Alici Wilbur a ona se nebrání. A jestliže dřív mluvil Harbour s drem Horstem (Mads Mikkelsen) o bratrovi, dnes za ním chodí kvůli sobě.

Wilbur se chce zabít Lone Scherfig se po dogmě#12 Italštině pro začátečníky pouští ve své tvorbě z Dánska dál do světa- Wilbur je mluvený v angličtině, a odehrává se v pošmourném a nevlídném Glasgowě.
Paradoxně je to Dán Mads Mikkelsen, kdo je z celého bijáku nejvýraznější. Nejen kvůli vystouplým lícním kostem, smutně hlubokým očím a masivním ústům. Nejen kvůli figuře doktora, jakéhosi tichého přihlížitele a soudce bratrského dramatu. Především Mikkelsenovo úsporné herectví obohacuje postavu o nehorázný šarm a laskavost. Představitel přitom pamatuje na své fyzické dispozice, nepříliš odlišné od těch, kterými Evropankám učarovává Steve Buscemi. Míchá se v nich hrdost a stesk, soucit a únava.
Wilbur se chce zabít Julia Davis bere Moiru především jako komediální element Wilbura. Trochu problém mám s hlavní trojicí. Neříkám, že Rawlins, Sives, nebo Henderson hrají špatně. Připadá mi ale, že oni své role pouze vyplňují. Režisérka je podle mne příliš svazuje zkostnatělou zápletkou.
Scénář je podle mě také nejslabší stránkou Wilbura. Schéma připomíná levnou křížovku, děj symbolizují obrovské obraty, které z konstrukce lezou jak hrby z velblouda. Honba za co nejukázkovějším paradoxem se tu režisérce podle mě jednoduše vymstila.
Je to škoda, protože úvodní pasáže, kdy Scherfig rozehrává lehkou komedii na vážném podkladu fungují pěkně. Jakmile ale vypravěčka zvážní a podklad také přitemní, dostává se zkušený divák do tenat monumentální zívačky.
Na druhou stranu publikum, které nezahřívá sedačky kina každý druhý den a hledá všem přístupný mix artu a popu by mohlo Wilbura ocenit.

Atmosféra sama, tvořená kulisou města a jeho chudými, nebo nehostinnými interiéry je však nezapomenutelná.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.