Kdo je kdo - Rody a rodiny ze série příběhů Harryho Pottera

17. 7. 2007 - 19:56 | Téma | red

Kdo je kdo - Rody a rodiny ze série příběhů Harryho Pottera zdroj: tisková zpráva

James a Lily Potterovi byli zabiti, když chránili svého malého syna Harryho před útokem Lorda Voldemorta

Lily Potterová James a Lily Potterovi byli zabiti, když chránili svého malého syna Harryho před útokem Lorda Voldemorta. Harry se je oba snaží poznat alespoň zprostředkovaně. Na rozdíl od Dursleyových, kteří s Potterovými nikdy nechtěli mít nic společného, na Potterovy rád zavzpomíná nejen jejich bývalý učitel Albus Brumbál, ale i dávný přítel Jamese Pottera Remus Lupin. Ještě jako studenti byli Lupin, Potter a Sirius Black, často doprovázení ještě Petrem Pettigrewem, považováni za velké rošťáky. Takový Severus Snape však nemá na tuto dobu dobré vzpomínky. James Potter se řadil mezi takzvané zvěromágy, kouzelníky se schopností proměňovat se ve zvíře, konkrétně v jelena.

Ve filmové sérii se postavy Jamese a Lily Potterových objevují pouze epizodně. Představitelku Lily Potterové Geraldine Somervilleovou jsme mohli spatřit v dramatu Zavři mé oči (1991) či v Altmanově Gosford Parku (2001). Účinkovala v televizních seriálech Bedna (1993-95) a Aristocrats (1999). Jamese Pottera hraje Adrian Rawlins. Jeho filmografie obsahuje i několik titulů uvedených v českých kinech: Prolomit vlny (1996), Můj bratr Tom (2001) nebo Wilbur se chce zabít (2002).


Vernon Dursley Petunie Dursleyová Dudley Dursley Vernon a Petunie Dursleyovi se o Harryho „starají“ od doby, kdy mu zemřeli oba rodiče. Svou péči však příliš nepřehánějí. Harry jim často slouží jako levná pracovní síla a jejich rozmazlený a obtloustlý synek Dudley si z něj dělává otloukánka. Velmi konzervativní rodina nemá pochopení pro životní styl svých příbuzných Potterových. Utlačovaný Harry je rád, že má v Bradavicích od Dursleyových klid, a na rozdíl od jiných studentů se na prázdniny vůbec netěší. Bude je totiž muset trávit s Dursleyovými.

Britský charakterní herec a člen Royal Shakespeare Company Richard Griffiths si již zahrál v řadě úspěšných titulů. Namátkou zmiňme Ohnivé vozy, Ragtime (oba 1981), Gándhího (1982), Bláznivou střelu 2 a 1/2: Vůni strachu (1991) či Ospalou díru (1999). Fiona Shawová je především uznávanou divadelní herečkou, na filmovém plátně se představila v dramatech Moje levá noha (1989), Malý řezník či Anna Karenina (oba 1997). Pro patnáctiletého Harryho Mellinga je role Dudleyho prozatím jedinou hereckou příležitostí.


Molly Weasleyová Artur Weasley Molly a Artur Weasleyovi jsou členy starého, ale chudého kouzelnického rodu. Ke zlepšení jejich ekonomické situace rozhodně nepomáhá ani na kouzelníky značně neobvyklý počet potomků. Nejstarší Bill a Charlie si na sebe již delší čas vydělávají sami, nově se k nim připojil i Percy, jejich zbylí čtyři sourozenci však stále navštěvují školu v Bradavicích. Pan Weasley pracuje na Ministerstvu kouzel v Odboru zneužívání mudlovských výtvorů, sám je všemožnými lidskými vymoženostmi doslova fascinován. Paní Weasleyová, podsaditá žena ve středních letech, drží pevně ve svých rukou chod domácnosti.

Mark Williams patří k oblíbeným britským komikům. Jeho výrazná tvář byla k vidění v titulech 101 dalmatinů (1996), Pidilidi (1997) či Zamilovaný Shakespeare (1998). Původně divadelní herečka Julia Waltersová byla již za svůj filmový debut Rita (1983) nominována na Oscara. Hrála ve snímcích jako Nastražte uši (1987), Buster (1988) či Billy Elliot (oscarová nominace za rok 2000). Je držitelkou pěti britských cen BAFTA.


Lucius Malfoy Kdo zná Luciuse Malfoye i jeho syna Draca, ví, že jablko nepadlo daleko od stromu. Příslušník bohatého kouzelnického rodu se řadí mezi respektované čaroděje, přestože byl dříve oddaným stoupencem Voldemorta a nyní se k němu opět přiklonil. U Malfoyových sloužil domácí skřítek Dobby, který se pokoušel Harryho odradit od nástupu do druhého ročníku bradavické školy. Dobby totiž věděl o vážném nebezpečí, které mladému Potterovi hrozilo. Harrymu se později podařilo Dobbyho ze služeb Malfoyových vysvobodit, ten si tedy našel nové uplatnění v bradavické škole.

Jason Isaacs se často objevuje v záporných rolích (Dračí srdce/1993, Patriot/2000). Účinkoval též ve válečných snímcích Černý jestřáb sestřelen (2001) a Kód Navajo (2002). V pohádce Petr Pan (2003) si zahrál úlohu kapitána Hooka.


Helena Bonham Carterová jako Bellatrix Lestrangeová Bellatrix Lestrangeová náleží k výkvětu všeho kouzelnictva. Však je také na svou modrou krev patřičně hrdá. V tomto ohledu má mnohem blíže k rodině Malfoyových než ke svému bratranci Siriusi Blackovi. Je myslím nad slunce jasnější, že i Lestrangeová – podobně jako Lucius Malfoy – patřila mezi Smrtijedy, skupinu Voldemortových nejvěrnějších souputníků. Ukrutná a pološílená, tak by asi zněla její nejvěrnější charakteristika. Zkrátka pravá čarodějnice. Krátce před Voldemortovým pádem mučila rodiče Harryho kamaráda Nevilla Longbottoma a po zásluze byla za tento zločin odsouzena na doživotí do Azkabanu. Nyní je však na útěku a okamžitě vstupuje zpět do Voldemortových služeb. Až se střetne s některým ze členů Fénixova řádu, jistě s ním nebude mít sebemenší slitování...

Helena Bonham Carterová bývá považována za jednu z nejvýraznějších britských hereček současnosti. Její doménou jsou dobové snímky: začínala v prosluněných komediích Pokoj s vyhlídkou a Maurice. V časech jejího partnerství s Kennethem Branaghem hrála ve Frankensteinovi. Dnes, kdy je jejím manželem nonkonformní Tim Burton, nacházíme Bonham Carterovou v jeho fantastických snímcích Velká ryba (2003) a Karlík a továrna na čokoládu (2005).


Pan Bartemius Skrk patří jako vedoucí Odboru pro mezinárodní kouzelnickou spolupráci k předním úředníkům Ministerstva kouzel. Jeho pečlivost a vážnost dovede nejvíce ocenit pořádkumilovný Percy Weasley, který ve Skrkově odboru zrovna zahájil svou úřednickou kariéru. Skrk byl vždy vášnivým protivníkem Lorda Voldemorta, a tak se po černokněžníkově nedobrovolném odchodu ze scény sám ujal žaloby v několika procesech s Voldemortovými stoupenci. A přestože byl mezi nimi také Skrkův syn, ani v jeho případě nekompromisní úředník nezaváhal. Mladý Skrk tak putoval do Azkabanu, kde měl posléze zemřít. Své rodičovské selhání si pak sám Bartemius Skrk nosí jako těžké doživotní břímě. Navíc, jak už to tak ve světě kouzelníků chodívá, ani navenek vzorný a svědomitý Skrk nemá svou minulost zcela neposkvrněnou… Jeho konec byl vskutku smutný: zahynul rukou sého syna, který se znovu přiřadil mezi Voldemortovy stoupence a vydával se za profesora Moodyho. Dnes Skrk junior dlí v Azkabanu.

Britský herec Roger Lloyd-Pack je typickým představitelem divadelních a filmových vedlejších úloh. Přestože se před kamerou poprvé objevil již v roce 1968 v pohádkovém příběhu The Magus a později se představil například v kafkovské adaptaci Proces (1993), hororu Interview s upírem (1994) či v historickém dramatu Jarmark marnosti (2004), do povědomí filmového publika se zatím výrazněji nezapsal.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.