Tom Cruise

10. 2. 2009 - 9:44 | Téma | red

Tom Cruise zdroj: tisková zpráva

Bohatý, pohledný a úspěšný herec dnešního Hollywoodu. Už v mládí snil o tom, že se stane slavným hercem a jeho dětské sny se mu splnily. Jeho honoráře se pohybují nad hranicí 20 milionů za film, úspěch z filmů, ve kterých hraje, má také jejich producent

Už v mládí snil o tom, že se stane slavným hercem a jeho dětské sny se mu splnily. Jeho honoráře se pohybují nad hranicí 20 milionů za film, úspěch z filmů, ve kterých hraje, má také jejich producent. Cruise je bohatý, pohledný a úspěšný herec, možná největší hvězda současného Hollywoodu. O tom se mu nezdálo ani v těch nejbujnějších snech.

Tom Cruise Narodil se v Syracusách ve státě New York 3. července 1962 jako Thomas Cruise Mapother IV. Spolu s rodiči procestoval několik států. Rodina se stále stěhovala a malý Tom se pokaždé musel sžít s novým prostředím a novou školou (do svých čtrnácti let jich vystřídal patnáct), což pro něj – dyslektika – nebylo dvakrát snadné. Původně se chtěl stát knězem, ale jakmile jej okouzlilo herectví, ve svých osmnácti letech se rozhodl zkusit své štěstí v této profesi. Hned první rok se mihnul ve filmu Franca Zeffirelliho Endless Love a výrazněji na sebe upozornil coby mladičký voják v dramatu Večerka. Z Cruise se vyklubal hned na začátku jeho kariéry velmi pracovitý člověk, který nedostatek talentu vynahrazoval pílí a pohledným zevnějškem.

Tom Cruise Netrvalo dlouho, a mladý herec získal v roce 1983 poprvé hlavní roli. (v komedii Curtise Hansona Panictví po americku). Na výsluní jej však vynesl tentýž rok snímek Riskantní podnik, ze kterého se stal hit a z Cruise, nominovaného na Zlatý globus, mladá hvězda. Jeho tvář se začala objevovat v dívčích pokojíčcích a Cruise si začal svou kariéru uvědoměle budovat. Objevil se v dramatu Francise Forda Coppoly Outsideři. Společně s ním zde hrálo mnoha dalších mladých herců, v oné době mezi teenagery velmi populárních (Matt Dillon, Patrick Swayze, Emilio Estevez…). Cruisovu kariéru upevnil pohádkový snímek Ridleyho Scotta Legenda. Bylo mu pouhých třiadvacet, a už měl na kontě spolupráci s věhlasnými režiséry. Producenti Jerry Bruckheimer a Don Simpson se rozhodli s Cruisem natočit film zasazených do prostředí stíhacích pilotů. Jmenoval Top Gun a režíroval jej Tony Scott. Stal se z něho obrovský hit a z Cruise pravý americký idol mužů i žen.

Tom Cruise Dalšími filmy svou pozici Cruise jen stvrzoval. Po boku Paula Newmana ve Scorseseho dramatu Barva peněz v roli talentovaného hráče kulečníku, poté v lehčím žánru v romantickém snímku Koktejl. V šestadvaceti letech však měl na čase opustit role bezstarostných mladíků a okusit vážnějších charakterních rolí. Takovou mu poskytl režisér Barry Levinson v oscarovém dramatu Rain Man, kde Cruise byl partnerem Dustina Hoffmana, který hrál jeho staršího autistického bratra. Zde byl Cruise herecky zastíněn svým kolegou, v dalším snímku už měl velké herecké sólo. Režisér Oliver Stone jej obsadil do snímku Narozen 4. července do role zmrzačeného veterána vietnamské války. Zlé jazyky, které dosud tvrdily, že Cruise má jen hezkou tvářičku a minimum hereckého talentu, musely uznat, že přeci jen hrát umí. Stvrdil to i zisk Zlatého globu za nejlepší herecký výkon roku a nominace na Oscara.

Nicole Kidmanová a Tom Cruise Rok 1990 Cruisovi přinesl opětovnou spolupráci s režisérem Tonym Scottem a produkčním duem Bruckheimer/Simpson v akčním snímku z prostředí automobilových závodů s názvem Bouřlivé dny. Při natáčení se sblížil s hereckou kolegyní Nicole Kidmanovou, což vedlo k rozpadu jeho tříletého manželství s Mimi Rogersovou. Zamilovaný pár měl ještě tentýž rok svatbu, o rok později spolu natočili dobové drama Navždy a daleko. Cruise kromě toho stihl i postavu právníka u námořnictva v dramatu Pár správných chlapů, kde mu byl protihráčem Jack Nicholson, a objevil se také v thrilleru podle románu Johna Grishama Firma. Další jeho nezapomenutelnou rolí je upír Lestat z hororu Neila Jordana Interview s upírem.

Tom Cruise v Mission: Impossible Nejúspěšnější období Cruisovy kariéry nastalo v druhé polovině devadesátých let, kdy se rozhodl kromě herectví vyzkoušet také dráhu producenta. Hned první film, který produkoval (a zároveň byl jeho hereckou hvězdou), se stal obrovským hitem. Akční snímek Briana De Palmy Mission: Impossible byl filmovým zpracováním populárního špionážního seriálu Nulová šance. Cruisovi film pomohl stát se jednou z nejbohatších hvězd Hollywoodu. Jeho další kroky vedly k filmům, které se staly více méně hity. Ať už to byl oscarový film Camerona Crowea Jerry Maguire, za který získal Zlatý globus a nominaci na Oscara, nebo pokračování Mission: Impossible s názvem MI: 2. Svou dosavadní nejlepší roli však získal v nezávislém snímku Magnolia Paula Thomase Andersona. V pozoruhodné mozaice několika příběhů o životních náhodách ztvárnil muže, jenž je otupělý životními zkušenostmi. Za svůj strhující výkon získal oprávněně Zlatý globus a další nominaci na Oscara.

Penélope Cruzová a Tom Cruise Tím ale jeho umělecké ambice neskončily. Stanley Kubrick si ho vybral do hlavní role svého posledního filmu Eyes Wide Shut, společně s jeho ženou Nicole Kidmanovou. Dlouhé a komplikované natáčení bylo vyčerpávající a příliš neprospělo jejich vztahu, a tak se manželství hollywoodského páru číslo jedna (společně adoptovali dvě děti) v roce 2001 definitivně rozpadlo. Ten samý rok měla v kinech premiéru dramatická sci-fi Vanilkové nebe; zde se Cruise znovu sešel s režisérem Crowem. V roce 2003 jsme mohli v českých kinech vidět sci-fi Minority Report, kterou natočil slavný režisér Steven Spielberg. Úspěšným se stalo také drama Poslední samuraj, v němž Cruise ztvárnil amerického vojáka za občanské války v Japonsku. Za svůj výkon byl opět nominován na Zlatý globus. Toma Cruise jsme dále mohli vidět v thrilleru Michaela Manna Collateral, ve kterém se představuje v úloze nájemného vraha. Na předchozí spolupráci se Stevenem Spielbergem pak Cruise navázal velkorozpočtovou sci-fi Válka světů, v níž samozřejmě opět hraje hlavního hrdinu. A zvláštního agenta Ethana Hunta si zahrál ještě jednou - akční hit Mission: Impossible III měl premiéru v roce 2006. Doposud ztělesňoval mužné muže z lidu, nyní však toto pravidlo porušil, aby se objevil v úloze senátora Jaspera Irvinga v politickém dramatu Hrdinové a zbabělci (2007). K menším komediálním rolím Toma Cruise se řadí nejenom Austin Powers - Goldmember (2002) a také satira Tropická bouře (2008). Ke svým kovaným hrdinům se navrací v rekonstrukci Valkýra (2008) - ztělesňuje nacistického(!) důstojníka von Stauffenberga, jenž se pokusil zavraždit Hitlera.

Tom Cruise patří k hercům, kteří svou práci opravdu milují. O zajímavé role nemá nouzi. Z populární mladé hvězdičky se stala mezinárodní hvězda vyhledávaná uznávanými režiséry. Pracovitý herec dokázal i z minima hereckého talentu vykřesat maximum a již několikrát prokázal, že není jen pěknou tvářičkou na stříbrném plátně, ale také schopným hercem. Po milostném románku s Penélope Cruzovou se Cruise potřetí oženil - i tentokrát si vzal slavnou herečku, Katie Holmesovou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.