Nicole Kidmanová

24. 12. 2008 - 10:55 | Téma | red

Nicole Kidmanová zdroj: tisková zpráva

Australanka patřící k nejuznávanějším a nejlépe placeným herečkám dneška. Australanka, která se v průběhu devadesátých let vypracovala z opovrhované hvězdičky na jednu z nejuznávanějších a nejlépe placených hereček současnosti

Nicole Kidmanová Australanka, která se v průběhu devadesátých let vypracovala z opovrhované hvězdičky na jednu z nejuznávanějších a nejlépe placených hereček současnosti. Své postavení stvrdila ziskem Zlatého glóbu a Oscara za snímek Hodiny.

Rodačka z havajského Honolulu prožila rané dětství ve Washingtonu. Ale své první umělecké lásce, baletu, a později i herectví se začala věnovat až ve vlasti svých rodičů, v Austrálii. Už v deseti letech měla za sebou zkušenosti z divadelní scény, v šestnácti pak zazářila ve snímku Vánoce v divočině a v roce 1983 získala svou první hlavní roli v kriminálním dramatu BMX Bandits. Největší úspěchy ve svých australských počátcích však Nicole zaznamenala v roli mladé demonstrantky v televizní minisérii Vietnam. Její výkon byl oceněn Australským filmovým institutem. Thriller Úplné bezvětří (1988) o manželském páru, který je během výletu na moři terorizován psychopatem, otevřel dveře do Hollywoodu nejen Kidmanové, ale i herci Samu Neillovi a režisérovi Phillipu Noycemu. Svého hollywoodského debutu z roku 1990 pak dokázala Kidmanová využít beze zbytku. Drama Tonyho Scotta Bouřlivé dny u kritiků ani u diváků příliš velký ohlas nemělo, ale účinkování po boku Toma Cruise již nejedné herečce pomohlo ke slávě. Pracovní setkání přešlo plynule v romantický vztah a manželství. Vydrželo jedenáct let a dlužno poznamenat, že po celou dobu jeho trvání zůstávala Nicole v Tomově stínu.

Nicole Kidmanová S manželem Kidmanová dva roky po svatbě hrála znovu, historické drama Rona Howarda o dobývání Ameriky Navždy a daleko tentokrát komerční úspěch mělo. Na Kidmanovou však čekali větší herecké příležitosti. Za roli po boku Dustina Hoffmana a Bruce Willise v gangsterce Billy Bathgate byla nominována na Zlatý glóbus. Další příležitost přišla s thrillerem V moci posedlosti, kde dokázala přechytračit jak Billa Pullmana tak Aleka Baldwina. V druhé polovině devadesátých let věnovala Nicole svou pozornost projektům komerčním i uměleckým. Ty první zastupuje v její filmografii role psycholožky Chase Meridianové, odbornice na rozdvojené osobnosti, nacházející zalíbení v milionáři Wayneovi, alter egu Batmana ve filmu Batman navždy. V akčním snímku Peacemaker musela společně Georgem Clooneym zabránit teroristickému útoku. V čarodějnické komedii Magická posedlost o rodině, kde ženy členky mají netradiční schopnosti, si Kidmanová si zahrála sestru Sandry Bullockové. Kritiky Nicole více zaujala v černé komedii Zemřít pro. Za roli ženy, toužící po kariéře televizní hvězdy a ochotné pro splnění svého snu učinit vše, dokonce získala svůj první Zlatý glóbus. V dobovém dramatu Portrét ženy, jež je adaptací románu Henryho Jamese, představovala Nicole volnomyšlenkářskou Američanku, cestující po Evropě. Režírovala ji její dlouholetá kamarádka Jane Campionová.

Nicole Kidmanová Hlavní zlom v kariéře Kidmanové nastává po jejích londýnských pracovních zkušenostech. Několik let natáčela po boku manžela Toma Cruise mysteriózní erotický thriller Eyes Wide Shut, poslední film Stanleyho Kubricka. Dále účinkovala ve hře Davida Harea The Blue Room, režírované Samem Mendesem, na které kritici chválou rozhodně nešetřili. Nedlouho poté Nicole zasáhla Cruiseova žádost o rozvod. Paradoxem zůstává, že ačkoli Kidmanová neprožívala šťastné osobní období, zahájila své nejlepší profesní roky. Sérii komerčních i uměleckých úspěchů odstartoval muzikál Moulin Rouge. Nicole byla za svou kurtizánu Satine, zamilovanou do naivního Christiana v podání Ewana McGregora, oceněna Zlatým glóbem a nominací na Oscara. Obdobný komerční úspěch měl i duchařský thriller Alejandra Amenábara Ti druzí, za který byla Kidmanová "pouze" nominována na Zlatý glóbus. Sérii ocenění pak Nicole završila ziskem Oscara i Zlatého glóbu za roli americké literátky Virginie Woolfové v Daldryho adaptaci románu Michaela Cunninghama Hodiny. Nicole nyní vyhledávají i ti nejuznávanější filmoví tvůrci. Režisér Lars von Trier ji obsadil do svého psychologického dramatu Dogville (2003), Anthony Minghella jí svěřil hlavní ženskou úlohu v romantickém dramatu Návrat do Cold Mountain (2003).
V dalších dramatických snímcích hrála Kidmanová po boku Anthonyho Hopkinse (Lidská skvrna, 2003), respektive Seana Penna (Tlumočnice, 2005). Oddechový žánr ve filmografii Kidmanové zastupují komedie Stepfordské paničky (2004) a Moje krásná čarodějka (2005) nebo také mysteriózní drama Birth (2004) a sci-fi horor Invaze (2007). Čekání na další velkou dramatickou úlohu si Kidmanová zjevně krátí navyšování své obliby u diváků. Svůj celosvětový věhlas utvrdí také coby paní Coulterová v dětské fantasy Zlatý kompas (2007).
Ke svým kořenům se Nicole Kidmanová přihlásila v romantickém velkofilmu Austrálie (2008) - paradoxně však ztělesňuje bohatou anglickou šlechtičnu, jež přijíždí na vzdálenou farmu svého zesnulého manžela.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.