Denzel Washington

23. 12. 2007 - 14:47 | Téma | red

Denzel Washington zdroj: tisková zpráva

Oscarový herec afroamerického původu. Již více než dvacet let nás Denzel Washington oslňuje skvělými hereckými výkony. Stal se, podobně jako kdysi po legendární Sidney Poitier, velkou černošskou hereckou hvězdou Hollywoodu

Denzel Washington Již více než dvacet let nás Denzel Washington oslňuje skvělými hereckými výkony. Stal se, podobně jako kdysi po legendární Sidney Poitier, velkou černošskou hereckou hvězdou Hollywoodu.

Denzel Washington se narodil jako prostřední ze tří dětí 28. prosince 1954 v Mount Vernon ve státě New York. Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo 14 let. Po ukončení střední školy začal sudovat žurnalistiku na Fordham University, kde si občas odskočil zahrát ve studentských představeních. Herectví ho natolik uchvátilo, že se po absolvování univerzity přestěhoval do San Francisca, kde se zapsal ke studiu na American Conservatory Theater. Už po roce začal pracovat jako herec. A jelikož byl velmi přitažlivý a zároveň talentovaný začínající herec, začal se objevovat v televizních snímcích. Tím prvním bylo v roce 1977 drama Wilma, ve kterém měl jen malou roli, ale zato se tu seznámil se svou budoucí manželkou Paulettou. Vzali se o pět let později a mají spolu 4 potomky.

Denzel Washington V roce 1981 dostal první vedlejší roli v celovečerní komedii Carbon Copy, kde se sešel s Georgem Segalem. I nadále však pracoval v televizi. Menší roli měl v seriálu St. Elsewhere a objevil se v dramatu Licence to Kill. V roce 1984 si zahrál vedlejší part ve snímku Normana Jewison A Soldier´s Story, který byl nominován na Oscara v několika kategoriích včetně nejlepšího filmu roku. Spolupráce s významnými režiséry pokračovala: hrál v dramatu Moc Sidneyho Lumeta a ve Volání svobody Richarda Attenborougha, v němž dosáhl prvního výraznějšího úspěchu, když byl nominován na Oscara za vedlejší roli. Vše směřovalo k tomu, aby se tento oblíbeny herec objevil v hlavní roli. Tuto příležitost získal následující rok v dramatu For Queen and Country a v kriminálce Quinnův případ.

Denzel Washington Rok 1989 se stal pro Denzela Washingtona přelomovým. Režisér Edward Zwick jej obsadil do role černošského vojáka, který bojuje za vlast během americké občanské války. Washington podal strhující výkon a byl oceněn Zlatým globem a Oscarem za vedlejší roli. Hned následující rok spojil své síly s významným černošským režisérem Spikem Lee a zahrál si hlavní roli trumpetisty Bleeka Gilliama v dramatu Mý lepší blues. Úspěšnou spolupráci si oba zopakovali v roce 1992 v biografickém dramatu Malcolm X, kde Washington ztvárnil významného afroamerického vůdce. Opět podal skvělý výkon a získal další nominaci na Oscara. Pracovitý herec, který se na každou svou roli pečlivě připravoval, natáčel zhruba dva filmy za rok. Zahrál si v thrilleru Ricochet či dramatu Mississippi Masala.

Denzel Washington Velmi plodným byl pro něho rok 1993. Washington se objevil po boku Julie Robertsové v právnickém thrilleru Případ Pelikán. V dramatu Philadelphia měl roli právníka zastupujícího H.I.V. pozitivního klienta. Dostal i příležitost zahrát si v adaptaci shakespearovské komedie Mnoho povyku pro nic od Kennetha Branagha. Šlápnutím vedle byla účast ve futuristické sci-fi Virtuozita, nejlépe nedopadl ani akční film Tonyho Scotta Krvavý příliv, kde byl protivníkem Genea Hackmana na palubě ponorky. Reputaci si trochu napravil stylovou kriminálkou Ďábel v modrém režiséra Carla Franklina, s nímž se znovu sešel právě v snímku Presumpce viny. V druhé polovině devadesátých let jej čekaly další zajímavé role. Ať už to byl důstojník ve válečném snímku pojednávajícím o válce v Perském zálivu Odvaha pod palbou nebo anděl v romanci Kazatelova žena. S Edwardem Zwickem, který se zasloužil filmem Glory o strmý vzestup Denzelovy kariéry, se znovu sešel při natáčení thrilleru Stav obležení. Opětovně spolupracoval také se Spikem Lee na dramatu Nejlepší hráč. Kromě kvalitních nízkorozpočtových filmů se pravidelně objevuje také v komerčních snímcích, jako byl mysteriózní thriller Anděl smrti, thriller s Angelinou Jolie Sběratel kostí či biografické drama Vzpomínka na Titány, kde ztvárnil černošského fotbalového trenéra.

Denzel Washington K jeho životním rolím patří boxer Rubin Carter, neprávem vězněný mnoho let za vraždu, kterou nespáchal, v dramatu Hurikán v ringu. Washington bral roli velmi vážně a celý rok se učil boxovat, aby byl dokonale připraven. Za svůj výtečný výkon nakonec získal Zlatý globus a nominaci na Oscara. O rok později si za roli zkorumpovaného detektiva v kriminálním thrilleru filmu Training Day odnesl svého prvního Oscara za hlavní roli. V poslední době jsme tuto hollywoodskou hvězdu mohli vidět v dramatu John Q. a krimifilmech Presumpce viny, Muž v ohni a do třetice Spojenec. Nové zpracování snímku Manžuský kandidát, který u nás zamířil přímo na video, natočil Jonathan Demme, jenž s Washingtonem spolupracoval již na Philadelphii. Další, po Krvavém přílivu a Muži v ohni v pořadí už třetí, spoluprací Denzela Washingtona s akčním specialistou Tonym Scottem je thriller Déjà Vu (2006). Další z Washingtonových přečestných hrdinů si tentokrát dokonce zacestuje v čase. Od Tonyho pak přešel přímo k jeho bratru Ridleymu Scottovi: v krimidramatu Americký gangster (2007) hraje narkobarona Franka Lucase - nelze se však zbavit dojmu, že je na svou úlohu až přespříliš sympatický...

Denzel Washington Denzel Washington dnes slouží za vzor pro každného Afroameričana. Je zřejmě nejslavnější černošskou hvězdou současného Hollywoodu. Pravidelně se umísťuje na předních příčkách nejrůznějších anket. Roku 1990 a 2002 byl vybrán do padesátky nejkrásnějších lidí na světě. V roce 1995 se umístil mezi stovkou nejpřitažlivějších hvězd v dějinách filmu. Stal se teprve druhým Afroameričanem (po Sidney Poitierovi), který získal Oscara za hlavní roli. Kromě hraní se u něj projevují také režijní ambice. V roce 2002 natočil drama podle skutečné události Příběh Atwona Fishera, v němž i hrál.

Každá z rolí Denzela Washingtona je díky jeho osobitému herectví něčím zajímavá. I průměrný film dokáže tato charismatická hollywoodská hvězda učinit pro diváka atraktivním. Věřme, že Denzel Washington se udrží na výslunní hollywoodské slávy i do budoucna.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.