Temné vody

19. 9. 2005 - 8:39 | Téma | red

Temné vody zdroj: tisková zpráva

Temné vody jsou stejně jako Nenávist nebo oba díly amerického Kruhu hollywoodskými předělávkami japonských hororů

Temné vody jsou stejně jako Nenávist nebo oba díly amerického Kruhu hollywoodskými předělávkami japonských hororů. S Kruhem mají Temné vody společného otce, režiséra originálů Hidea Nakatu. Kuriózní je, že Temné vody jsou stejně účinné jako první americký Kruh, jakkoliv oba čerpají z jiných zdrojů: zatímco Kruh stojí na nadpřirozené zápletce a prajednoduchých motivacích, Temné vody se snaží být maximálně realistické a psychologicky věrohodné.

I když totiž Temné vody využívají hororové propriety jako strašidelný dům nebo ducha malé holčičky, jsou natočené tak, že se mohly klidně odehrát jen v hlavě hlavní hrdinky - podobně jako satanský thriller Rosemary má děťátko. Hodí se i srovnání s dalším Polanského thrillerem - Hnusem, kde se rovněž kombinuje klaustrofobická atmosféra jednoho bytu s narušenou psychikou ústřední postavy.

Hrdinkou Temných vod je těžce zkoušená mladá žena jménem Dahlia, která se snaží začít nový život. Aby nad bývalým manželem vyhrála spor o péči o jejich jedinou dcerku Ceci, musí dokázat, že umí stát na vlastních nohou - a to znamená najít nové bydlení, dobrou školu, práci a hlavně ztracenou rovnováhu, protože Dahlia si z vlastního dětství s matkou-alkoholičkou odnesla nejednu jizvu na duši. Věci však jdou od desíti k pěti, protože jediný byt, který si může dovolit, je plesnivý krcálek v paneláku uprostřed šedivého sídliště, kam pořád zatéká. K existenčním potížím a zápasu o dceru se pod tlakem okolností přidá ještě boj o zdravý rozum, v němž Dahlia nemá žádného spojence.

Nejlepším partnerem režiséra Waltera Sallese (Motocyklové deníky, Hlavní nádraží) je představitelka Dahlii Jennifer Connellyová, která se do postav utrápených mladých žen vyprofilovala ve filmech jako Dům z písku a mlhy nebo Rekviem za sen. Zatímco méně zkušená herečka by v Temných vodách sklouzla k manýře nebo k jednotvárnosti, Connellyová umí na minimálním prostoru mezi ubitým výrazem, migrenózní grimasou a okamžiky prchavého uvolnění najít každou nuanci mimiky. Zdatně jí sekundují vedlejší postavy: úlisný domácí Murray (John C. Reilly), nerudný správce Veeck (Pete Postlethwaite) a záhadný právník Platzer (chameleonský Tim Roth). Každý z nich si nese ve tváři ušmudlanost všedního dne a každý z nich pootevře dveře do svého životního příběhu, což z nich dělá nesmírně realistické typy. Autenticitu ještě zvyšují dokumentaristické prostřihy na ohavné sídliště a pečlivě odpozorované situace, jež mohou člověka potkat při jednání s neochotnými lidmi nebo službami.

Tato až banální sociálně-kritická historka nabere sílu v kombinaci s příběhem holčičky Nataši, která v témže domě donedávna bydlela. Všechno to může být náhoda i působení nadpřirozených sil, ale Ceci má najednou neviditelnou kamarádku s jejím jménem, po domě se porůznu objevuje Natašina aktovka, do Dahliina bytu pořád teče a největší hrůzu může vzbudit pohled do tváře malé holčičky... Jakkoliv si Salles dává záležet, aby se všechny momenty filmu daly vysvětlit rozumem, uvaří z téže vody i jímavou baladu nečekané žánrové čistoty. Její velké sólo přijde v závěru, kdy po racionálním rozuzlení nastoupí ještě strhující hororové finále podle pohádkových pravidel: když už porušení pravidel nelze potrestat, musí se aspoň vykoupit.

A i když Temné vody sedí na dvou židlích, jejich základní kvalitu představuje paradoxně integrita, s jakou drží pohromadě. Všechno od detailů typu dětské říkanky přes formální preciznost (depresivní interiéry, nápadité kamerové úhly, Badalamentiho tklivá hudba) až po celou kinematografickou koncepci vody coby živlu, jenž je podobně jako film bránou k jiné dimenzi vnímání, zde vytváří dokonale uzavřený celek. Může jej narušit jediná věc: pokus o další díl.

ČLÁNKY O FILMU

Mia Farrowová

Mia Farrowová

11. 7. 2008 | Téma | red

Hvězda Allenových filmů. Na první pohled nenápadná, na pohled druhý však étericky krásná tvář patří herečce, jež proslula úlohami jemných, citově nenaplněných žen – Mie Farrowové
Roman Polański

Roman Polański

31. 8. 2007 | Téma | red

Sám osud jako by Romana Polańského předurčil pro roli světoběžníka. Narodil se 18. srpna 1933 v Paříži a prožil tam první tři léta
Krvavá sklizeň

Krvavá sklizeň

23. 4. 2007 | Téma | red

Tvůrci nadpřirozeného hororu Krvavá sklizeň dělají vše proto, aby u diváků uspěli. Scénář Careyho a Chada Hayesových je poctivou kombinací kultovních předchůdců Přichází Satan!, Vymítač ďábla a Rosemary má děťátko – v tomto pořadí
Předchozí filmové příchody Satana

Předchozí filmové příchody Satana

6. 6. 2006 | Téma | red

Rosemary má děťátko (Rosemary‘s Baby)

Rosemary má děťátko (Rosemary‘s Baby)

2. 7. 2004 | Téma | red

New York 1965. Mladí manželé Rosemary a Guy Woodhousovi si koupí čtyřpokojový byt v bílém hranatém mrakodrapu na První avenue v městské části Bramford
Rosemary má děťátko (Rosemary’s Baby)

Rosemary má děťátko (Rosemary’s Baby)

16. 12. 2003 | Téma | red

Uvidíte v lednu: Mistrovský kousek Romana Polanskiho s úžasnou Miou Farrowovou, která se snaží uchránit své nenarozené děcko před bandou satanistů. +Fotogalerie. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Rosemary má děťátko (Rosemary’s Baby) je prvním hollywoodským filmem Romana Polanskiho (Nůž ve vodě, Devátá brána, Pianista) a zároveň jedním z nejslavnějších horrorů vůbec

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.