Sedm nejlepších filmů Marka Wahlberga

24. 6. 2014 - 7:00 | Téma | Ladislav Loukota

Sedm nejlepších filmů Marka Wahlberga zdroj: tisková zpráva

Ačkoliv ve filmech pro mnoho diváků často působí jako tuctově vypadající "akční herec, jak ho znám odtamtud, však víš, ne?", má za sebou Mark Wahlberg více než dvacetiletou hereckou kariéru, během níž byl i dvakrát nominován na Oscara. To není špatné, uvážíme-li, že začínal jako mladický chuligán a rapper s přezdívkou Marky Mark. 

Hříšné noci

zdroj: YouTube.com

 

Vzhledem ke gaunerskému mládí, jež "Marky Mark" nakopl v roce 1989, když ve 13 letech sekl se školou, si Wahlberg nemohl vybrat lépe padnoucí klišé. Obraz sebe sama jako někoho, kdo není nejbystřejší, ostatně využil už ve svém prvním kritickém hitu Hříšné noci. Z Markova dokonalého přednesu zdejšího pornoherce Dirka Digglera bylo jasné, že buď oplývá výjimečným talentem, nebo se Dirkově charakteru nebezpečně blíží i v realitě...

Big Hit

zdroj: YouTube.com

Kde Hříšné noci platily za seriózní drama, u něhož se sice diváci čas od času smáli, zároveň jim to však bylo trochu stydno, Big Hit necílil na nic jiného, než být ujetou crazy komedií. Příběh o nájemném vrahovi, který oklikou dostane za úkol zabít sebe samotného, prokázal Wahlbergovy komediální vlohy dávno před tím, než mnozí u Méďi šokovaně zjistili, že Mark nějaké má.

Tři králové

zdroj: YouTube.com

Ačkoliv už parodický Big Hit by se dal brát jako akční film, není asi pochyb, že teprve ve válečné satiře Tři králové o chamtivých amerických vojácích z první války v Iráku se Mark poprvé mohl dostat do užšího povědomí většiny diváků. Nejen pro snesitelnější látku, ale především pro výskyt vedle hvězdné aury George Clooneyho. Na dlouhé budoucí roky přitom Tři králové měli být okamžikem, kdy Mark skoro dosáhl na hvězdný status. I přes jeho vehementní snahu se totiž po roce 1999 v Markově kariéře cosi zlomilo.

Max Payne

zdroj: YouTube.com

Mezi lety 1999 (Tři králové) a 2008 (Max Payne) se Mark rozhodně snažil o hvězdné role, které měly šanci nakopnout jeho kariéru. Objevil se při tom i v oceněných filmech – například Dokonalé bouři či Skryté identitě. Většina jako kinoprodukce však jeho kariéru nakopla spíše do míst, kam slunce nesvítí. Jeho postavy byly nevýrazné, v umělečtějších filmech ho často zastínil někdo jiný, popcornové trháky se navíc nedočkávaly tolik kýžených pokračování. Příkladem za všechny může být Planeta opic z roku 2001 nebo tragicky nepodařený Max Payne

Fighter

zdroj: YouTube.com

Kolem přelomu desetiletí se vše začínalo měnit zase k lepšímu. Marka si totiž jako parťáka vybral Christian Bale a to do snímku Fighter – filmu, jenž měl lautr každý za Baleovu nekonečnou snahu získat Oscara. Zatímco Bale zlatou sošku získal, Mark si tentokrát nelízl ani jediné nominace. Přesto šlo o jeho první film po stagnující dekádě, v němž řadě kritiků vyrazil dech. Již brzy na to se mu navíc konečně podařilo zapsat se do povědomí milionů, a paradoxně k tomu nepotřeboval pušku.

Méďa

zdroj: YouTube.com

Méďa, v originále Ted, je prvním hraným režijním debutem Setha MacFarlana, tvůrce animáku Griffinovi. Ultra sprostá komedie o oživlém požitkářském plyšákovi a jeho lidském parťákovi vykradla sice jak Griffinovi, tak si pohrála i s premisou Příběhu hraček, především však všem okolo připomněla Wahlbergův smysl pro humor. Navíc se Méďa stal nejvýdělečnější komedií s ratingem „pouze pro dospělé“ v historii.

Pot a krev

zdroj: YouTube.com

Markem jako prosťáčkem jsme začali a Markem jako prosťáčkem i skončíme. V předešlém filmu Michaela Baye jménem Pot a krev, po němž mu u nohou přistála účast v Transformerech, si totiž Wahlberg znovu zahrál lehce idiotickou postavu tupého svalovce, který se s partou několika podobných duševních gigantů snaží pokoutně přijít k penězům. Snímek je však tak trochu i komedií, takže přejeme příjemnou zábavu.

 

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.