Rychle a zběsile 7 - recenze pokračování kultovní sériery

5. 4. 2015 - 20:30 | Recenze | František Fuka

Rychle a zběsile 7 - recenze pokračování kultovní sériery zdroj: tisková zpráva

Má smysl rozebírat děj? OK, zlý bratr padoucha z šestého dílu (Jason Statham) chce všechny hlavní hrdiny zabít. Aby hlavní hrdinové mohli zabít jeho, musejí pro tajnou vládní organizaci, vedenou Kurtem Russellem, zachránit ze zajetí teroristů hackerku, která vlastní superprogram, schopný najít kohokoliv na světě. A tím programem pak najít Stathama. Ale program už není u hackerky, nýbrž ho schovala u kamaráda v Abú Shabí. A ten ho zamontoval do superauta, které omylem prodal šejkovi - miliardářovi. You see where this is going...

Série "Rychle a zběsila" již zcela opustila víceméně realistické vyznění prvních dílů. Sedmý díl už není "něco jako Bond nebo Mission: Impossible". Sedmý díl je "Něco jako G. I. Joe nebo Super Mario Bros.". Zákony fyziky a logiky jsou již zcela ignorovány (viz také trailer) v zájmu zábavy. Ale je to dost zábavné?

Vrcholem série (tedy aspoň té její "zábavné" části) je pro mě pátý díl (ten z Ria) a sedmička ho nepřekonala.

Rychle a zběsile 7 zdroj: tisková zpráva

Sedmý díl je snad nejvíce za všech dílů nabit akcí a proslovy / rozjímání jsou v něm omezeny na minimum. To je rozhodně dobře, obzvlášť k výše zmíněné debilitě scénáře.

Změna režiséra (James Wan) rozhodně není na první pohled patrná a film má velmi podobný look a styl jako poslední dva díly. Drobnou změnou k horšímu je o něco psychedeličtější střih a kamera, což vede k o něco menší přehlednosti akčních scén.

A je tu pár dalších drobností, které v mých očích představují změny k horšímu:

Legrační hašteření dvou legračních černochů je o něco méně snesitelné, než dříve
The Rock je trestuhodně nevyužit a více než hodinu uprostřed filmu se v něm vůbec nevyskytuje
Jason Stathan, přestože je hlavní padouch, je většinu filmu také překvapivě zcela mimo děj
Gal Gadotová je uvedena v úvodních titulcích, ale ve filmu není ani na sekundu!
Ve filmu je podstatně méně "wink wink, nudge nudge" humoru, ve kterém by si tvůrci tak trochu dělali legraci sami ze sebe (který se mi moc líbil právě v pátém dílu)
Ale jako přehlídka akčních scén je to vskutku hollywoodská špička se špičkovým rozpočtem a naprostou profesionalitou všech zúčastněných tvůrců (herci jsou méně důležití).

Rychle a zběsile 7 zdroj: tisková zpráva

Byl jsem celý film trochu nervózní, jak se podaří skloubit absurdně přehnanou akčnost celého filmu se skutečností, že Paul Walker při jeho natáčení zemřel. Byla to zbytečná obava, neboť poslední rozloučení s ním je zvládnuto VELMI ZDAŘILE a decentně. A z technického hlediska (Walker je v některých scénách nahrazen svými dvěma bratry s digitálně upravenou hlavou) není naprosto nic poznat. Jen asi celá ta závěrečná scéna bude připadat hodně divná těm pár lidem, kteří o Walkerově osudu nevědí.

Hodnocení: 80 %

Zdroje: FFFILM

ČLÁNKY O FILMU

Rychle a zběsile 8 se bude odehrávat v New Yorku

Rychle a zběsile 8 se bude odehrávat v New Yorku

15. 10. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Další díl série Rychle a zběsile s pořadovým čísle 8 samozřejmě bude. Fanoušci samozřejmě hlavně řešili, jak může série pokračovat, když tragicky zahynul Paul Walker. Jedno je však jisté, chystaný díl se bude odehrávat v New Yorku.
Rychle a zběsile 8 bude - pokračování potvrdil Vin Diesel

Rychle a zběsile 8 bude - pokračování potvrdil Vin Diesel

26. 4. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Filmy, které vydělají miliardu dolaru prostě musí mít další díl. To je zcela určitě jedno z přikázání v Hollywoodu a poté, co se začaly blížit tržby Rychle a zběsile 7 k této hranici, začaly se objevovat i spekulace o osmém dílu. Všem dohadům je nyní konec. Minulý týden osmičku potvrdil Vin Diesel.
Rychle a zběsile 7 utržilo již 800 miliónů dolarů

Rychle a zběsile 7 utržilo již 800 miliónů dolarů

13. 4. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Film Rychle a zběsile 7 je na velmi úspěšném tažení po celém světě. K dnešnímu dni už utržil více než 800 miliónů dolarů. Fanoušci podle všeho houfně míří do kin, aby viděli na vlastní oči, kam se snímek posunul po tragické smrti hlavního představitele Paula Walkera, který zahynul v roce 2013.
Rychle a zběsile 8 - vrátí se Eva Mendes?

Rychle a zběsile 8 - vrátí se Eva Mendes?

8. 4. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Ještě před tím, než sedmý díl Rychle a zběsile prolomil v tržbách hranici 143 600 000 dolarů, Vin Diesel si pustil pusu na špacír a prohlásil, že série teď prodělá restart osmým dílem spustí příběhově novou trilogii. Fanoušci se tedy mohou opět těšit na rychlá auta, akční scény a skvělé hrdiny...
Nejslavnější filmové honičky - od Bullita až po Rychle a zběsile

Nejslavnější filmové honičky - od Bullita až po Rychle a zběsile

2. 4. 2015 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Už posedmé se do kin řítí jméno Rychle a zběsile, a i tentokrát film láká diváky na stále šílenější automobilové honičky s příchutí digitálních triků. Nebylo tomu tak vždy. Filmové honičky mají dlouhou tradici a namísto virtuálních polygonů se s nimi po většinu jejich historie nesla pověst obrovského, mnohdy fatálního rizika pro herce a kaskadéry. Sledujte rychlou evoluci filmových honiček včetně příkladů několika exemplářů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.