Remake snímku Karate Kid je dle kritiků "překvapivě uspokojivou" verzi originálu

30. 7. 2010 - 8:45 | Téma | red

Remake snímku Karate Kid je dle kritiků "překvapivě uspokojivou" verzi originálu zdroj: tisková zpráva

Naučit se bránit zlým spolužákům pomocí kung-fu, získat uznání svého učitele a současně i náklonnost vyvolené dívky je úkolem hlavního hrdiny teenagerovského snímku Karate Kid. Herecké i pohybové nadání zde prokazuje syn herce Willa Smitha Jaden, jeho zasvětitele do tajů asijského bojového umění pak hraje známý představitel akčních snímků Jackie Chan. Kritici filmu vyčítají zbytečnou délku a předvídavý děj; je prý ale současně zábavný a pochvalu zaslouží výkony obou hlavních hrdinů.

Film navazuje na úspěch stejnojmenného titulu z osmdesátých let, jeho děj je ale tentokráte zasazený do moderní Číny. Karate Kid vstupuje do českých kin 16. září.

Dvanáctiletý Dre Parker (Jaden Smith) musí následovat svou matku z domovského Detroitu do čínské metropole Pekingu, kde získala novou práci. V cizím prostředí se ale mladému Američanovi zpočátku nevede nejlépe a nedokáže si zde najít přátele. Hluboké kulturní odlišnosti poznamenají i jeho kamarádství se sympatickou Číňankou Mej Jing. Navíc se mu podaří obrátit proti sobě i třídního rváče Čchenga a Dre pocítí na vlastní kůži, jak účinné a bolestivé je umění kung-fu.

Pomocnou ruku mu ale nakonec podá údržbář Han (Jackie Chan), jinak tajný mistr tohoto bojového umění, který zpočátku vzpurného teenagera začne trénovat na nadcházející turnaj, kde se hodlá Čchengovi postavit. Jeho lekce nespočívají jen ve zlepšení Dreových fyzických schopností a techniky zápasu, ale mladému Američanovi zprostředkuje i duchovní stránku této prastaré čínské tradice.

Karate Kid, Jackie Chan, Jaden Smith

Velmi dobře hodnotí Karate Kida kritici anglicky psaných médií, jejichž recenze shromažďuje server rottentomatoes.com. Shodují se, že remake sice není tak působivý jako původní snímek z roku 1984, jde ale podle nich o "překvapivě uspokojivou" verzi originálu. Film proto od nich získal v celkovém hodnocení 69 procent. Všeobecné kritice nicméně neušla jeho délka - dvě hodiny a dvacet minut. Jde však podle nich o přesně ten typ snímku, který zejména mladí diváci chtějí v létě vidět. Základem jeho úspěchu je prý skvělá "chemie", která vládne mezi Jadenem Smithem a Jackie Chanem.

Část scén se natáčela v nejznámějších turistických oblastech Číny - v pekingském Zakázaném městě a u Velké čínské zdi. I když jsou tyto záběry působivé, plynulosti filmu prý kvůli své zdlouhavosti příliš nesvědčí. Nelibost zvláště rodičů mohou vzhledem k nízkému věku aktérů vzbuzovat i poměrně drsné záběry pouličních bitek a soubojů.

I českým divákům se film většinou líbí. Výtky směřují například na choreografii akčních scén, které prý spíše než kung-fu nebo karate připomínají "breakdancový freestyle". Děj je podle některých komentářů sice předvídatelný a postrádá jakékoli překvapení, ale nechybí mu příliš do atmosféry a ducha své předlohy z roku 1984.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.