Recenze: Rutinní marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania moc nepotěší

20. 2. 2023 - 10:15 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Rutinní marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania moc nepotěší zdroj: Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

Ant-Man a jeho parťáci se ocitají v Kvantové říši, miniaturním vesmíru plném obrovitých hrozeb. Najdou cestu zpátky domů? 

Posledních patnáct filmových let patřilo superhrdinům. A hlavně těm od Marvelu. Když měl premiéru Iron Man, byl to velký risk. Nepříliš známý hrdina, v hlavní roli herec s problematickou minulostí a nejistota, jestli o něco takového diváci v kinech vůbec stojí. O pár let později už Marvel a Disney přehazovali miliardy lopatami.

Jenže všechno hezké jednou končí. Nechci teď tvrdit, že to končí s Ant-Manem, ale i ti největší fandové marvelovek v poslední době nemají moc důvodů k radosti. Návraty Doctora Strange, Thora a Black Panther bez Chadwicka Bosemana zůstávají ve stínu starších pecek. I starších v rámci samotných zmíněných sérií. A když se člověk ohlédne za Fází čtyři, ve které se krom zmíněných navrátilců objevilo i pár zatím nepříliš zajímavých nováčků, člověk by skoro začal mít o Marvel strach. Teď začíná Fáze 5, která slibuje velké věci. Tak doufejme, že dorazí se Strážci Galaxie 3, s Ant-Manem totiž nedorazily.

ant man and the wasp quantumania kang poster zdroj: Foto: Marvel

Je trochu s podivem, že zrovna tohohle superhrdinu si Disney s Marvelem vybrali jako film, který by měl jejich komiksové hrdiny nakopnout do nových dobrodružství. Ant-Man byl vždycky tak trochu nehrdinský a i když samozřejmě jako člen Avengers pomáhal zachraňovat svět, jeho vlastní příběhy byly spíš komornější, úsměvnější a rodinnější. Nic moc epického za sebou nemá, no ale proč mu nedat šanci? Tady to na tu epiku chce hrát od začátku.

Scott Lang alias Ant-Man se tu spolu se svou parťačkou Wasp, dcerou Cassie a veterány Hankem a Janet ocitne v Říši kvant. Mikroskopickém vesmíru, který nelze vidět pouhým okem, ovšem ve skutečnosti je gigantický. A neplatí tu žádná fyzikální pravidla. Jenže taky jde o zatraceně nebezpečné místo, z něhož Janet jen stěží uprchla a kde teď vládne Kang Dobyvatel, nevypočitatelný a téměř všemocný zloduch s obřím charismatem a ještě většími ambicemi. Rád by teď napadl naši planetu. A je na ant-manovské famílii, aby mu v tom zabránila. 

ant man a wasp quantumania zdroj: Foto: Marvel

Co se zápletky týče, nic moc nového to není, ale to snad po marvelovkách člověk ani nechce. Vrací se staří hrdinové, pár nováčků a dostaneme neokoukaný svět, kde se budeme moci kochat digitálními hejblátky a kde by Ant-Man mohl občas provádět nějaké akční kejkle, případně hláškovat či mluvit o tom, jak je pro něj důležitá rodina.

A upřímně tohle by mi vlastně k plus mínus ok diváckému zážitku stačilo. Jenže pak přijde srážka s realitou. V úvodu na Zemi je evidentní, že si tvůrci jsou jistí v kramflecích (Peyton Reed točil obě předchozí ant-manovky) a šarm Paula Rudda tu v dialogových přestřelkách funguje stejně dobře jako dřív, jenže jakmile se přesune děj do Kvantové říše, kde by měla začít pořádná komiksová jízda, jde to celé do kopru. 

ant-man a wasp quantumania 1 zdroj: Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

Až se rozkoukáte a zjistíte, že nový svět je barevnější než ten náš a začnete vyhlížet akci a zábavu, dorazí místo ní ta nejhorší a nejubožejší rutina. Ant-Man totiž strašně nudí. Nové postavy háže před staré známé bez ladu a skladu a u většiny si ani nezapamatujete jméno. Kombinování akce a humoru tu vychází víceméně napůl, protože spousta legrace tu působí spíš slabomyslně než zábavně, hlavní problém ale tkví v tom, že i přes veškerou snahu o výpravnost to celé vlastně vypadá dost hnusně.

Sází se tu na technologii, která byla ozkoušená v seriálovém Mandalorianovi – v podstatě jsou okolo herců obří obrazovky, kam se „něco“ promítá a herci mohou reagovat. Teoreticky jde o skvělou věc a třeba na malé obrazovce funguje. Jenže už její využití ve čtvrtém Thorovi ukázalo, že pro film, velké plátno a velké scény není úplně vhodná (vše v pozadí bývá rozostřené) a že to, co z ní dovedou tvůrci vymáčknout, je občas vyloženě nehezké.

Navíc hrátky s novými technologiemi viditelně nesedí každému před kamerou a přinejmenším Douglas a Pfeiffer jsou tu ve svých scénách často očividně nesví. Avšak opakuji – hlavně je to celé hrozně ošklivé a při srovnání s tím, co předvedl pár měsíců zpátky druhý Avatar, skoro až ostudné. 

zdroj: Falcon

No a v tomhle ošklivém světě pobíhají hrdinové, kteří nejsou moc zajímaví a nebojíte se o ně (už dávno víte, že v marvelovkách hrdinové umírají jen výjimečně). Čučíte u toho na jakože nový svět a už tak trochu tušíte, že vám v hlavě zůstane nejspíš stejně dlouho jako Atlantida z Black Panthera, pantheon řeckých bohů ze čtyřky Thora a ta divná dimenze z Shang-Chiho. A pak to celé skončí a vy si budete maximálně pamatovat obstojného záporáka Kanga.

Marvel jede na volnoběh. Už se ani nesnaží odlišit jeden film od druhého, dát jim nějakou osobitost nebo výjimečnou péči. A i když jsem u předchozích marvelovek pořád ještě doufal, že mi prostě nesedly, tady už ne.

Tady už mám jasno. Tohle mě sakra přestalo bavit a Marvel by se měl fofrem začít snažit opět točit když už ne výborné, tak alespoň zajímavé filmy. A podle úbytku diváků si to nemyslím jen já. Rutina v tom nejhorším slova smyslu. 

Zdroje: vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.