Recenze: Muži v černém: Globální hrozba – nebezpečí hlavně pro diváky

14. 6. 2019 - 16:06 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Muži v černém: Globální hrozba – nebezpečí hlavně pro diváky zdroj: tisková zpráva

Agenti, kteří bojují se šmejdy z vesmíru, se vrací na scénu. A klidně si to mohli odpustit, protože nemají co nabídnout.

Muže v černém jsem viděl před pár dny. Psát na ně recenzi teď není vůbec žádná sranda. Čtvrtý díl komediální sci-fi série je totiž bezpochyby tím nejméně zajímavým blockbusterem letošního roku. Do jeho konce ještě pár měsíců zbývá, ale obávám se, že nic tak bezkrevného a nevýrazného už v kinech neuvidíme.

Tentokrát se všechno točí okolo Molly, která jako malá viděla muže v černém v akci, a dokonce před nimi zachránila roztomilého mimozemšťana. A od té doby pro ně chce pracovat. Pálí jí to, má odhodlání a rádi by ji vzali k FBI i CIA, jakmile ale začne blábolit o mimozemšťanech, rozloučí se s ní. Ona má však jasno a je připravená udělat všechno pro to, aby se k MIB dostala. Nakonec se jí to povede a přesvědčí nadřízené, že by mohla být užitečná. Hned první úkol zavede Molly – teď si říká Agent M – do Londýna, kde musí spojit síly s tamním esem Agentem H. Vypadá to totiž, že anglickou pobočku ohrožuje zrádce, a navíc se objevila dvojice vraždících mimozemšťanů, kteří dovedou krást lidem jejich podobu a brousí si zuby na jeden hodně mocný artefakt, který by mohl ohrozit celou planetu. Bude veselo… nebo ne?

mib 1 zdroj: tisková zpráva

No moc ne. Ale postupně. Nemám vůbec nic proti tomu, aby se v hlavních rolích představili noví hrdinové. Will Smith a Tommy Lee Jones se po třech dílech loučí a Chris Hemsworth s Tessou Thompson jsou fajn herci, a navíc ve třetím Thorovi a Avengers: Endgame ukázali, že je mezi nimi i dostatečná herecká chemie. Stačilo by teoreticky vzít tyhle dva, promíchat to s hromadou mimozemšťanů, super triky, velkolepou akcí a vtipy a mělo by to fungovat. Teoreticky ano. Prakticky vůbec.

Muži v černém nejsou vyloženě zoufalý film. Je na nich vidět solidní rozpočet a trikově vypadají velmi k světu. I když ne zase tak úchvatně, abychom mluvili o revoluci. U blockbusteru člověk tak nějak automaticky očekává, že bude vypadat k světu. A tím bohužel s pochvalami končíme. A ano, jsem si vědom toho, že tohle vlastně žádná zásadní pochvala nebyla. Ale u Globální hrozby je potřeba chytit se čehokoliv, co se alespoň malinko povedlo. Takže teď k těm záporům.

mib 4 zdroj: tisková zpráva

Jak už jsem psal výše, Thompson a Hemsworth jsou dobří herci, kterým nedělá problém komika, a navíc jim to na plátně vždycky společně šlapalo. Tady však ne, i když ti dva jsou v tom víceméně nevinně. Problém tkví v tom, že ani jeden z nich nehraje zajímavou postavu a Thompson je jen ambiciózní a talentovaná a Hemsworth sexy a ukecaný. Za chvilku je člověku jedno, o čem si ti dva povídají a co řeší, protože jako postavy jsou oba jednoduše nezajímaví. A bohužel se pohybují i v podobně nezajímavém prostředí. Muži v černém vždycky dokázali pobavit hromadou fakt divných, ale sympatických potvor a mimozemšťanů. Prostě barvitým a zajímavým světem, kde nebyl problém najít něco absurdního nebo legračního. Vypadá to, že všechny nápady si studio vypotřebovalo v předchozích filmech.

Design mimozemšťanů je nenápaditý a když nepočítám dvě camea mimozemských potvor s předchozích filmů, tak tu není nikdo nový, kdo by stál za pozornost. Ať už tím, jak vypadá, nebo tím, co provádí. Mrňavý emzák, který se přidá k hrdinům někdy v půlce, si říká o to, aby ho někdo zašlápl a zbytek prostě není ničím výrazný. Stejně jako všechno ostatní. Režisér F. Gary Gray svojí práci rozumí a ukázal to jak na posledním Rychle a zběsile, tak třeba i na hudební biografii Straight Outta Compton. Tady ale nepředvádí nic, co by stálo za pozornost. Akce je nudná a unylá a většinu času v ní jde jen o to, že hrdinové jezdí mezi pěti exotickými lokacemi a tam jsou.

mib 3 zdroj: tisková zpráva

To, co se na plátně děje, nedovede překvapit, rozesmát, vzbudit nadšení nebo napětí. Muži v černém prostě existují a mají pocit, že jim to stačí k úspěchu u diváků. Že lidi přijdou prostě proto, že ta značka teď byla pár let u ledu a že ji měli rádi. Ale nic jiného než „hele, to jsou Muži v černém a ti se nám kdysi líbili“ tu není. Globální hrozba je znuděně vymyšlená a natočená věc, u níž člověk v kině akorát doufá, že brzy skončí, aby mohl jít domů a věnovat se něčemu zajímavějšímu. Třeba přesazování karafiátů, utírání prachu nebo přemýšlení o tom, čím že to vlastně v kině ztratil dvě hodiny života. Dokonale nevýrazný film.

Hodnocení: 2/5

zdroj: Vertical Entertainment

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.