Rebelka - recenze

31. 8. 2012 - 9:12 | Recenze | red

Rebelka - recenze zdroj: tisková zpráva

Ach Pixare! Pixare, cos dokázal vždycky přijít s něčím novým, zajímavým a byl jsi dlouhou dobu jediným studiem, jehož animované filmy bavily a lákaly milióny dospělých a dětských diváků. Ty, jehož filmy je snad povinností vlastnit na discích Blu-ray. Potřebuješ točit takové filmy, jako je zbrusu nová pohádka pro děti Rebelka?

Odpovědět si divák může sám. Buď studio patřící do stáje Disneyho ztrácí svoji tvůrčí svobodu a více se přizpůsobuje nekonfliktnímu pohledu na svět a nebo prostě a jednoduše sami tvůrci nemají dobré nápady. Ještě než Rebelka dorazila do kin, působily první trailery jaksi ke jménu Pixar nepatřičně a zvláštně. Než se na plátně objevil název filmu, každý trochu sečtělý divák předpokládal, že se jedná o animovanou verzi slavné knihy Astrid Lindgrenové o Ronje, dcři loupežníka. Konečně, proč by tomu tak být nemohlo.

Ať už se tvůrci tímto slavným příběhem inspirovali, nebo jej vůbec neznali, srovnání se člověk neubrání ani když sleduje v kině celý film. Dívka, která se chce vyrovnat mužům, se nejmenuje Ronja, ale Merida a je dcerou krále Ferguse a královny Elinor. Umí to báječně s lukem a rozhodně jí nelákají dívčí koníčky. To se samozřejmě nelíbí její matce, která by z dcery chtěla mít dívku na vdávání. Jenže konání Meridy na Skotské vysočině nechtěně spustí pro království chaotický sled událostí, v němž proti sobě dívka popudí mocné muže a nezbude jí nic jiného, než nad zlem vyhrát i pomocí kouzel.

Pixar nebo Disney?

Pixar asi natočil svůj neobyčejnější film, který sice postrádá originalitu jako Wall-E a chlapeckou přitažlivost  jakou měla Auta, jenže se mu zase povedla pohádka, která udrží v pozornosti i nejmenší ratolesti. Jasně, příběh není kdovíjak originální, nemá v sobě ono kouzlo pro dospělé, kterou se může chlubit třeba taková Doba ledová, ale když budete pozorovat napnutou i rozesmátou tvář čtyřletého dítěte vedle vás, rázem vás všechny výhrady přejdou. Komu je Rebelka určená? Ano, film opravdu více patří do stáje Disneyho studia, než do pixarovské poetiky, v tomto ohledu jde asi o jejich nejobyčejnější snímek. Má však schopnost bavit, udržet v pozornosti svým svižným tempem a navíc uhranout diváky výraznými a dobře animovanými postavičkami.

I v Rebelce tak nejdeme spoustu pitvoření a zbytečných rádoby vtipných grimas, na které mnohdy dospělí reagují podrážděně, ale rozesmáté kino dětských hlav dává za pravdu tvůrcům, že se opět trefili do vkusu svého publika. I když asi málokdo má rád prvoplánové vtípky, kýčovitý patos a přebarvený svět, Pixaru tahle kombinace funguje a navíc není nijak přehnaná. Jednotlivé postavy jsou do jisté míry šablonovité, ale celkem vtipný příběh tyto neduhy velmi rázně stírá. Navíc, malí diváci nesrovnávají, chtějí se bavit a pokud s nimi vyrazíte do kina na 3D verzi, budete příjemně překvapeni, jak moc dobře film funguje.

Výdělečná pohádka

Rebelka přišla studio na více než 180 miliónů dolarů, což je v současné době u hollywoodských animovaných hitů celkem běžný rozpočet a podle všeho půjde o další úspěch studia, které v době svého vzniku objevil a koupil Steve Jobs. Digitálně kreslený příběh o zrzavé bojovnici totiž jen za srpen utržil více než 220 miliónů dolarů a částka bude asi ještě hodně dlouho růst. Kvalitu filmu však peníze nepotvrzují a je to dobře. Přesto,  pokud na Rebelku vyrazí rodina s malými, alespoň čtyřletými dětmi, chybu rozhodně neudělá.

Hodnocení: 60 %

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.