Univerzita pro příšerky - recenze

30. 6. 2013 - 16:00 | Recenze | Karel Drda

Univerzita pro příšerky - recenze zdroj: Foto: Warner Bros

Animované filmy od Pixaru mají možná dlouhodobě nezasloužené renomé, protože jejich kvalita každým rokem klesá. Revoluční období tohoto studia je nenávratně pryč, přesto však tvůrcům nelze upřít um při tvorbě skutečně úspěšných blockbusterů. Než však začnete vynášet jakékoliv soudy na jejich filmy, zajděte na ně s dětmi.

Není totiž pravda, že malý filmový divák snese cokoliv, jen když je to hodně barvené a postavičky se pořádně pitvoří. Opravdu ne. Naše děti nejsou hloupé, jen si to o nich myslíme. Sám jsem si na hodně animáků z posledních deseti let opravil názor – to když je viděl můj malý syn. I proto recenzi na volné pokračování Příšerek s.r.o. píši až po týdnu – to když jsem Univerzitu pro příšerky zhlédnul smalým klukem, který vtípky dvou strašidel Wazovského a Sullivana zbožňuje už druhým rokem a jejich snaha zachránit malou holčičku ho i v ranném věku opravdu dojímala.

Univerzita pro příšerky zdroj: Falcon

Naivní příběh

Pixar tehdy přišel s docela zajímavým paralelním světem, v němž žijí strašidla všeho druhu a jejichž města pohání energie kumulovaná z křiku malých dětí.  Strašením se zde zabývá dokonce velká firma a naši dva zmiňovaní hrdinové patří k nejlepším. Geniální nápad, který by zcela jistě stál za nějaké další rozvinutí, však zmizel v nenávratnu. Univerzita pro příšerky je totiž prequelem původního filmu. Několik rodičů v sále tak muselo velmi trpělivě a opatrně svým ratolestem vysvětlovat, kam zmizela malá Boo. Je zvláštní, že tvůrci animovaných filmů pro děti na tyto důležité otázky nemyslí. Ve snaze vyhovět všem – totiž rodičům (dospělým) a dětem, tak mnohdy vytvoří dokonalý paskvil, který postrádá mnohdy i logiku. A novinka Pixaru je v tomto ohledu docela silná káva. Poslední filmy Pixaru jsou až děsivě naivní, jakoby tvůrci své nejmenší diváky podceňovali. V Rebelce se hrdinka nechce vdávat, dá matce koláček a ta promění v medvěda. Hlavní zápletkou Univerzity příšerek je informace o tom, jak se ústřední dvojice potkala a seznámila. To není zrovna zápletka vhodná pro celovečerní film. Příběh by klidně šlo shrnout v krátkém animovaném předfilmu, které v Pixaru také s oblibou dělávají. Svět příšerek jako univerzum zde vůbec nehraje žádnou roli. Kdyby byly hlavní postavičky nahaté a mluvili více o sexu, mohla by to být klidně Zmrzlina na klacku nebo AmericanPie. Jediné, co ve filmu trochu připomíná první díl, jsou dveře do lidského světa. Jenže jejich význam je zde nanicovatý, hloupý a vlastně spíš žádný. Kdyby se snímkem mihla jen tak postava z jiného pixarovského filmu, komunita fanoušků by alespoň mohla přemýšlet nad tím, proč tvůrci do filmu umístili takové netradiční cameo.

Univerzita pro příšerky Univerzita pro příšerky | zdroj: Falcon

Nuda v sytých barvách

Univerzita příšerek baví přebarvenými efekty, hopsáním pitvořením a banálními dialogy, které jako rodič musíte přetrpět až do úplného konce. Děti většinou vydrží bez problémů. Jenže tentokrát se v sále děla velmi zvláštní věc. Pětileté i starší ratolesti se začali ošívat už po 30 minutách. Jakmile sále téměř sborově zazní „Tati, mami, kdy půjdeme domů?“, je opravdu něco špatně. Myšlenka natočit prequel je v pohodě. Pokud se vám navíc předškolnímu dítěti podaří vysvětlit, co to znamená, máte bod i jako rodič nadprůměrně inteligentního dítěte.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.