První recenze Indiana Jones a nástroj osudu sice opatrně chválí, ale o nejlepší díl prý ani náhodou nejde

22. 5. 2023 - 9:11 | Novinky | Adam Homola

První recenze Indiana Jones a nástroj osudu sice opatrně chválí, ale o nejlepší díl prý ani náhodou nejde zdroj: Foto: Lucasfilm

Harrison Ford se v novém a posledním Indiana Jonesovi definitivně loučí se svou nejvíce ikonickou rolí. A podle prvních recenzí se to víceméně povedlo.

V Indiana Jones a nástroj osudu, který režíroval James Mangold, se naposledy představí Harrison Ford jako ikonická postava Indiana Jonese. Film, v němž hrají také Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen a Antonio Banderas, měl premiéru na filmovém festivalu v Cannes. Společně s tím přišly i první recenze, a ne všechny jsou jen a pouze nadšené.

Kritici chválí film za to, že vystihuje podstatu dobrodružství Indiana Jonese, i když někteří mají pocit, že nedosahuje velkoleposti Fordových předchozích filmů. Což je popravdě velice vysoká laťka, protože minimálně první a třetí Indy jsou absolutní filmové klasiky, kterým nejde moc co vytknout. Čtyřka sice laťku snížila, ale i tak to neměl aktuální nástroj osudu zrovna jednoduché.

Stephanie Bunbury z Deadline a Steve Pond z The Wrap vyzdvihují nostalgickou atmosféru filmu, přičemž Bunbury si všímá zejména uklidňující známosti hudby Johna Williamse. Peter Bradshaw z deníku The Guardian považuje finále za velmi zábavné, s odvážným využitím nástroje osudu k prozkoumání témat stárnutí a plynutí času.

zdroj: Lucasfilm

Donald Clarke z The Irish Times naznačuje, že film se potýká s tíhou své historie, ale oceňuje schopnosti režiséra Jamese Mangolda udržet děj poutavý. Geoffrey Macnab z Independentu má pocit, že film kolísá v tónu a táhne příliš mnoha různými směry, zatímco Robie Collin z The Telegraph kritizuje komediální stránku filmu, zejména výkon Phoebe Waller-Bridge.

James Mottram z GamesRadar+ oceňuje výkon Harrisona Forda v roli „skrblíka“ a chválí závěr filmu. John Nugent z Empire chválí závěrečný akt filmu a naznačuje, že se ubírá odvážným a nečekaným směrem.

Navzdory některým kritickým ohlasům první recenze naznačují, že film je pro diváky uspokojivým závěrem, který celou sérii byť ne dokonale, ale uspokojivě zakončuje.

zdroj: Lucasfilm

Recenze i reakce jsou tak dokonale smíšené, že není problém najít názory na obou stranách spektra. Objevují se názory že jde špičkové dobrodružství, stejně jako názory, že jde o nejhorší díl série. Kolem a kolem se hodnocení filmu zatím točí kolem dokonale šedého průměru. Na serveru Metacritic se totiž Metascore na základě prvních recenzí ustálilo na hodnocení 53 bodů ze 100, zatímco na Rotten Tomatoes zase přesně na 50 bodech ze 100 při průměrném ratingu 5,8 z 10. Očividně tak vyloženě o průšvih nejde, ale na nejlepší díl to taky nevypadá.

Ford se tak postupně loučí se všemi svými ikonickými postavami a většinou se mu to docela daří – Blade Runner 2049 se povedl, Star Wars: Síla se probouzí víceméně taky, byť tam si to Ford trochu „pokazil“ účastí v nepříliš povedeném Vzestupu Skywalkera. A teď se rozloučil se svou nejvíce ikonickou postavou. O kvalitách i nekvalitách filmu se ale samozřejmě přesvědčíme sami a hned jak to půjde, přineseme vlastní recenzi.

Indiana Jones a nástroj osudu bude mít u nás premiéru 29. června.

Zdroje: Metacritic , Rotten Tomatoes , Lucasfilm

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.