Píseň moře je zajímavá animovaná pohádka

17. 3. 2015 - 20:30 | Téma | Ladislav Loukota

Píseň moře je zajímavá animovaná pohádka zdroj: tisková zpráva

Pamatujete doby, kdy animovaný film nebyl synonymem počítačové grafiky, ale naopak připomínal klasické, papírové kresby? Pokud už jenom matně, pak rozhodně věnujte pozornost irskému animovanému filmu Píseň moře. Ačkoliv na sebe v českých médiích strhl pozornost především za titulní píseň nazpívanou domácí rodačkou Markétou Irglovou, česká spojka je na Písni moře zdaleka nejméně zajímavým aspektem. 

Každým coulem tradiční

Píseň moře vypráví o dvojici sourozenců Benovi a Saoirse, kteří po smrti matky vyrůstají se svým otcem. Traumatizující zkušenost dolehla především na malou Saoirse. Náladu ji spraví až objev magické flétny, díky níž Saoirse odhalí, že je ve skutečnosti selkie, čili dle irské mytologie magická bytost, která na souši vypadá jako člověk, ve vodě se však promění do tulenní vodní víly. Zjištění není bez háčku - Saoirse má totiž úkol zachránit umírající pohádkové bytosti, a skrze tento čin možná nejenom je. Jenže pak je i se svým bratrem od odlehlého ostrova odlifrována do špinavého města. Rebelský návrat domů začíná.

Píseň moře zdroj: tisková zpráva

Snad podstatnější než kouzelná zápletka je ale tentokrát podoba filmu - Píseň mře je totiž animovaná "po staru", klasickým způsobem spočívajícím na ruční kresbě jednotlivých filmových políček. Metoda byla na vedlejší kolej vytlačena s příchodem digitálních animáků, ačkoliv se i dnes občas připomene - povětšinou skrze filmy jako byl britsko-francoizský Iluzionista z roku 2010, z nichž podtrhuje nostalgické aspekty příběhu.

Hlavní režisér Písně moře, Tomm Moore, ostatně podobně před pěti lety překvapil milým animákem Brendan a tajemství Kellsu (průměrné hodnocení 81% na agregátu Metacritic). I v něm hrála první housle atmosféra irské exotiky (tentokrát během středověku), příchuť magie a nezbytný soundtrack složený především z regionální "keltské" hudby. Píseň moře tedy rozhodně staví na dobrých základech.

Píseň moře zdroj: tisková zpráva

Reklama na Irsko

Pro Tomma Moora však příběh Písně moře vyprávějící o spáse mytologického světa není jenom pohádková zápletka, nýbrž metafora jeho vlastní práce v animátorství. Píseň moře se totiž skrze tvorbu filmu snaží zachovat irský folklór a předeat jej pro novou generaci.

Že mu to zatím jde, ilustruje i dvojí nominace na amerického Oscara - v oblasti animovaných filmů se ho dočkal jak Brendan a tajemství Kellsu, tak i Píseń moře. Exotická irská látka nominaci ani jednou nedotáhla do konce, to však prakticky ani nikdo nečekal (nejprve byl Moore poražen pixarovským Vzhůru do oblak, letos pak disneyovskou Velkou šestkou). Důležité je, že nominace takto kouzelně vypadajícím projektům zajistí alespoň trochu publicity navíc.

Dosavadní ohlasy ze zahraničí hodnotí Píseň moře 98% pozitivních recenzí a přízvisky jako "mistrně odvyprávěná" či "nová nestárnoucí klasika". Kdo se rozhodne ji dát šanci v českém znění, uslyší z plátna už zmíněnou Markétu Irglovou (v originále její postavu dabuje písničkáčka Lisa Hannigan), Miroslava Krobota a Libuši Švormovou.

 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.