Nejúspěšnější biblické filmy mají novou konkurenci - do kin jde Exodus

18. 12. 2014 - 23:45 | Téma | Ladislav Loukota

Nejúspěšnější biblické filmy mají novou konkurenci - do kin jde Exodus zdroj: tisková zpráva

Písmo svaté jako základ křesťanské věrouky ve světě filmu zanechalo svou nesmazatelnou stopu. Někdy skrze témata společná západní civilizaci, jindy skrze přímé převypravování biblických příběhů. Nejnověji je to právě Ridley Scott, kdo se rozhodl pojmout ve filmu Exodus: Bohové a králové starověké mýty po svém. S čím se však bude Scottův náhled na Mojžíše poměřovat? A jaký bude mít zřejmě dopad na filmový byznys? Přinášíme přehled nejvýznamnějších filmových adaptací příběhů ze světa nejpopulárnější knižní fantasy do Pána prstenů a Hry o trůny.

Enormní tržby Pokušení Krista z roku 2003 překvapily každého, kdo zapomněl na podobně horečné výdělky biblických eposů 50. let. Desatero přikázání z roku 1956 totiž už tehdy v režii Cecila B. DeMille dokázalo, že téma Mojžíše jakožto stěžejní příběh Starého zákona může vydělat stohy peněz. Na dnešní přepočet utržilo skoro miliardu dolarů, jednalo se přitom už tehdy o "remake" DeMillova Desatera přikázání z roku 1923. 

Princ egyptský

A Mojžíš je obsahem i dalšího a doposud posledního velkého snímku z roku 1998. Navzdory animované fazóně, nebo právě kvůli ní, je Princ egyptský překvapivě dospěláckou látkou. Ačkoliv je srovnáván k animáky od Disneyho (toho roku s povedeným Herculesem), díky hrůzám Starého zákona může zabavit spíše rodiče. Celosvětově snímek utržil 218 milionů při sedmdesátimilionovém rozpočtu.

zdroj: YouTube.com


Poslední pokušení Krista

Pomineme-li kontroverzní torture-porn z dílny Mela Gibsona, je Poslední pokušení Krista zřejmě nejzajímavějším náhledem na Kristův mýtus z posledních dekád. Přemýšlivý film se stopáží 164 minut však opět vzhledem ke kontroverzi utržil jenom 8 milionů dolarů a sotva se tak zaplatil. Poučení? Biblické filmy nevydělávají, jsou-li alespoň trochu kritické nebo se jinak netypicky vylučují ze zdrojové látky.

zdroj: YouTube.com

Noe

Srovnání se nevyhne ani s Noem z letošního března. Vzdor místy překombinovaným trikům se snímek potýkal s chladnou, nihilistickou atmosférou, která k tématu konce světa seděla překvapivě dobře. Kritici byli sice opět rozpolceni, film přesto utržil více než tří a půl násobek svého rozpočtu. Tentokrát tak už trh určité odchýlení od zdroje odpustil, především však pro spojení Noa s formátem trikové podívané.

zdroj: YouTube.com

Nová vlna biblické tématiky?

Autorské náhledy na biblické mýty samozřejmě mají mnohem širší rozhled. Ben Hur z rou 1959 je například často citován jako „biblický film“, ačkoliv jde o adaptaci románu Lewa Wallaceho napsaného v roce 1880, a s Biblí má tak zhruba tolik společného jako Život Brianův. I ten je ostatně, přes značnou kontroverzi a zakazování v řadě států, nejvýdělečnějším filmem uskupení. Při čtyřmilionovém rozpočtu získal 20 milionů dolarů.

Ať už tak budou kvality Scottova díla ve vztahu k Bibli, biblickým filmům či křesťanským divákům hodnoceny jakkoliv, jisté je jenom to, že užitek z filmu budou mít především kasy kin po celém světě. Co to může znamenat pro film v příštích letech?

zdroj: YouTube.com

Studia se už několik let marně snaží vyplodit novou epickou ságu na úrovni Harryho Pottera nebo Pána prstenů. Noe, a dost možná i Exodus, však znovu připomenou existenci prakticky jistého kasovního trháku ve filmech inspirovaných křesťanskými eposy.

Samotný zdrojový materiál sice z populárních příběhů nenabízí o moc více než právě Noa, Mojžíše a Krista, vzhledem k oblibě remaků v moderním Hollywoodu by však klidně mohlo dojít na inspiraci ve filmech jako Barabáš (1961) nebo Quo Vadis (1951), které své dobrodružné zápletky rovněž volně spojili s Biblí a křesťanskými příběhy, ke spokojenosti všech. Po sci-fi pro náctileté se tak biblické velkofilmy klidně v brzké době mohou stát dalším horečkou filmového světa. Co v tomto kontextu však dost dobře očekávat nelze, je vlna složitějších dekonstrukcí biblických příběhů.

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.