Natáčení filmu Občanský průkaz režiséra Ondřeje Trojana se blíží ke konci

17. 5. 2010 - 20:00 | Téma | red

Natáčení filmu Občanský průkaz režiséra Ondřeje Trojana se blíží ke konci zdroj: tisková zpráva

O víkendu padla první klapka závěrečné fáze natáčení filmu Občanský průkaz, který režisér a producent Ondřej Trojan připravuje podle románu Petra Šabacha a scénáře Petra Jarchovského. Před kamerou se tak uzavřou osudy čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodin.

"Je to pro mě vlastně návrat. Film totiž natáčíme na čtyři etapy v průběhu jednoho roku, stejně, jako jsme točili Želary. A stejně jako tehdy jsme si na závěr naordinovali ty nejnáročnější davové scény," uvedl o tom v tiskové zprávě Trojan. Jedna z nich má ukázat brutální zákrok komunistické policie proti mladým lidem a je parafrází na policejní zákrok proti hudebním fanouškům na neuskutečněném vystoupení Plastic People a dalších skupin v Rudolfově u Budějovic v březnu 1974. Režisér v tom spatřuje podobnost se zásahem policie na CzechTeku.

"Náš film, přestože se odehrává v době tuhé komunistické diktatury, je v mnoha ohledech aktuální k dnešku. Jeden z mnoha důvodů, proč jsem se rozhodl točit Občanský průkaz, je fakt, že se mi nelíbí, když si politická moc vynucuje svou vůli represivním zákrokem prostřednictvím bezpečnostních složek jenom proto, že ti lidé, proti nimž zákrok nařídí, jsou jiní. Za totality se spousta mladých lidí vymezovala proti nomenklaturním tesilovým komoušským kádrům, ale i generaci svých rodičů, posloucháním bigbítu a nošením džín a dlouhých vlasů. Policajti je označovali za vlasatce, které se snažili zdiskreditovat jakožto kriminální živel, a uchránit tak spořádanou masu spoluobčanů, aby měla takzvaně klid na práci," uvedl.

Příběh filmu Občanský průkaz se odehrává v letech 1973-1977, tedy v době nejtužší normalizace. Mapuje klíčové životní období čtveřice mladíků od oficiální dospělosti, to je obdržení občanského průkazu v patnácti letech, až po jejich plnoletost provázanou peripetiemi s modrou knížkou.

"Modrá knížka byla nejcennější knihou v knihovničce lecjaké máničky a mladých mužů vůbec. Dva roky buzerace, vymývání hlav a šikany od starších vojáků, to se zajídalo nejen pacifistům. A mnozí byli schopni dýchat kakao, aby doktoři na rentgenu našli stíny na plicích, simulovat hluchotu, předstírat různé formy šílenství, odrovnávat si ledviny poleháváním na sněhu a kdoví co ještě," podotkl Trojan. Koneckonců, některé kapely si to podle něj maskovaly do svých názvů. Například DG 307 je lékařská terminologie pro diagnózu Přechodné situační psychické poruchy, Blue Effect je zase slastný stav po získání modré knížky.

Podle Trojana by jeho snímek měl být nesentimentální vzpomínkou na dobu, ve které byli autoři nuceni dospívat, a zároveň nadčasovou tragikomedií o tom zvláštním životním období, kdy dětství zvolna přechází v dospělost.

Čtveřici kamarádů hrají Libor Kovář, Matouš Vrba, Jakub Šárka a Jan Vlček. V rolích dospělých se objeví například Aňa Geislerová, Martin Myšička, Marek Taclík, Jiří Macháček, Kristýna Liška Boková, Jana Šulcová, Magdalena Sidonová, Jaromír Dulava, Oldřich Vlach, Václav Kopta a Juraj Nvota.

ČLÁNKY O FILMU

Občanský průkaz Ondřeje Trojana je třetí týden nejnavštěvovanějším filmem

Občanský průkaz Ondřeje Trojana je třetí týden nejnavštěvovanějším filmem

11. 11. 2010 | Téma | red

Hořká komedie Občanský průkaz třetí týden suverénně vede žebříček nejnavštěvovanějších filmů v České republice. Nový film úspěšného režiséra a producenta Ondřeje Trojana vstoupil do kin 21. října a od té doby jej vidělo 150 000 diváků!
Po včerejší pražské premiéře jde Občanský průkaz do kin po celé ČR

Po včerejší pražské premiéře jde Občanský průkaz do kin po celé ČR

21. 10. 2010 | Téma | red

V sedmi sálech pražského multikina CineStar Anděl v Praze měl včera večer premiéru snímek režiséra a producenta Ondřeje Trojana Občanský průkaz. Odehrává se v 70. letech minulého století a na příběhu čtyř dospívajících kluků líčí, jak tvrdě komunistický režim stíhal ty, kteří se odmítli přizpůsobit. Do kin přichází dnes, 21. října ve dvaatřiceti kopiích a dalších digitálních.
Film Občanský průkaz Ondřeje Trojana má dnes premiéru

Film Občanský průkaz Ondřeje Trojana má dnes premiéru

20. 10. 2010 | Téma | red

Ve dvaatřiceti kopiích a dalších digitálních se ve čtvrtek 21. října objeví v kinech snímek režiséra a producenta Ondřeje Trojana Občanský průkaz. Tragikomedie, která zejména mladým divákům ukáže, jak se dospívalo za totality, má dnes večer premiéru v sedmi sálech multikina CineStar Anděl v Praze.
Občanský průkaz

Občanský průkaz

16. 10. 2010 | Téma | red

Hořká komedie o tom, jací jsme byli v sedmdesátých letech minulého století, kdy bigbít a dlouhý vlasy byly rebelií proti tesilové instituci táta-máma, rebelií proti umaštěné kultuře televizních estrád a nedělních odpolední s dechovkou, rebelií proti husákovskému socialismu, kdy k tomu, abyste dostali přes držku od policajta stačilo mít právě jen ty dlouhý vlasy anebo natržený občanský průkaz.
Občanský průkaz: Ondřej Trojan velel policejnímu zásahu

Občanský průkaz: Ondřej Trojan velel policejnímu zásahu

19. 5. 2010 | Téma | red

Železniční zastávka Zadní Třebaň u Karlštejna byla dnes svědkem ostrého zásahu policistů proti skupině hudebních fanoušků. Několik "mániček" pořádkové síly zadržely a předvedly k výslechu, mohla by znít zpráva z natáčení filmu režiséra Ondřeje Trojana Občanský průkaz. Předlohou je scénář Petra Jarchovského podle knihy Petra Šabacha. Popsal v ní, jak tvrdě komunistický režim ve druhé polovině 70. let stíhal ty, kteří se odmítli přizpůsobit. Premiéra filmu bude 21. října.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.