Mysteriózní film Hlava - ruce - srdce je zmateným příběhem se zajímavým nápadem

31. 10. 2010 - 13:54 | Téma | red

Mysteriózní film Hlava - ruce - srdce je zmateným příběhem se zajímavým nápadem zdroj: tisková zpráva

Do přelomového období první světové války spojeného s rozpadem rakousko-uherské monarchie a koncem starých pořádků zavede diváky nový snímek režiséra Davida Jařaba Hlava-Ruce-Srdce. Historickým, protiválečným a současně i detektivním dramatem pojednávajícím o nenaplněné lásce mezi jednou ženou a třemi muži prolíná i téma okultismu, který v té době zažíval velkou popularitu. Do českých kin vstupuje snímek 18. listopadu.

"Film je moje osobní výpověď o 20. století a o tom, jak se naše společnost vyvinula do dnešního stavu," řekl na dnešní novinářské projekci Jařab. První desetiletí 20. století byla podle něj doba "těhotná" změnami, které zapříčinila obrovská, temná energie světového válečného konfliktu. Současně představovalo i období vzniku fašistické a rasistické ideologie.

Snímek je podle Jařaba velmi obtížné zařadit do nějaké jednoznačné kategorie. "Mojí snahou bylo diváka zneklidnit a ukázat film na hranici velké vážnosti a zároveň i humoru," prohlásil.

Hlava - ruce - srdce

První úvahy o námětu vznikly před patnácti lety za pobytu režiséra v Německu. "Vždycky jsem měl vztah k okultním vědám a věcem týkajícím se iracionality a od mládí mne zajímalo i období Rakouska-Uherska," vysvětlil filmař, který je podepsán i pod filmem Vaterland - Lovecký deník z roku 2004. Téma okultismu prý použil i proto, že na přelomu 19. s 20. století byl tento duchovní směr v českých zemích a zejména v Praze velmi silný.

Hlavní hrdinka filmu, herečka Klára Knabelová (Viktorie Čermáková), se musí vyrovnat se ztrátou svého snoubence, plukovníka von Haukwitze (Jiří Schmitzer), který zahyne za záhadných okolností při okultní seanci. Po smrti mu byly navíc z těla odňaty hlava, ruce a srdce. Při hledání odpovědí na tuto záhadu se herečka seznámí s plukovníkovým přítelem poručíkem Heinrichem Rothem (Roman Zach). Zjistit pravdu o plukovníkově smrti dostane za úkol vojenský vyšetřovatel Karel Vrana (Martin Finger), který se pokusí Kláru neúspěšně přimět ke spolupráci proti Rothovi a okultním kruhům v armádních řadách.

Hlava - ruce - srdce

Mezitím je poručík Roth povolán na bojiště první světové války a Vrana zároveň vyráží po Evropě hledat ostatky von Haukwitze využívané okultními skupinami. Klára se přesunuje na svůj rodný statek na Moravu, kde obdrží jinou část těla - ruku zraněného poručíka Rotha. Ten se naplněný válečnou deziluzí vrací ke Kláře na její statek a pokouší se hledat nové cesty uspokojení vlastní iracionality. Nachází je v nesmyslných pokusech s kohouty či podivných výletech do přírody, kde prožívá zvláštní snové stavy. Na statku se objeví i Vrana spolu s nalezenými plukovníkovými ostatky. I když oba muže Klára silně přitahuje, prožité zkušenosti jim nedovolí svoji lásku naplno vyjádřit.

Čeští přispěvatelé webu csfd.cz snímek ohodnotili průměrnými 45 procenty. Hlava-Ruce-Srdce je podle nich "podivný, mysteriózní, ale bohužel zmatený příběh se zajímavým nápadem", který se nebude líbit všem divákům. Pochvalu si prý zaslouží "výtečná kamera a celkové ztvárnění doby počátku 20. století" a výkon Romana Zacha v roli "zbytečného" člověka.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.