Mulholland Drive - recenze hudebního soundtracku

28. 1. 2008 - 14:35 | Téma | red

Mulholland Drive - recenze hudebního soundtracku Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Shromáždili a mixovali David Lynch a John Neff v Asymmetrical Studio, Hollywood. Produkce: KeithWalner a Emmanuel Chamboredon.BMG 2001. Celkový počet minut: 70‘56‘‘. Soundtrack k filmu Mulholland Drive je další skvělou spoluprácí autorské dvojice David Lynch/Angelo Badalamenti

mulholland_drive_soundtrack
Soundtrack k filmu Mulholland Drive je další skvělou spoluprácí autorské dvojice David Lynch/Angelo Badalamenti.

Autoři už spolupracovali při skládání hudby k Modrému sametu a Twin Peaksu, kterému se ostatně Mulholland Drive velmi podobá ve stylu komponace.

Většina skladeb, které nahrála Pražská filharmonie, je zajímavou a originální směsicí jazzu, bluesu, v nízké stupnici znějícího piana a syntetizátorů. Je těžké nějaké pasáže vyzdvihnout, ale vskutku mistrovským dílem je skladba Mulholland Drive, která zní při úvodních titulkách, kdy jede setmělou nocí černá limuzína. Koho tato instrumentálka zaujme, má ještě na závěr poslechu možnost srovnání s verzí Mulholland Drive/Love Theme, která je méně mystická, ale svou táhlostí a zvukovou výrazností si zachovává punc originality. Dosti ponuře znějí skladby v první půlce soundtracku, jako např. Rita Walks, či Dinner.

Při zmiňování hudebních stylů na kompletu nelze zapomenout na oldies. „Huhlavá“ píseň Sonny Boy Williamsona Bring It Home předznamenává následující I´ve Told Every Little Star, která by určitě slavila úspěch na kdejaké párty šedesátých let. V chytlavém songu se Linda Scott vyznává z lásky ke svému milému.

Lahůdkou mezi vokálními skladbami je ale bezesporu španělská verze slavné písně Roy Orbisona Crying. Je fascinující, co dokáže Rebekah Del Rio se svým hlasem bez doprovodu jakékoliv hudby.

Po působivém sólovém výstupu následuje velmi zajímavá Pretty 50´s. Monotónnost a jednoduchost skladby patří mezi vrcholné kousky tohoto vskutku povedeného alba. Úplně jiného ražení je drsná a hluboká Mountains Falling, která trvá osm minut. Nejde o skladbu nejdelší, primát drží dvanáctiminutová Dwarfland/Love Theme.

Soundtrack Mulholland Drive je velmi hrdě stojícím partnerem filmu. Vybízí k poslechu i bez návštěvy kina, byť v takovém případě budete ochuzeni o možnost hned při druhé skladbě při zavřených očích sedět v luxusním autě a projíždět nočním Hollywoodem.

Tracklist:

1. Jitterbug
2. Mulholland Drive
3. Rita Walks/Sunset Boulevard/Aunt Ruth
4. Diner
5. Mr. Roque/Betty‘s Theme
6. The Beast
7. Bring It On Home
8. I‘ve Told Every Little Star
9. Dwarfland/Love Theme
10. Silencio
11. Llorando (Crying)
12. Pretty 50s
13. Go Get Some
14. Diane And Camilla
15. Dinner Party Pool Music
16. Mountains Falling
17. Mulholland Drive/Love Theme

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.