Klony útočí: před Willem Smithem se se svým mladším já rval Schwarzenegger i Eddie Murphy

10. 10. 2019 - 9:41 | Téma | Matěj Svoboda

Klony útočí: před Willem Smithem se se svým mladším já rval Schwarzenegger i Eddie Murphy zdroj: tisková zpráva

V akčním thrilleru Blíženec se Will Smith musí porvat se svým mladším klonem. A není jedinou hereckou hvězdou, která měla v kinech podobný problém.

Když už filmovým hrdinům dojdou důstojní protivníci, diktátoři ze zemí třetího světa zjistí, že jim Arnold zlikvidoval armádu a od Jean-Clauda nechce nikdo dostat po tlamě, je potřeba s tím něco dělat a urychleně najít někoho, kdo by jim mohl být úctyhodným soupeřem. A kdo byl vhodnější než oni sami?

Arnold Schwarzenegger

klony arnold zdroj: tisková zpráva

Sám se sebou se porval v Terminator: Genisys, tam si ovšem svoje kovové čelisti rozbíjeli stroje, nás zajímají spíš lidé. Ale i to si Arnold zkusil, bohužel v jednom ze svých hodně slabých filmů. 6. den se odehrává v blízké budoucnosti, kdy už bylo klonování vynalezeno, ale je nelegální. Adama Gibsona to moc nezajímá, protože se živí jako pilot helikoptéry a má úplně jiné starosti. Takové spíš přízemnější.

Na druhou stranu i on se občas zapotí, třeba teď, když přišel domů a zjistil, že tam místo něj sedí někdo, kdo vypadá jako on. A stoprocentně. Někdo Adama naklonoval. Kdo a proč, to netuší, ale vzhledem k tomu, že teď po světě běhají Adamové dva, dojde mu, že ten někdo se bude chtít jednoho z nich zbavit. Akční thriller, jehož záporák vypadá jako Bill Gates, točil Rogert Spottiswoode, režisér bondovky Zítřek nikdy neumírá. A bohužel zastihl Arnolda v době, kdy měl pocit, že je na akční role příliš starý a v 6. dni se pokouší víc hrát než mlátit a střílet lidi, respektive své vlastní klony.

Ewan McGregor a Scarlett Johansson

klony mcgregor a johansson zdroj: tisková zpráva

Režisér Michael Bay je král akce a vědělo se to už před lety. Stačilo mu natočit Mizery a Skálu a měl všude dveře otevřené, ovšem po Armageddonu, Pearl Harbor a dvojce Mizerů si řekl, že přišel čas na změnu. Opustil stáj producenta Jerryho Bruckheimera a dohlížet na něj začal Steven Spielberg, jejich první spolupráce Ostrov byl však komerčně docela propadák. A je to škoda, protože ten film vůbec není špatný.

Ewan McGregor a Scarlett Johansson si tu zahráli lidi, kteří přežili kontaminaci naší planety a žijí ve společnosti plné míru a harmonie. A všichni její obyvatelé doufají, že právě oni budou vybraní, aby odjeli na mýtický ostrov, poslední nezničené místo na zemi. Nikdo z nich ale netuší, že jsou ve skutečnosti klony, které si koupili milionáři, jimž se hodí mít po ruce někoho, z koho by si v případě nutnosti mohli vzít třeba ledvinu. Když to hrdinové zjistí, vydávají se na útěk. A když potkají své „majitele“, neobejde se to bez trošky násilí.

Jean-Claude Van Damme

klony van damme zdroj: tisková zpráva

Drsňák z Belgie je specialista na filmy, ve kterých se objeví hned několikrát. Vzhledem k tomu, že jeho herecké schopnosti obvykle nestačí ani na to, aby zvládl solidně odehrát jednu roli, působí to docela sebevědomě, ale budiž. Ve Dvojitém zásahu si zahrál dvojčata a než Chad a Alex spojili síly, dali si trochu po tlamě. V Maximálním riziku a Poslání se první a druhý Van Damme objevili v jiných scénách, ovšem v Replikantovi, tam to Jean-Claude vzal poctivě.

Policie pátrá po nebezpečném sériovém vrahovi, nedovedou se mu však dostat na stopu, takže je – logicky – napadne vraha naklonovat a vypátrat ho s pomocí klonu, který má stejné vzpomínky a schopnosti. A celé to končí absurdním a mizerně sestříhaným soubojem, u něhož budete nejspíš přemýšlet, jestli je horší Van Dammeův pokus o dvojité herectví, srandovní údery nebo idiotské a směšné dialogy. Tohle bylo dno v jeho kariéře. Ale alespoň tam dostane pořádně po hubě, i když sám od sebe.

Eddie Murphy

klony murphy zdroj: tisková zpráva

Eddie Murphy o sobě posledních pár let moc nedává vědět. A má k tomu dobrý důvod, protože když někdo natočí film jako Pluto Nash, logicky to na něm musí zanechat následky, nebo minimálně na jeho sebevědomí. Murphy sice tvrdí, že na roli v téhle sci-fi komedii kývl jen kvůli prachům a odmítl ji jakkoliv propagovat, ale pořád se musí smířit s tím, že je hlavní hvězdou filmu, který stál sto milionů dolarů a utržil jich něco málo přes sedm.

Dodnes jde o jeden z největších filmových propadáků všech dob. Zahrál si tu Pluta Nashe, bývalého pašeráka a dnes majitele nočního klubu na Měsíci, který by rád získal nebezpečný mafián. Pluto ho nechce prodat, a tak se musí vydat na útěk před nebezpečnými gangstery, jen aby zjistil, že jim šéfuje jeho vlastní klon. Jo, je to blbost.

Patrick Stewart

klony stewart zdroj: tisková zpráva

Tady si uděláme takovou malou odbočku, kdy si mladší klon hrdiny zahrál jiný herec. Ale vzhledem k tomu, že tu teď mluvíme o Patricku Stewartovi a Tomu Hardym, tak nám to snad odpustíte. Stewart zazářil v X-Menech a ve wolverinovském spin-offu Logan, kde ho bohužel propíchl klon Wolverina X-24, mladší verze Logana, kterou vyšlechtili v laboratoři, na slovo poslouchá a je ve vrcholné fyzické kondici. Toho, jak mu nakonec malá Laura napálí do hlavy kulku z adamantia, už se bohužel nedožil.

Ale i on sám měl potíže s vlastním klonem, jen to bylo v úplně jiné sérii. Ve Star Trek: Nemesis, posledním filmovém Star Treku před restartem, mu jde po krku jeho mladší klon Shinzon, který je samozřejmě fyzicky v mnohem lepší kondici. Vyrobili ho Romulané, ale už jako dítě se ho zbavili a poslali zemřít do otroctví na planetu Rémus. On ovšem přežil, stal se vůdcem Rémanů a teď chce zničit Zemi a především zajmout kapitána Picarda, jehož krev potřebuje ke svému životu. V jejich souboji však nakonec vyhraje zkušenost nad dravým mládím.

zdroj: Cinemart

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.