Jonathan Rhys-Meyers

21. 4. 2006 - 22:30 | Téma | red

Jonathan Rhys-Meyers zdroj: tisková zpráva

Irský herec, kráčející ve šlépějích Liama Neesona či svého vrstevníka Cilliana Murphyho, patří k talentům, jakými ani Britské ostrovy příliš neoplývají

Jonathan Rhys-Meyers Irský herec, kráčející ve šlépějích Liama Neesona či svého vrstevníka Cilliana Murphyho, patří k talentům, jakými ani Britské ostrovy příliš neoplývají. Na rozdíl od svých předchůdců po Hollywoodu příliš nepokukuje a spíše zůstává věrný britské a nezávislé kinematografii. Pohledný mladík vešel do povědomí filmového publika díky hudebnímu dramatu Sametová extáze (1998), hvězdou se však stal až v roce 2002 díky sportovní romanci Blafuj jako Beckham.

Jonathan Rhys-Meyers se narodil jako Jonathan Michael Francis O'Keeffe 27. července 1977 v irské metropoli Dublinu. Od patnácti let, kdy byl vyhozen ze školy, se živil jak se jen dalo, drobné krádeže a podvůdky nevyjímaje. Jednoho dne si jej v kulečníkové herně všiml vyhledavač hereckých talentů a nabídl mu příležitost, která se mohla opakovat jen stěží. Irský mladík, který žil na ulici, si tak provokativně zvolil za pseudonym jméno naznačující příslušnost k anglické šlechtě, a stal se ze dne na den hercem. Snad právě tady, na ulici, získal Rhys-Meyers živočišnost přecházející až v krutost, která okouzluje filmové diváky po celém světě a kterou tolik připomíná mladého Malcolma McDowella v jeho nejlepších rolích (Mechanický pomeranč, Šťastný to muž). V konkurzu na hlavní úlohu v adaptaci slavné Knoflíkové války, kterou v roce 1994 natočil režisér John Roberts, ještě Rhys-Meyers neuspěl. Debutovou úlohu tak získal ve zcela jiném útvaru – v reklamě na polévky Knorr. ještě v roce 1994 se však Dočkal i své první filmové role, když se mihl retrodramatem Bezvýznamný muž.

Jonathan Rhys-Meyers ve filmu Blafuj jako Beckham Vzestup Johathana Rhys-Meyerse začal s jeho účinkováním v historickém dramatu Neila Jordana Michael Collins (1996), v němž ztělesnil drobnou roličku vraha slavného revolucionáře. Hned vzápětí přišla titulní úloha v sociálním dramatu The Disappearance of Finbar (1996) či role mladého Samsona v televizním snímku Samson and Delilah (1996). V následujícím roce už Rhyse-Meyerse objevila Amerika. Tamní filmaři mu nabídli role dvou problémových mladíků, v televizním dramatu The Maker (1997) byl za středoškoláka Joshe, který se zaplétá do zlodějin svého po letech se objevivšího bratra, nezávislé drama Telling Lies in America (1997) mu umožnilo vyniknout v roli surového mučitele hlavního hrdiny, mladíka z maďarské emigrantské rodiny (Brad Renfro), který se pokouší sžít s novým prostředím. Byli to pak právě zaoceánští nezávislí filmaři, jimž se podařilo zviditelnit Rhys-Meyerse celosvětově…

Jonathan Rhys-Meyers ve filmu Sametová extáze Dominuje jim Todd Haynes, který v Rhys-Meyersovi našel představitele glam rockové hvězdy Briana Sladea v hudebním dramatu Sametová extáze (1998). Využil tak nejen Rhys-Meyersových androgynních rysů a jeho pěveckých kvalit, ale také jeho schopnosti vynikat v úlohách sobeckých mužů vědomých si a plně využívajících svou nadřazenost. A takovým hrdina Sametové extáze bezpochyby byl. Michael Radford obsadil Rhys-Meyerse jako mladičkého zloděje v krimidramatu B. Monkey (1998). Proslulý experimentátor Mike Figgis jej následně představil v podobenství Ztráta sexuální nevinnosti (1999) jako šestnáctiletého Nika, prožívajícího první vášnivé vzplanutí se starší ženou. Julie Taymorová, po Figgisovi další z tvůrců sázejících na výrazné výtvarné pojetí svých filmů, našla pro Rhys-Meyerse roli po boku Anthonyho Hopkinse a Jessiky Langeové ve stylizované shakespearovské adaptaci Titus (1999). A ve westernovém dramatu z období americké občanské války Jízda s ďáblem (1999) od Anga Leeho se vryl pod kůži většině diváků v roli prchlivého a sadistického jižanského vojáka Mackesona.

Jonathan Rhys-Meyers ve filmu Match Point - Hra osudu Také na Britských ostrovech se Jonathan Rhys-Meyers dokázal výrazněji prosadit už na konci minulého tisíciletí. Pomohla mu k tomu zejména historická kostýmní romance Guvernantka (1998) s Minnie Driverovou jako židovskou dívkou, do níž se zamiluje hlava bohaté anglické rodiny Lord Cavendish (Tom Wilkinson) i jeho syn mladý Henry (Rhys-Meyers). Velký ohlas sklidil však také televizní snímek Kmen (1998) z prostředí komunity ukrývající se před civilizací.

V posledních letech jako by se Jonathan Rhys Meyers ocital na křižovatce. Zdá se totiž, že lavíruje mezi průměrnými komerčními tituly a prestižními filmovými a televizními projekty. Snímky z první kategorie končívají spíše v propadlišti dějin, vždyť kdo kdy slyšel o thrilleru Nebezpečný sex (2001) či o romantické fantasy The Emperor's Wife (2003)? Mnohem větší úspěchy slavil v televizních produkcích. Jednoho ze svých krutých antihrdinů, ambiciózního dvořana Steerpikea, ztělesnil ve fantastické minisérii Gormenghast (2000). Jeho problematičtí mladíci pak nalezli své vyvrcholení jak v postavě zkaženého zbohatlíka George Ambersona v adaptaci románu Bootha Tarkingtona The Magnificent Ambersons (2002), ale i v roli přeslavného zpěváka Elvise Presleyho v životopisu Elvis (2005). Jako mladý francouzský král Filip se Rhys-Meyers představil v adaptaci historického dramatu Jamese Goldmana Lev v zimě (2003).

Jonathan Rhys-Meyers ve filmu Elvis Proslulý představitel sobeckých zhýčkanců slavil – poněkud paradoxně – největší úspěchy v úlohách romantických hrdinů. Polohu, jakou si vyzkoušel už v Guvernantce, výrazně uplatnil také jako pohledný irský fotbalista Joe, který se stane trenérem dívčího družstva. Zazářil totiž ve svěží sportovní komedii s Keirou Knightleyovou Blafuj jako Beckham (2002). Neméně sympatickým dojmem působil i v historickém romantickém dramatu Jarmark marnosti (2004) jako britský důstojník George Osborne. Přesto mu svědčí spíše nejednoznačné charaktery, jak dokazuje třeba i v nezávislém dramatu Prozac Nation (2001), které je příběhem depresivní vysokoškolačky Elizabeth (Christina Ricciová), či úlohou drogového dealera Daveyho, který na své znásilnění zareaguje sebevraždou, v krimidramatu I'll Sleep When I'm Dead (2003). Neméně komplikovanou úlohu nabídl Rhys-Meyersovi také Woody Allen v thrilleru Match Point – Hra osudu (2005). V jedné ze svých mála hlavních rolí se představuje jako tenisový instruktor Chris, který se nebezpečně zaplete ve vyšších společenských kruzích. Koketování s velkými hollywoodskými produkcemi pak Rhys-Meyersovi zatím dopomohlo ke dvěma vedlejším úlohám: představil se v životopisu Alexander Veliký (2004) a objevuje se i ve špiónském dobrodružství Mission: Impossible III (2006).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.