Gladiátor (Gladiator) - DVD

28. 1. 2008 - 15:03 | Téma | red

Gladiátor (Gladiator) - DVD Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Režie: Ridley Scott Hrají: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Derek Jacobi Region: 2 Délka: 149 min

gladiator_dvd
Režie: Ridley Scott
Hrají: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Derek Jacobi
Region: 2
Délka: 149 min.
Verze: widescreen (2,35:1)
Zvuk/jazyk: Dolby Digital 5.1 (angličtina)
Titulky: české, anglické, polské, maďarské, islandské, indické, hebrejské, bulharské, chorvatské, turecké, dánské, švédské, finské, řecké, norské, arabské, holandské

Děj
Vypadá to, že vzorec na úspěch je jednoduchý: obecně atraktivní téma, trochu (rozuměj hodně) sentimentu pro dámy, trochu (rozuměj hodně) akce pro pány, řemeslně zdatného režiséra, pár (rozuměj hodně) milionů dolarů do rozpočtu, a máme tu trhák. Jak ho nazveme je v zásadě jedno - Titanik, Den nezávislosti, Pearl Harbor...? Protentokrát třeba Gladiátor.

Bombastický spektákl režiséra Ridleyho Scotta je čistá hollywoodská chemie. Vykalkulovaná podívaná pro všechny platící diváky. Už úvodní válečná scéna mezi Římany a Germány dává tušit, že se mají oči na co těšit. Po useknutých končetinách, přepůlených trupech a pořádných šplouchancích krve nastupují krouživé nájezdy kamery kolem gladiátora Russella Crowea, jehož pevný odhodlaný pohled by byl tvrdý oříšek i pro sochu rudoarmějce. Krom hrdiny neopomněl originální scénárista obsadit ani další dva vrcholy tradičního trojúhelníku - mimořádnou ženu a zákeřného padoucha. Jako mistr pera se projevil i v dialozích, které za zvuku hudby Hanse Zimmera dostávají ten správný říz. Vlastní příběh pojednává o španělském generálovi římských legií Maximovi, jenž se kvůli zradě císařova syna Commoda, dostává mezi gladiátory. Tam žije jen pro vrcholnou chvíli pomsty v aréně římského Kolosea.

Přes veškeré moje ironizování je třeba uznat, že Gladiátor je dokonale odvedené řemeslo. Byť takové, jaké by odvedl malíř, kdyby měl udělat portrét klienta plastické chirurgie, a přitom si to s ním nechtěl rozházet...

Obraz a zvuk
Nemá význam cokoli popisovat. Super obraz, super zvuk.

Výbava
Vedle skvělé návštěvnosti v kinech se i toto dvojDVD prodává jak housky na krámě. A není divu. Výbava je - co do rozsahu - vynikající. Začněme dokumenty, ty jsou na disku tři. Pětadvacetiminutový film o filmu Making of Gladiator od HBO (což hovoří samo za sebe), padesátiminutový Gladiator Games: Roman Blood Sport o historii gladiátorských her (na úrovni výhodných nákupů obdobně zaměřených videokazet z teleshopingu) a dvacetiminutový Hans Zimmer: Composing Gladiator o vzniku soundtracku. Všechny dokumenty jsou stejně povrchní jako vlastní film, což může být v tomto případě výhoda. Také jsou otitulkované - anglicky, holandsky, německy, italsky, španělsky -, ale bohužel ne česky. Zajímavá je sekce From the Cutting Room Floor, kde najdeme 12 vystřižených scén, opatřených výše zmíněnými titulky a Scottovým komentářem. Komentovaný je samozřejmě i kompletně celý film.

Dále na disku máme kreslené scénáře a náčrty; třeba i některých nerealizovaných scén - včetně jedné skutečně bizarní s nosorožcem. Nechybějí fotografie z natáčení, filmové a televizní upoutávky, produkční poznámky a informace o hercích a tvůrcích. Na konec jsem si nechal asi nejlepší kousek: dětský představitel malého Luciuse si během natáčení psal deník; a vůbec nebyl špatný nápad umístit mu jej na DVD. Řekl bych, že se z něj o Gladiatorovi dozvíte víc, než z přiložených propagačních dokumentů.

Skryté funkce
Vložte do přehrávače druhý disk, zvolte Original storyboards, potom scénu Rhino fight. Až se objeví první obrázek, stiskněte na ovladači <šipku nahoru> a ve scénáři se vám zvýrazní figurka nosorožce. Potvrďte <Select> a dostanete se na místo, kde si můžete jednak přečíst celý scénář souboje a jednak prohlédnout (bohužel jen pětivteřinový) test počítačem rozpohybovaného nosorožce.

Hodnocení

dvd_recenze
Film 3/5 - Pokud vás Gladiátor přiměl chodit zase do kina, připište si do hodnocení dva body.

dvd_recenze
DVD 5/5 - Plné dva disky dělají Universalu čest.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.